Αν δεν πιστέψεις τη Γεωργία, ποιος θα πιστέψει εσένα;
- 2 ΦΕΒ 2022
«Η ψυχολογία μου δεν είναι και η καλύτερη. Αν και δεν περιμέναμε εμείς αυτά τα αποτελέσματα για να αποδείξουμε κάτι, αλλά θα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο». Το βράδυ της Τρίτης 1/2, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων και 1 μήνα μετά την καταγγελία του βιασμού της, η Γεωργία Μπίκα τοποθετείται και κάνει λόγο για καθυστερήσεις και λάθη των αρχών.
Ούτε εμείς περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα για να την πιστέψουμε.
Όλο αυτό το διάστημα και ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση των εν λόγω αποτελεσμάτων, κάποιες φωνές κάνουν λόγο για συγκάλυψη και κουκούλωμα στη διαχείριση της υπόθεσης βιασμού στη Θεσσαλονίκη, κυρίως λόγω του κοινωνικού status των εμπλεκομένων. Θα μπορούσε να ισχύει κι αυτό, τόσα έχουμε δει να συμβαίνουν. Αλλά εγώ θα πω ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι απλά να είδαμε κατάμουτρα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις βιασμού- και κακοποίησης- γενικότερα στη χώρα μας. Αναργάνωτα, υποτιμητικά, άτσαλα. Πάνω από τα «δόντια», τις γνωριμίες και τα συμφέροντα, η διαδικασία υπονομεύεται σταθερά από ένα ανεξάντλητο, δομικό κενό και μια τσαπατσούλικη ολιγωρία που καταστρέφει ζωές. Κι αυτό είναι πιο επικίνδυνο ακόμα από τις «πλάτες» ενός θύτη που θα τον ρίξουν στα μαλακά. Γιατί είναι μια σταθερή κατάσταση από την οποία δύσκολα γλιτώνεις.
Κι άντε να πιστέψεις την επόμενη, εσύ, ο άπιστος Θωμάς.
Κι άντε η επόμενη να βρει τα άντερα να κάνει ό,τι έκανε η Γεωργία.
«Εκείνη την ημέρα, την 1η Ιανουαρίου, πήγα απ’ την πρώτη στιγμή το αστυνομικό τμήμα. Στις 12 ήμουν εκεί. Μου πήρε κατάθεση ο ένας αστυνόμος», αναφέρει η Γεωργία Μπίκα.«Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης και ενώ είπα ότι ήταν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, δεν έδωσε εντολή να μην καθαριστεί το δωμάτιο. Άλλαξαν βάρδια, οπότε ο αστυνόμος του περιπολικού πήγε και είπε ότι τόση ώρα κακώς παίρνετε κατάθεση από την κοπέλα και δεν έχετε διατάξει να μην καθαριστεί το δωμάτιο».
Δεν αληθεύει ότι μου χορήγησαν ουροσυλλέκτες. Μου είπαν ότι εγώ έπρεπε να τους πάρω. Γύρω στα 40 λεπτά έψαχνα φαρμακείο. Δεν μπορούσα να περπατήσω, δεν μπορούσα να δω, έβλεπα θολά, έψαχνα με GPS αυτά που εφημερεύουν, δεν τα έβρισκα. Νέκρωναν τα πόδια μου. Γύρισα και πήρα το αυτοκίνητο, έβαλα GPS στο κινητό μου και βρήκα ένα, έτσι πήγα και πήρα με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Γύρισα, αλλά δεν μου είπαν εκείνη τη στιγμή να πάω να δώσω τα ούρα. Περίμενα να μου πουν πότε μπορούν και είμαι έτοιμη να δώσω. Γύρω στις 21:00 η ώρα μου είπαν “όποτε είσαι έτοιμη μπορείς να πας να δώσεις” και στις 22:00 έδωσα. Επίσης, να πω ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια εγώ είχα πάει ήδη στην τουαλέτα 4-5 φορές, είχα αποβάλει πολλά υγρά. Είχα φάει, είχα αναγούλες, οπότε είχα και πρόβλημα σε αυτό. Δεν ήξερα αν έφυγε, γιατί ρώτησα και μου είπαν ότι δεν παίζει ρόλο, οπότε δεν κάναμε άμεσα αυτή την ενέργεια».
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή και τεχνικό σύμβουλο Δημήτρη Γαλεντέρη που έχει ορίσει η Γεωργία- και είναι το ίδιο που προκύπτει από έναν πρόχειρο υπολογισμό χρόνου από τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας και της ιατροδικαστικής υπηρεσίας- τα ούρα της πάρθηκαν με καθυστέρηση 18 ωρών. Μέχρι τότε είχε πάει στην τουαλέτα το λιγότερο 4 φορές.
