ΥΠΝΟΣ

Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα μωρά και τα παιδιά;

Ο ύπνος είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής, ειδικά για τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Πόσο ύπνο όμως χρειάζονται και τι ώρα πρέπει να κοιμούνται;

Τα μωρά κοιμούνται πολύ γιατί χρειάζονται ύπνο για να μεγαλώσουν. Καθώς μεγαλώνουν και γίνονται νήπια, παιδιά και έφηβοι, ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στον εγκέφαλο, το σώμα και τη συναισθηματική και συμπεριφορική τους ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξασφαλίσεις ότι τα μωρά και τα παιδιά, έχουν τον ύπνο που χρειάζονται. Ο αμερικανικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός National Sleep Foundation, συστήνει συγκεκριμένες ώρες που τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται, καθώς οι ανάγκες τους αλλάζουν ενώ μεγαλώνουν. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι αυτές, είναι γενικές συστάσεις ύπνου και ορισμένα παιδιά μπορεί να επωφεληθούν από μία ώρα περισσότερο ή μία ώρα λιγότερο ύπνο. Είναι επίσης καλό να σημειωθεί, ότι, ενώ αυτές είναι απλώς οδηγίες, ο υγιής ύπνος μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τα μωρά και τα παιδιά.

Ο ύπνος που θρέφει τα παιδιά

Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα μωρά και τα παιδιά;

Έχει σημασία η ρουτίνα πριν τον ύπνο για τα παιδιά; Η σύντομη απάντηση είναι, «απολύτως». Σχετική έρευνα σε 10.000 παιδιά, έδειξε ότι οι ακανόνιστες ώρες ύπνου συνδέονται με συμπεριφορές όπως η υπερκινητικότητα και έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης. Η απουσία ρουτίνας πριν τον ύπνο ή μια ασυνεπής ρουτίνα, μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, όπως το jet lag, οδηγώντας σε αϋπνία.

Αυτό συμβαίνει λόγω του βιολογικού ρολογιού βαθιά μέσα στον εγκέφαλο που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας. Αυτός ο πυρήνας είναι ένα μικροσκοπικό σύμπλεγμα νευρικών κυττάρων, εξαιρετικά ευαίσθητο στο φως που τα μάτια μας αντικρίζουν. Όταν το φως αρχίζει να εξασθενεί στο τέλος της ημέρας, μια εγκεφαλική ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη αυξάνεται, προκαλώντας υπνηλία. Τα παιδιά έχουν αύξηση της μελατονίνης νωρίτερα το βράδυ, σε σύγκριση με τους εφήβους και τους ενήλικες.

Η ανάπτυξη μιας υγιούς και συνεπούς ρουτίνας ύπνου από την παιδική ηλικία, είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη συμπεριφορά. Και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα πρόγραμμα ύπνου, οδηγεί σε υγιείς συνήθειες ύπνου στην μετέπειτα ζωή μας.

Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται μωρά και παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους;

Είδαμε πως ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών. Όμως, πόσο πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά, για να πούμε ότι κοιμούνται αρκετά;

  • Νεογέννητα (0 έως 3 μηνών)

Τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμη αναπτύξει κιρκάδιο ρυθμό, επομένως συνήθως κοιμούνται σε διαστήματα 2 έως 4 ωρών ύπνου, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Αυτό το μοτίβο ύπνου οφείλεται στο ότι πρέπει να τρέφονται. Τα νεογέννητα συνήθως κοιμούνται από 14 έως 17 ώρες την ημέρα. Οι ειδικοί εδώ δεν έχουν συγκεκριμένες οδηγίες, επειδή ενδέχεται να εμφανιστούν διακυμάνσεις στα πρότυπα ύπνου κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας. Τα μωρά συνήθως κοιμούνται πολύ απλά επειδή χρειάζονται ύπνο για να μεγαλώσουν. Ο ύπνος μαζί με τη διατροφή, βοηθά το μωρό να αναπτυχθεί σωματικά και να αποκτήσει καλύτερες, κινητικές δεξιότητες που χρειάζονται αργότερα.

