OPINIONS

20 σημάδια ότι έχεις αρχίσει να γίνεσαι η μητέρα σου

Το έχεις υποψιαστεί εδώ και πολύ καιρό. Δηλαδή, είσαι σχεδόν βέβαιη ότι, όσο μεγαλώνεις, αρχίζεις να μοιάζεις όλο και περισσότερο στη μητέρα σου. Όταν ήσουν μικρή, φυσικά και είχες ορκιστεί στον εαυτό σου πως δεν θα έφτανες ποτέ σ’ αυτό το σημείο: ότι δεν θα της έμοιαζες ποτέ σε τίποτα και ότι η συμπεριφορά της μητέρας σου δεν θα επηρέαζε ποτέ την δική σου. Παρότι η ίδια σε είχε προειδοποιήσεις πως κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο.

Σύμφωνα με τα παρακάτω σημάδια, μάλλον «την έχεις πατήσει». Κάθε μέρα που περνάει, γίνεσαι όλο και περισσότερο η μητέρα σου.

1. Ξυπνάς νωρίς για να «εκμεταλλευτείς την ημέρα». Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Εσύ, που αν δεν πήγαινε 2 το μεσημέρι, δεν ξεμύτιζες από το δωμάτιό σου για να πας στην κουζίνα να πιεις νερό.

2. Σαν να μην έφτανε που ξυπνάς από τις 9 σαββατιάτικα, αφού πιεις καφέ, ετοιμάζεσαι γρήγορα για να πας στη λαϊκή, ώστε να μην έχουν τελειώσει τα «καλά πράγματα» μόλις φτάσεις. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για την σαββατιάτικη επίσκεψη στο κρεοπωλείο.  

3. Τα μεσημέρια μετά το φαγητό σε κυριεύει μια ακατανίκητη επιθυμία να ξαπλώσεις στον καναπέ. Προς θεού, όχι για να κοιμηθείς, ίσα ίσα για να «ξεκουράσεις τα μάτια σου». Και τελικά κοιμάσαι. Μια ώρα τουλάχιστον. Και μουρμουρίζεις μέσα από τα δόντια σου, αν περάσει κανένα μηχανάκι με τρύπια εξάτμιση και σε ξυπνήσει.

4. Τις καθημερινές ξαπλώνεις από τις 11:30. Ενίοτε και από τις 11:00. Αφού διαβάσεις λίγο από το βιβλίο σου, ανοίγεις την τηλεόραση κι αφήνεις όποιο talk show προβάλλεται εκείνη την ώρα να ακούγεται σε χαμηλή ένταση, «έτσι, για την παρέα». Σε 10 λεπτά το πολύ η φωνή του Νίκου Χατζηνικολάου σε έχει νανουρίσει γλυκά. Ξυπνάς στις 3 το πρωί για να κλείσεις την τηλεόραση και να αλλάξεις πλευρό.

5. Όποτε πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, περνάς τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας μπροστά στα απορρυπαντικά, κυρίως για να ελέγξεις τις προόδους της τεχνολογίας ως προς την καταπολέμηση των πολύ επίμονων λεκέδων και ιδίως αυτούς που δημιουργεί το κόκκινο κρασί.

6. Το πρωί, πηγαίνοντας στη δουλειά, όταν βλέπεις εφήβους σε καφετέριες, αναρωτιέσαι για ποιον λόγο δεν βρίσκονται στο σχολείο.

7. Ομοίως, βλέποντας παιδιά και εφήβους να κάνουν βόλτες με μηχανάκια, αναρωτιέσαι αν η μητέρα τους «τα ξέρει αυτά που κάνουν».

8. Σε μια γενικότερη βάση, αναρωτιέσαι διαρκώς. «Πού πάει η νεολαία», «γιατί τα νέα παιδιά μιλάνε τόσο δυνατά όταν μπαίνουν ανά παρέες στα μέσα μεταφοράς», «γιατί ντύνονται έτσι», «γιατί βάφουν τα μαλλιά τους μπλε», «ζακέτα γιατί δε φοράνε, αφού κάνει ψύχρα», «έκανα εγώ τέτοια πράγματα όταν ήμουν πιο μικρή»; Λυπάμαι, αλλά έκανες. Όλες κάναμε. Απλά τώρα μας φαίνεται ότι όλα αυτά ανήκουν στο πολύ μακρινό παρελθόν.

9. Αναγκάστηκες να ζητήσεις την μικρή σου αδερφή να σου εξηγήσει πώς δουλεύει το Snapchat. Αναπόφευκτα, κάνεις τις συγκρίσεις με την εποχή που όλοι οι μεγάλοι σού ζητούσαν να τους “περάσεις αυτό το τηλέφωνο στη μνήμη του κινητού” (με μεγάλα γράμματα, για να είναι ευδιάκριτο).  

