Αστυνομικός της Βουλής: 10 ερωτήματα για την υπόθεση, ικανά να κάνουν το κεφάλι μας να εκραγεί
- 3 ΔΕΚ 2024
Η υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής, που κατηγορείται για κακοποίηση των ίδιων του των παιδιών- και της συζύγου του-, έχει αναδείξει λεπτομέρειες που δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει. Θα χρειαστώ την προσοχή σου:
Ο 45χρονός αστυνομικός της Βουλής συνελήφθη έπειτα από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία από την 35χρονη σύζυγό του, επίσης αστυνομικό στο επάγγελμα η οποία, όπως η ίδια λέει, από τον φόβο που της είχε δημιουργήσει τόσο για τη ζωή τη δική της όσο και για τη ζωή των 5 παιδιών της, αρνούνταν να πάει να καταθέσει τον εφιάλτη τον οποίον βίωνε αυτή και εκείνα. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε καταγγείλει ότι ο αστυνομικός της Βουλής κακοποιούσε σεξουαλικά την ίδια, αλλά και τα ανήλικα παιδιά τους, ενώ ανάγκαζε τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας να κακοποιεί τα αδέρφια του και τη μητέρα του. Μπροστά σε όλο αυτό ο Κυνόδοντας ωχριά.
Στο μεταξύ, 35χρονη σύζυγός του αστυνομικού της Βουλής είναι έγκυος 6μιση μηνών στο 6ο παιδί της, με τις Αρχές να εξετάζουν την πατρότητά του (καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο 45χρονος υποχρέωνε τον γιο του να βιάζει τις αδελφές του, αλλά και την ίδια).
Η υπόθεση εξελίσσεται συνεχώς- φυσικά προς την πιο λάθος κατεύθυνση-. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, τα παιδιά του ζευγαριού στις καταθέσεις τους αναφέρουν σεξουαλική και σωματική κακοποίηση και από τους 2 γονείς. Η ίδια η μητέρα έχει ήδη αναφέρει πως συμμετείχε σε κάποιες πράξεις σε βάρος των παιδιών.
Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός της Βουλής κατηγορείται για 11 αδικήματα, τα περισσότερα σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα αντιμετωπίζει τις βαρύτατες κατηγορίες του βιασμού, του βιασμού ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της κατάχρησης ανηλίκων από οικείο κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών κατά ανηλίκων από ανιόντα κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της πορνογραφίας ανηλίκων, της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης κα’ εξακολούθηση, της ενδοοικογενειακής βίας κατά ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της ενδοοικογενειακής παράνομης βίας ενώπιον ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση, της ενδοοικογενειακής παράνομης βίας κατά ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή τέλος της οπλοφορίας και οπλοχρησίας κατ’ εξακολούθηση. Κάπου πρέπει να κάνουμε εμετό, δεν αντέχεται.
Κι αν όλες αυτές οι πληροφορίες σού έχουν ήδη προκαλέσει δυσφορία, η έρευνα εγείρει ερωτήματα που δεν αφορούν μόνο τον ίδιο τον αστυνομικό της Βουλής, αλλά και το σύστημα που του έδωσε εξουσία και πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες. Ας δούμε μερικά ερωτήματα που, ειλικρινά, μας κάνουν να απορούμε αν ζούμε σε οργανωμένο κράτος ή σε σενάριο ακραία αρρωστημένης φαντασίας.
1. Πώς πέρασε τα ψυχολογικά τεστ και έγινε μέλος της φρουράς της Βουλής;
Η φρουρά της Βουλής θεωρείται θέση υψηλού κύρους και ευθύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός εντάχθηκε στη συγκεκριμένη θέση μέσω μιας διαδικασίας που φαίνεται να μην έλαβε υπόψη τα προηγούμενα προβλήματα πειθαρχίας ή ψυχικής υγείας του. Το γεγονός ότι πέρασε από τεστ καταλληλότητας (ψυχομετρικά και ψυχολογικά) εγείρει ερωτήματα για το αν αυτά διεξήχθησαν σωστά και αν αξιολογήθηκαν με αυστηρότητα. Η πρόσβαση στη φρουρά της Βουλής υποτίθεται ότι απαιτεί αυστηρά ψυχολογικά και επαγγελματικά κριτήρια. Πώς γίνεται λοιπόν ένας άνθρωπος, που ήδη είχε κριθεί ψυχολογικά ακατάλληλος για οπλοκατοχή, να έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία; Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει ως τώρα στο φως της δημοσιότητας, η ψυχολογική του αστάθεια ήταν γνωστή από καιρό, ωστόσο το σύστημα τον διατηρούσε στη θέση του.