Θα το πω όπως το σκέφτομαι, αυτές οι εξετάσεις θα έπρεπε να μην μας απασχολήσουν καν. Δεν ξέρω αν έπρεπε γενικότερα να τις περιμένει κανείς για τον απλούστατο λόγο πως η υπερβολική δόση του GHB (η δραστική ουσία σε ένα από τα πιο συνηθισμένα χάπια βιασμού) δεν εντοπίζεται στον οργανισμό μετά το πέρας των 12 ωρών. Συγκεκριμένα, από 2-6 ώρες μέσω του αίματος και έως 12 στα ούρα. Κατόπιν αποβάλλεται πλήρως, σύμφωνα με την επίσημη βιβλιογραφία. Στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης το δείγμα ούρων πάρθηκε εντός 24 ωρών και όχι εντός 12. Η Γεωργία έδωσε ούρα το βράδυ της επόμενης του βιασμού της. Το δείγμα έδειξε χαμηλή ποσότητα αλκοόλ (λογικότατο). Στο μεταξύ οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι είχαν αναφέρει στην κατάθεσή τους πως η Γεωργία ήταν εμφανώς μεθυσμένη.
Αν κάτι επιβάλλεται τώρα, όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση είναι- εφόσον υπάρχουν- να βγουν κι άλλες «Γεωργίες» με αντίστοιχες εμπειρίες και να μιλήσουν. Να σφίξουν τα δόντια και να το κάνουν.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, «ο μέσος όρος καταγεγραμμένων βιασμών είναι περίπου 200 τον χρόνο». Στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που φτάνουν τελικά στην αστυνομία γιατί οι παράγοντες αποτροπής κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Λείπει η κοινή γραμμή αντιμετώπισης, ένα πρωτόκολλο ενιαίο μεταξύ αστυνομίας και ιατροδικαστών για αντίστοιχες περιπτώσεις. Και όπως φαίνεται λείπουν και οι δομές. Τα δείγματα της Γεωργίας εστάλησαν στην Ελβετία γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο εργαστήριο στην Αθήνα. Με όλο αυτό που συμβαίνει τώρα, αλήθεια πώς ενθαρρύνεται το επόμενο θύμα να πάει στην αστυνομία και να καταγγείλει αυτό που του συνέβη; Ξέρετε τι θα σκέφτεται το μέσο κορίτσι μέχρι να δει πώς θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία με τη Γεωργία; Ξέρετε.
«Και πού να πάω και ποιος να με πιστέψει; Να βάλω τα χέρια μου να βγάλω τα μάτια μου;»
Αρκεί το ότι εγώ, εσύ και μερικοί ακόμα- πολλοί ή λιγότεροι- πιστεύουμε τη Γεωργία Μπίκα και κάθε θύμα κακοποίησης για ένα έγκλημα που δεν έτυχε να συμβεί μπροστά στα μάτια μας; Ούτε στο ελάχιστο. Σε μια κοινωνία εξαρτώμενη από τα λαϊκά δικαστήρια σίγουρα ναι. Αλλά στις σύγχρονες κοινωνίες τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει οι φορείς, η έννομη τάξη, η δικαιοσύνη που υποτίθεται ότι διαθέτουν όλα τα μέσα και τα αντανακλαστικά για επικρατήσει η αλήθεια.
Το γεγονός ότι η υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα πήρε τόση μεγάλη δημοσιότητα θα έπρεπε να λειτουργεί μόνο ενθαρρυντικά για κάθε θύμα έμφυλης βίας από ‘δω και πέρα. Αλλά πού τέτοια τύχη; Γιατί τελικά, όλα στην τύχη αποδίδονται.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΓΕΔ Θεσσαλονίκης για τη Γεωργία Μπίκα
«Το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:
Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν, σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ.
Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού.
Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.
Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν (5) πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.
Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Επίσης, από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. παραδόθηκε σήμερα (1/2/2022) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο».
Γεωργία Μπίκα: Η ανακοίνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης
«Ενημερώθηκε για το περιστατικό την 01/01/22, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος ασφάλειας του Λευκού Πύργου. Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά. Το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ. Αναφορικά με την τοξικολογική ανάλυση η υπηρεσία μας ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή ιατροδικαστικής & τοξικολογίας του ΑΠΘ κου Ράικου, υπεύθυνου των αναλύσεων αυτών, για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.
»Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια».
»Ο κ. Ραικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το τμήμα ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασης του και το μετέφερε στο εργαστήριο του στο ΑΠΘ για ανάλυση. Σημειώνουμε ότι στις 19/01/22 ο κ. Ραικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/22, παραδοθήκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική αρχή».