OPINIONS

20 σερί εφημερίες, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο: Η παιδίατρος στο νοσοκομείο της Σάμου ξέρει τι σημαίνει καλοκαίρι στο νησί

iStock

Πρέπει να μιλήσουμε για το άλλο ελληνικό καλοκαίρι. Αυτό που δεν ποστάρουμε στο Instagram γιατί βαυκαλιζόμαστε. Η μοναδική παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» διακομίστηκε στο Τζάνειο με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. Το νοσοκομείο της Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο όπως κατήγγειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου. 

H τραγική υποστελέχωση και ο τεράστιος φόρτος εργασίας του λιγοστού προσωπικού των νοσοκομείων στα νησιά δεν είναι δα και κανένα μεγάλο μυστικό. Είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στην Τήνο, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί 10.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και το καλοκαίρι το νησί «βουλιάζει» από τουρίστες. Μάντεψε πόσους γιατρούς έχουν. 3. Παιδίατρο, οδοντίατρο και μικροβιολόγο και ένα μόνο ασθενοφόρο, αλλά όχι προσωπικό για τις διακομιδές.

Μήπως ακυρώνεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΣΥ;

Ζούμε το καλοκαίρι που οι διοικητές των νοσοκομείων παίρνουν τηλέφωνο γιατρούς για να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ζούμε στη χώρα που η μοναδική παιδίατρος σε νοσοκομείου της Σάμου έπαθε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω των συνεχών ενεργών εφημεριών. Ξέρουν οι τουρίστες ότι η περίθαλψη στα μικρά νησιά είναι σχεδόν ανύπαρκτη;

Στη Σίκινο που έκανα φέτος διακοπές, δεν υπάρχει καν φαρμακείο. Στην Κω, στο Ιπποκρατειον δεν έχουν παθολόγο. Ένας παιδίατρος κι ένας καρδιολόγος. Όπως και στην Αμοργό που δεν υπάρχει παθολόγος στο Κέντρο Υγείας. Ούτε στη Σαντορίνη υπάρχει. Στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου Βαρδάκειο & Πρώιο ο παιδοψυχίατρος εξετάζει τους ενήλικες. Η  Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ανέφερε ότι τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου βρίσκονται «στα πρόθυρα πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης», λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες είναι μια ψευδαίσθηση

Στην Κρήτη, 2 αναισθησιολόγοι του Βενιζέλος παραιτήθηκαν. Ο λόγος; Burn out. H Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών της Σάμου, μετά κι από το ισχαιμικό επεισόδιο της παιδιάτρου, ξέρει ότι  αναγκαστική υπερεφημέρευση έχει προκαλέσει, σωματική και ψυχική κόπωση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙΣ τονίζει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το νοσοκομείο θα κλείσει. Να σημειωθεό ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε δεκτή την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου Σάμου, Αφροδίτης Αγγέλη και όπως τονίζει «θα ορίσουμε εντός της εβδομάδος τον προσωρινό Διοικητή».

Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κυθήρων Τριφύλλειο υπάρχει ο επικουρικός παθολόγος, ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός, ένας ακτινολόγος. Άρα, τα νησιά μας δεν έχουν γιατρούς. Μάντεψε τι άλλο δεν έχουν. Στη Μύκονο, την Πάρο, την Άνδρο, τη Λέρο και τη Σάμο υπάρχει 1 ασθενοφόρο. Αυτά τα στοιχεία ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και συλλέχτηκαν στο πλαίσιο έρευνας για την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ των νησιών. 

Πέρυσι, η δήμαρχος της Τήλου, είπε σε εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ότι δεν υπήρχε ειδικευμένος γιατρός. «Ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει σε αυτά τα νησιά είναι ένας οπλίτης, ένας φαντάρος δηλαδή, ο οποίος τελείωσε το πανεπιστήμιο, εκπληρώνει την στρατιωτική του θητεία και ταυτόχρονα κάνει και το αγροτικό του, χωρίς καν ειδικότητα. Για να μετακινηθείς σε άλλο νησί θα πρέπει να έχει καλό καιρό για να μπορεί να έρθει πλωτό ή να κάνεις προσευχή για να έχει διαθέσιμο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ». Άλλαξε κάτι φέτος;

Δεν ξέρω αν ζούμε από τύχη. Ξέρω ότι ζούμε ακόμη ένα καλοκαίρι κοινωνικού αυτοματισμού στα νησιά και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία είναι θύματα της υγειονομικής κρίσης. Δουλεύουν σε εργασιακή ομηρία.

Και η παιδίατρος που βρίσκεται στο Τζάνειο με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η απόδειξη. Έχω μια απορία: Υπάρχει λόγος που αντιμετωπίζονται με τέτοια απαξίωση οι νησιώτες, οι επισκέπτες των νησιών και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων; 

Διαβάζοντας την είδηση «η μοναδική παιδίατρος στο νοσοκομείο Σάμου διακομίστηκε στο Τζάνειο μετά από 20 συνεχόμενες εφημερίες με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου» δημιουργείται ακόμη ένα εύλογο ερώτημα.  Μήπως έτσι στρώνεται ο δρόμος για να μετατραπεί η πλειοψηφία των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή σε ΑΕ; 

υγ: Η παιδίατρος που διεκομίσθη με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στο Τζάνειο παραιτήθηκε μετά την εργασιακή εξουθένωσή της. Όπως και παθολόγος του νοσοκομείου.