  • Πρόωρα μωρά και ύπνος

Εάν ένα μωρό γεννηθεί πρόωρα, ο τρόπος ύπνου του θα είναι διαφορετικός. Τα πρόωρα μωρά, μπορούν να κοιμηθούν έως και 22 ώρες την ημέρα, ανάλογα με το πόσο πρόωρα είναι. Θα ξυπνούν επίσης πιο συχνά για να ταΐστούν. Τείνουν επίσης να κοιμούνται όλη τη νύχτα (περίπου έξι ώρες ή περισσότερο) λίγο αργότερα, μεταξύ 10 και 12 μηνών.

  • 4-6 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία, τα μωρά κοιμούνται μεταξύ 12 και 16 ωρών την ημέρα. Ξεκινούν επίσης να κοιμούνται 5 έως 6 ώρες συνεχόμενα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε αυτήν την ηλικία, το μωρό μπορεί να κοιμάται περίπου τρεις φορές την ημέρα. Μπορείς να υπολογίσεις τους βιολογικούς ρυθμούς του μωρού προβλέποντας πότε θα κοιμηθεί. Ο κιρκάδιος ρυθμός του μωρού, έχει αναπτυχθεί και μπορεί να μείνει χωρίς φαγητό για περισσότερες ώρες.

  • 7-11 μηνών

Ο συνολικός χρόνος ύπνου του μωρού, παραμένει περίπου ο ίδιος σε αυτήν την ηλικία, περίπου 12 έως 16 ώρες. Η κύρια διαφορά, είναι ότι μπορεί να κοιμάται για ακόμα περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι συνολικές ώρες θα επιμερίζονται σε δύο ύπνους την ημέρα. Σε αυτό το σημείο, θα έχεις ήδη δημιουργήσει μια τακτική ρουτίνα πριν τον ύπνο με το μωρό. Προσπάθησε να ακολουθείς το ίδιο μοτίβο κάθε βράδυ, ώστε να ξέρει τι να περιμένει.

Νήπια: 1-2 ετών

Το παιδί θα πρέπει να κοιμάται μεταξύ 11 και 14 ωρών κάθε μέρα. Θα εξακολουθεί να παίρνει «υπνάκους», αλλά δεν θα είναι για περισσότερο από 1-2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο, το μικρό παιδί βιώνει μεγάλο ενθουσιασμό καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο. Είναι λογικό ότι δεν θα θέλει να κοιμηθεί. Επομένως, πρέπει να ορίσεις και να ακολουθείς ένα συγκεριμένο πρόγραμμα και μια ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) και ύπνος

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα πρέπει να κοιμούνται περίπου 10-13 ώρες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μεσημεριανοί ύπνοι μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας ή και να βγουν εκτός προγράμματος. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί επίσης να βιώσουν νυχτερινούς τρόμους. Σε αυτή την περίπτωση, ένας σύντομος απογευματινός ύπνος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για ύπνο.

Παιδιά σχολικής ηλικίας και ύπνος: 6-13 ετών

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας πρέπει να κοιμούνται 9-11 ώρες κάθε βράδυ. Επειδή μιλάμε για πολλές διαφορετικές ηλικίες, οι ατομικές ανάγκες ύπνου των παιδιών αυτής της ομάδας μπορεί να διαφέρουν πολύ. Γενικά, τα μικρότερα παιδιά πρέπει να κοιμούνται περισσότερο από τα μεγαλύτερα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχή στα πρότυπα ύπνου τους. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι οι έφηβοι χρειάζεται να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή ώρα για ύπνο για το παιδί

Τώρα που ξέρεις πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, ο υπολογισμός της ώρας ύπνου, είναι απλός. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι να μετράς αντίστροφα.

Υπολόγισε την ώρα που πρέπει να ξυπνήσουν (6.30 π.μ., 7:00 π.μ., 7:30 π.μ., κ.λπ.). Στη συνέχεια μέτρα αντίστροφα χρησιμοποιώντας τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου που χρειάζεται το παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, το επτάχρονο παιδί σου, πρέπει να ξυπνήσει στις 6:30 π.μ. για το σχολείο. Στην ιδανική περίπτωση, τα επτάχρονα παιδιά χρειάζονται 10 ώρες ύπνου. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, η κατάλληλη ώρα ύπνου στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι στις 8:30 μ.μ.

Φυσικά, αυτή η τεχνική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα νεογέννητα, τα οποία όπως είδαμε παραπάνω δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη κιρκάδιο ρυθμό. Επομένως ο υπολογισμός μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο είναι αδύνατος. Υπομονή, θα μεγαλώσει.

Exit mobile version