10. Όταν έχεις τραπέζι μαγειρεύεις 162 διαφορετικά πράγματα, κι ας περιμένεις μόνο 4 άτομα. Γιατί έτσι μόνο είναι «σωστό» ένα τραπέζι. Αν περιλαμβάνει ποικιλία φαγητών σε δεκαπλάσιες ποσότητες από αυτές που αναμένεται να καταναλωθούν.

11. «Δεν τρώτε όμως, φάτε βρε παιδιά, να φέρω κι άλλες κρέπες, τις έχω κρατήσει ζεστές, τις έφτιαξα γιατί ξέρω ότι τρελαίνεται για κρέπες η Μαρία. Καλά, αν έχετε σκάσει, θα σας τις βάλω σε ένα τάπερ για το σπίτι».

12. Το άπλωμα των ρούχων έχει, πλέον, καταστεί μια μικρή ιεροτελεστία. Αδειάζοντας το πλυντήριο, τοποθετείς τα σεντόνια στον πάτο της λεκάνης, πάνω από αυτά τις πετσέτες και πάνω από τις πετσέτες τα εσώρουχα. Απλώνεις πρώτα τα μικρά αντικείμενα, μετά τα μεσαία και στο τέλος τα μεγάλα, αφού τα έχεις τινάξει καλά καλά, για να φύγουν οι ζάρες. Επίσης, έχεις αγοράσει πολλά μανταλάκια. Πάρα πολλά μανταλάκια. Με fancy μηχανισμούς και εμπριμέ εμφάνιση.

13. Πριν πας για ύπνο πλένεις τα πιάτα και τακτοποιείς την κουζίνα. Και το τραπεζάκι του σαλονιού. Και το ράφι του μπάνιου. Ενίοτε και το κομοδίνο. Και κανένα συρτάρι με κάλτσες, στα μεγάλα κέφια.

14. Έχεις στην κατοχή σου τουλάχιστον 4 ρόμπες για μέσα στο σπίτι. Μια χοντρή χειμωνιάτικη, μια πιο λεπτή χειμωνιάτικη, μια ανοιξιάτικη και μια καλοκαιρινή. Επίσης, πλέον δεν ξεχωρίζεις τα σετ στις πιτζάμες, διότι αν συμβεί κάτι κακό και χρειαστεί να πας στο νοσοκομείο, πώς θα εμφανιστείς με άσχετο τοπ κι άσχετο παντελόνι;

15. Έχεις επανεκτιμήσει το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Πλέον το τρως με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση και δεν σου περνάει καν από το μυαλό να παραγγείλεις απέξω.

16. Συχνά προτιμάς να αγοράσεις σκεύη για την κουζίνα, όπως έναν εξαιρετικά χρήσιμο τρίφτη σκόρδου ή ένα «μαντολίνο» για το κόψιμο των λαχανικών, παρά καινούργια ρούχα ή παπούτσια. Επίσης, πλέον έχεις αποκτήσει μια πλήρη συλλογή από χριστουγεννιάτικες πιατέλες για γλυκά (ενώ παλιότερα τα σέρβιρες, φυσικά, κατευθείαν μέσα από τα κουτιά).

17. Κουβαλάς στην τσάντα σου χάπια για κάθε είδους ανάγκη και πάθηση. Για το κεφάλι, για το στομάχι, για τον πονόδοντο, για τον ερυθηματώδη λύκο. Ποτέ δεν ξέρεις πού θα τα χρειαστείς.

18. Παρότι πιστεύεις ότι η κοτόσουπα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις περισσότερες ασθένειες.

19. Όταν πρόκειται να ταξιδέψεις, φτάνεις στο λιμάνι ή το αεροδρόμιο τουλάχιστον δυο ώρες πριν την αναχώρηση. Δεν μπορείς να τρέχεις με την ψυχή στο στόμα την τελευταία στιγμή πριν την επιβίβαση.

20. Το βράδυ πριν κοιμηθείς ελέγχεις στο κινητό τι καιρό θα κάνει την επόμενη, για να ξέρεις τι θα φορέσεις και, κυρίως, αν πρέπει να πάρεις μαζί σου ζακέτα.

Αν ταυτίστηκες με τα περισσότερα σημάδια, στο δώρο που θα κάνεις στη μητέρα σου σήμερα, βάλε και μια καρτούλα πως είχε δίκιο (σχεδόν) σε ό,τι σου έλεγε.

Exit mobile version