ΠΑΙΔΙ

Το μυστικό συστατικό που ενισχύει την υγεία των παιδιών (και δεν είναι τα λαχανικά)

Pexels

Ναι, τα λαχανικά και τα φρούτα κάνουν καλό. Αλλά η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η καλοσύνη, μπορεί επίσης να κάνει θαύματα στην υγεία των παιδιών και φυσικά και στη δική σου.

Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους να είναι ευγενικό και συμπονετικό με τους άλλους. Αλλά τα οφέλη αυτού, υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που γνωρίζαμε. Η επιστήμη, έχει δείξει επανειλημμένα ότι η καλοσύνη σε όλες τις μορφές της, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου και ακόμη και να παρατείνει τη ζωή. Το να βοηθάμε τους άλλους όχι μόνο προάγει την ευτυχία, αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία των παιδιών.

Το μυστικό συστατικό που ενισχύει την υγεία των παιδιών Pexels

Μια πράξη καλοσύνης την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Σε σχετική επιστημονική μελέτη, οι μαθητές ενός Λυκείου, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα μαθητών προσέφερε κάθε εβδομάδα εθελοντική εργασία, βοηθώντας μαθητές μικρότερων τάξεων με τα μαθήματά τους σχολείο. Η δεύτερη ομάδα μπήκε σε λίστα αναμονής. Μετά από δύο μήνες, όταν οι ερευνητές που διεξήγαγαν το πείραμα πήραν δείγματα αίματος από όλους τους εφήβους, ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που είχαν ήδη προσφερθεί  εθελοντική εργασία, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και ενός φλεγμονώδους δείκτη, ο οποίος συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία σε διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, αυτοάνοσες ασθένειες και σοβαρή νόσηση Covid-19.

Άλλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν περαιτέρω, τα οφέλη που χαρίζουν στην υγεία η ευγένεια και η καλοσύνη.

Και δεν είναι μόνο ο τυπικός εθελοντισμός που είναι καλός για την υγεία μας. Μικρές πράξεις καθημερινής καλοσύνης μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η δωρεά χρημάτων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα, επομένως είναι απολύτως λογικό η φροντίδα για τους άλλους να μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, να μειώνει το άγχος και, ως εκ τούτου, να ενισχύει την υγεία μας. Έχει αποδειχθεί ότι οι «προκοινωνικές συμπεριφορές», πράγματα όπως η προσφορά βοήθειας, το να μοιράζεσαι και η δωρεά πραγμάτων, ενεργοποιούν το λεγόμενο «σύστημα φροντίδας» στον εγκέφαλό μας. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η δραστηριότητα στην αμυγδαλή, το «κέντρο φόβου» του εγκεφάλου μας, επιτρέποντάς μας να νιώθουμε πιο ήρεμοι.

Η συνολική υγεία των παιδιών ξεκινά από εσένα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γονείς πρέπει πρώτα από όλα, να μοντελοποιούν ευγενικές συμπεριφορές. Να δίνουν με απλά λόγια το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους, σε ό,τι έχει να κάνει με πράξεις που εμπνέουν καλοσύνη. Εάν δεν δωρίζεις ποτέ κάποια από τα παλιά σου ρούχα π.χ. γιατί το μικρό σου να δωρίσει τα παλιά του παιχνίδια;

Αφού γίνεις λοιπόν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σου, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις προκειμένου να ενθαρρύνεις περαιτέρω την ευγένεια, ως αξία στη ζωή. Ένα από αυτά, είναι αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «δημιουργική βιβλιοθεραπεία». Αφορά την ανάγνωση βιβλίων που εμπνέουν καλοσύνη και τη συζήτηση για τα κίνητρα, τα συναισθήματα των χαρακτήρων και ούτω καθεξής.

Ένα ειδικό είδος διαλογισμού, έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενισχύει τον αλτρουισμό. Ο διαλογισμός με στοργική καλοσύνη, είναι όταν κάνεις θερμές και συμπονετικές σκέψεις για τους άλλους, όπως «Εύχομαι ο X να είναι ασφαλής και ευτυχισμένος».

Οι επιστήμονες σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν, πως είναι σημαντικό να παροτρύνουμε τα παιδιά να ασκούν την καλοσύνη στην καθημερινότητά τους και να βοηθούν τους άλλους, με τον ίδιο τρόπο που ενισχύουμε άλλες συνήθειες: Θέτοντας προσδοκίες και ακολουθώντας τις. Προτείνουν επίσης ότι πρέπει να επιτρέψουμε στα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές για το πότε, πού και πώς θα βοηθήσουν.