OPINIONS

66% μείωση στις αμβλώσεις με δωρεάν αντισύλληψη; Δεν είναι θαύμα, είναι σωστή πολιτική

Probal Rashid/LightRocket via Getty Images

Ποιος το περίμενε; Ο αριθμός των εφηβικών αμβλώσεων στη Φινλανδία μειώθηκε κατά 66% μεταξύ 2000 και 2023, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας THL.

Κι αν νομίζεις ότι ξαφνικά τα 16χρονα άρχισαν να σκέφτονται ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμβλωση, υπό το φόβο να μην διαπράξουν αμαρτία, κάπου εδώ θα στο χαλάσω: H εντυπωσιακή μείωση στις αμβλώσεις έφηβων κοριτσιών, δεν είναι κάποιου είδους θεόσταλτο θαύμα, αλλά οφείλεται σε 2 θαυματουργές πολιτικές αποφάσεις. Η προσφορά δωρεάν αντισύλληψης στους εφήβους και η υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία ήταν που έκαναν το «θαύμα».

Η Φινλανδία ψήφισε επίσης νόμο το 2022 για την απελευθέρωση των αμβλώσεων, σε μια εποχή επικίνδυνων διχασμών για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Ευρώπη, αλλά και δικαστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ που περιόριζαν την πρόσβαση σε τερματισμό ανεπιθύμητων κυήσεων για εκατομμύρια γυναίκες εκεί.

Ο αριθμός των αμβλώσεων ανάμεσα στις γυναίκες κάτω των 20 ετών, αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 στη Φινλανδία. Γεγονός που οδήγησε τη σκανδιναβική χώρα να ανταποκριθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθιστώντας τα χάπια της επόμενης ημέρας διαθέσιμα χωρίς συνταγή, από την ηλικία των 15 ετών και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παίζει σημαντικό ρόλο», δήλωσε στο Reuters η καθηγήτρια ερευνών του THL, Mika Gissler, προσθέτοντας ότι η αυξημένη πρόσβαση στην αντισύλληψη από νεαρή ηλικία ήταν ένας άλλος παράγοντας πίσω από την σημαντική αλλαγή.

Κάπως έτσι, ο αριθμός των αμβλώσεων στη Φιλανδία, μειώθηκε κατά 66% σε 722 το 2023, από 2.144 το 2000 μεταξύ όλων των εφήβων ηλικίας 19 ετών. Η μείωση των αμβλώσεων ήταν ακόμη πιο απότομη στο 78% μεταξύ των ατόμων κάτω των 18 ετών την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της THL.

«Από το 2ο μισό της δεκαετίας του 2010, η μείωση του αριθμού των αμβλώσεων των νέων επηρεάστηκε επίσης από την εισαγωγή της δωρεάν αντισύλληψης σε πολλές περιοχές της χώρας», έγραψε η THL σε σχετική της έκθεση.

Το καλό παράδειγμα της Φιλανδίας

Με βάση τον νόμο του 2022, η Φινλανδία σταμάτησε από τον Σεπτέμβριο του 2023 να απαιτεί από τις γυναίκες να αναφέρουν τους λόγους, που έχουν για να προχωρήσουν σε άμβλωση, καθιστώντας τη διαδικασία αυτή διαθέσιμη ύστερα από αίτημα της εγκύου κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Ο νόμος αυτός αποκτά συγκεκριμένη βαρύτητα, αν σκεφτεί κανείς τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Πολωνία για παράδειγμα, η πρόσβαση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Η άμβλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν η εγκυμοσύνη προκλήθηκε από παράνομη πράξη, όπως βιασμός ή αιμομιξία, ή όταν απειλεί την υγεία μιας γυναίκας.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί μια νόμιμη άμβλωση για λόγους βιασμού, με λιγότερες από 5 νόμιμες αμβλώσεις τον χρόνο να πραγματοποιούνται για αυτόν τον λόγο. Ακόμη και όταν η υγεία μιας γυναίκας κινδυνεύει, οι γιατροί εμφανίζονται απρόθυμοι να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις, γεγονός που έχει οδήγησε σε αρκετούς θανάτους.

Τον Δεκέμβριο, η Πολωνία ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ένα κεντρικό μητρώο κυήσεων, το οποίο θα υποχρεώνει τους γιατρούς να αναφέρουν στην κυβέρνηση, όλες τις εγκυμοσύνες και τις αποβολές.

Στη Ρουμανία, οι γυναίκες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να έχουν πρόσβαση στο νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση, με τους γιατρούς να αρνούνται να παρέχουν την υπηρεσία. Μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι μόνο το 25% των νοσοκομείων, προσφέρθηκαν να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις κατόπιν αιτήματος.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán) στην Ουγγαρία έχει καταστήσει υποχρεωτικό για τις έγκυες γυναίκες να ακούν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου τους, πριν μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Η διάβρωση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις στρέφονται στον σκοταδισμό, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν επιρροή στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι μη ασφαλείς αμβλώσεις σκοτώνουν περισσότερες από 47.000 γυναίκες κάθε χρόνο, με 5 εκατομμύρια να νοσηλεύονται με επιπλοκές όπως αιμορραγία ή μόλυνση. Τα στοιχεία του ΠΟΥ, δείχνουν επίσης ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων, έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στα ποσοστά αμβλώσεων σε όλο τον κόσμο.

«Αν οι άνδρες μπορούσαν να μείνουν έγκυοι, η άμβλωση θα ήταν ιερό μυστήριο της Εκκλησίας». H Αμερικανίδα δημοσιογράφος Gloria Steinem διατύπωσε αυτή τη φράση, ως ηγετικό πρόσωπο του φεμινιστικού κινήματος στις ΗΠΑ. Έγινε ένα από τα πιο δυνατά συνθήματα σε όλο τον κόσμο, για ό,τι έχει να κάνει με το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση και τη νομιμοποίηση της. Δεκαετίες ολόκληρες μετά, στην κατά τα άλλα «πολιτισμένη» Ευρώπη συζητάνε, ψηφίζουν και αποφασίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο για τις μήτρες των γυναικών στις χώρες της ΕΕ.

H οργή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο μεγαλώνει εξαιτίας της απίστευτης υποκρισίας εκείνων, που αφενός υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τις ατομικές ελευθερίες, αλλά αφετέρου θέλουν να ελέγξουν ακόμη και τις πιο προσωπικές αποφάσεις μας.

Η Φιλανδία έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και μας δείχνει το δρόμο. Να σκεφτούμε ποια δικά μας, αναφαίρετα σήμερα δικαιώματα, μπορεί να κινδυνεύουν αύριο.