2. Γιατί δεν αφαιρέθηκε η επιμέλεια των παιδιών νωρίτερα;
Οι κατηγορίες για κακοποίηση των παιδιών φαίνεται να αφορούν περιστατικά που συνέβαιναν επί χρόνια. Ωστόσο, μόνο μετά από έντονες καταγγελίες της συζύγου και τη δημόσια κατακραυγή υπήρξε επέμβαση για την προστασία των παιδιών. Ποιοι μηχανισμοί απέτυχαν να ανιχνεύσουν την επικίνδυνη κατάσταση νωρίτερα;
3. Πόσο σοβαρά παίρνει η Αστυνομία τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία στις τάξεις της;
Η υπόθεση ξεκίνησε με καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Πόσες τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται και τι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύσει θύματα, ειδικά όταν οι κατηγορούμενοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας; Το λες και αδιανόητο ότι χρειάστηκε να φτάσουμε σε μια τόσο ακραία αποκάλυψη για να κινηθούν διαδικασίες.
4. Πού ήταν οι αρμόδιοι όταν ο αστυνομικός της Βουλής απειλούσε να αφαιρέσει τη ζωή του;
Μετά την αρχική του σύλληψη, ο αστυνομικός της Βουλής φέρεται να απείλησε να αφαιρέσει τη ζωή του, γεγονός που οδήγησε στη μεταφορά του στο ψυχιατρείο του Στρατού. Ωστόσο, η κίνησή του αυτή μοιάζει περισσότερο με απόπειρα αποφυγής της δικαιοσύνης. Τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοιες τακτικές δεν χρησιμοποιούνται για καθυστέρηση ή αποφυγή ποινών;
5. Πώς γίνεται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μην είχαν αντιληφθεί τίποτα;
Η υπόθεση αυτή δεν αφορά έναν «κρυφό δράστη». Η συμπεριφορά του αστυνομικού φαίνεται πως ήταν γνωστή σε επίπεδο φημών ή έμμεσων ενδείξεων. Αν λοιπόν ο ίδιος ο νόμος δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί και να εντοπίσει τις «σκοτεινές» περιπτώσεις στις τάξεις του, τι ελπίδα έχουμε για την προστασία των πολιτών.
6. Πώς γίνεται να υπηρετεί στη Βουλή, ενώ ήταν γνωστός για προβλήματα πειθαρχίας;
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής θεωρείται μια από τις πιο προνομιακές και απαιτητικές θέσεις. Πώς ένας άνθρωπος με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας και αμφιλεγόμενη ψυχολογική κατάσταση διατηρούσε τη θέση του; Αν δεν τηρείται κανένα κριτήριο στην επιλογή, τότε γιατί μιλάμε για «ευαίσθητες θέσεις»;
7. Ποια ήταν η στάση των συναδέλφων του;
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να παραμείνουν εντελώς κρυφές. Μήπως υπήρξε κάποια «ομερτά» ή ανοχή από το περιβάλλον του; Και τι μέτρα λαμβάνονται για να ενθαρρυνθούν οι συνάδελφοι να αναφέρουν τέτοιες υποθέσεις χωρίς φόβο αντιποίνων;
8. Ποιος ελέγχει τα προνόμια των αστυνομικών;
Η θέση του αστυνομικού στη Βουλή τού έδινε πρόσβαση σε προνόμια και εξουσίες. Υπάρχει επαρκής έλεγχος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπάλληλοι αυτών των θέσεων δεν καταχρώνται την εξουσία τους; Η ίδια η Βουλή δε φέρει καμία ευθύνη για την επιλογή προσωπικού;
9. Πώς διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. τις οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο;
Ακόμη και μετά τις πρώτες καταγγελίες, η οικογένεια φαινόταν να βρίσκεται χωρίς επαρκή προστασία. Οι απειλές και οι εκφοβισμοί προς τη σύζυγο συνεχίστηκαν ακόμα και μετά τη σύλληψη του αστυνομικού. Γιατί δεν υπήρξε άμεση και αποφασιστική δράση για την ασφάλεια των θυμάτων.
10. Θα αλλάξει ποτέ το σύστημα επιλογής και ελέγχου;
Η υπόθεση αυτή ανέδειξε την ανάγκη για επανασχεδιασμό του τρόπου πρόσληψης, αξιολόγησης και παρακολούθησης των αστυνομικών. Θα υπάρξουν αλλαγές ή θα μείνουμε στα ίδια; Αν το σύστημα δεν αλλάξει τώρα, πόσες ακόμη υποθέσεις θα χρειαστούν για να κινητοποιηθεί η Πολιτεία.
Η πιο σημαντική ερώτηση για την υπόθεση με τον αστυνομικό της Βουλής
Η υπόθεση με τον αστυνομικό της Βουλής δεν είναι απλώς μια τραγωδία για τα θύματα της συγκεκριμένης οικογένειας. Είναι μια αντανάκλαση του πώς το σύστημα μπορεί να αποτύχει σε κάθε επίπεδο: από την επιλογή και την εκπαίδευση προσωπικού, μέχρι τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Ίσως το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι: Θα υπάρξει επιτέλους αλλαγή ή θα περιμένουμε την επόμενη τραγωδία; Ε;