OPINIONS

Αυτό το κείμενο γράφτηκε με αφορμή ένα βιασμό

Πριν μερικές μέρες η Lucia Perez, 16 ετών, μαθήτρια, ενώ έβγαινε από το σχολείο της στο εξωτικό προάστιο Mar Del Plata της Αργεντικής, έπεσε θύμα απαγωγής από συμμορία της περιοχής. Οι θύτες αφού πρώτα τη νάρκωσαν και τη βίασαν, πέτυχαν τη χαριστική βολή ενάντια στην ύπαρξή της παλουκώνοντάς την. Η κοπέλα έπαθε ανακοπή από τον πόνο. Δύο άντρες παρέδωσαν ό,τι είχε απομείνει από το κορμί της σε νοσοκομείο στις 8 Οκτωβρίου, λέγοντας στους γιατρούς πως "είχε κάνει χρήση ναρκωτικών".

Πράγματι οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι η κοπέλα είχε στο αίμα της μαριχουάνα και κοκαΐνη. Αυθόρμητα μου βγαίνει να πω εδώ πως ακόμα κι αν είχε κάνει χρήση συνειδητά και δεν την είχαν ναρκώσει με ουσίες, το ότι ήταν “φτιαγμένη” είναι μία λεπτομέρεια- δυσάρεστη μεν, αλλά λεπτομέρεια- μπροστά στη μεγάλη εικόνα: Αυτή ενός κατακρεουργημένου κορίτσιστικου κορμιού στη θέα του οποίου ακόμα και οι γιατροί στάθηκαν σοκαρισμένοι, όπως δήλωσαν.

 

«Έχω δει χιλιάδες πράγματα στην καριέρα μου, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή τη λιτανεία απεχθών πράξεων. Γνωρίζω ότι δεν είναι πολύ επαγγελματικό αυτό που λέω, αλλά είμαι μητέρα και γυναίκα» είπε η επικεφαλής εισαγγελέας, η οποία μαζί με χιλιάδες ακόμα γυναίκες ντύθηκαν στα μαύρα και διαδήλωσαν μαζικά και οργισμένα στους δρόμους του Μπουένος Άιρες ενάντια στον “machismo”, την ανδρική βία που εκδηλώνεται σε βάρος των γυναικών στη χώρα του τάνγκο. Στην ίδια που κάθε 36 ώρες μία γυναίκα χάνει τη ζωή της μέσα στο απεχθές πλαίσιο ενός περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας.  

 

Το 2015 στα μητρώα της Αργεντινής καταγράφηκαν 235 δολοφονίες λόγω φύλου. Από τις 8 Οκτωβρίου, ημέρα θανάτου της Lucia, έχουν έρθει στη δημοσιότητα (με τον τρόπο που συμβαίνει πάντα στην ειδησεογραφία όταν επικαιροποιείται κάτι αποτρόπαιο) τουλάχιστον τρεις ακόμη δολοφονίες γυναικών και 16 ακόμα επιθέσεις. Το μαγαρισμένο κορμί της έφηβης έρχεται να προστεθεί πάνω στον άψυχο σωρό γυναικών που χάνουν τη ζωή τους επειδή κάποιοι επέλεξαν να επιδείξουν και να αποδείξουν τον πιο νοσηρό ανδρισμό τους ξεσπώντας στη γυναικεία φύση.

 

H Small Arms, ερευνητική ομάδα με έδρα της τη Γενεύη η οποία έχει ως αποστολή της να συγκεντρώνει στατιστικά που σχετίζονται με την έμφυλη βία αναφέρει ότι οι μισές από τις χώρες όπου καταγράφονται τα πιο υψηλά ποσοστά βιασμών και κακοποίησης με θύματα γυναίκες είναι στη Λατινική Αμερική. Στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Ονδούρα είναι “απλά” επικίνδυνο να είσαι θηλυκό.

Πώς σου ακούγονται όλα αυτά; Θεωρείς ότι παρά τους αριθμούς που ανέφερα παραπάνω τέτοια περιστατικά εγκληματικού σεξισμού αποτελούν εξαίρεση στην εποχή μας ή συμπτώματα ασθένειας υπανάπτυκτων κοινωνιών;  Συνεχίζω λοιπόν.

Ανατολική επαρχία Πουντζάμπ, Πακιστάν. Η Khalida Bibi, μητέρα τριών παιδιών κι ένας άντρας που υποτίθεται ότι ήταν ο εραστής της βρίσκονται κρεμασμένοι σε δέντρο. Δράστες ήταν ο πατέρας, ο αδερφός και ο άντρας της γυναίκας, οι οποίοι αμετανόητοι ισχυρίστηκαν πως το έκαναν γιατί η γυναίκα αυτή αμαύρωσε την τιμή της οικογένειας. Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, ο Nazir Hussain δολοφονεί τις 2 αδερφές του λίγο πριν τους γάμους τους. Ο λόγος; Παντρεύονταν από έρωτα κι όχι από συνοικέσιο.

© 2023 Anjum Naveed/AP IMAGES

 

Αν αυτή τη στιγμή κάνεις τη σκέψη “ε, στις μουσουλμανικές χώρες δεν υπάρχει ισότητα” ή κάτι τέτοιο δεν είσαι κακός άνθρωπος, ούτε αναίσθητη. Είναι σύνηθες να πρέπει να νιώσεις ότι το πρόβλημα έχει σταθεί έξω από την πόρτα  σου και χτυπάει ενοχλητικά όπως ο κλητήρας. Αλλιώς δεν σε αγγίζει. Μία γυναίκα από το Σουδάν ή τη Σομαλία είναι πολύ μακριά από σένα. “Ο κόσμος εκεί είναι ακόμα πολύ πίσω”. Προχωράω λοιπόν, σου το φέρνω πιο κοντά, και πιο high tech.

Μεγάλη Βρετανία 2016. Ένας άντρας αραδιάζει στο Facebook γυμνές φωτογραφίες της πρώην συντρόφου του για να την εκδικηθεί για τον χωρισμό τους. Εκείνη τον μηνύει κι εκείνος τη βγάζει “καθαρή” με 12 μήνες υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας με πρόστιμο 110 λίρες, συν τα δικαστικά έξοδα, συν μία αόριστη περιοριστική εντολή. End of story.

Σε άλλο περιστατικό, επίσης πρόσφατο, πικραμένος άντρας που το έκανε πιο στοχευμένα στέλνοντας άσεμνες φωτογραφίες της γυναίκας που προφανώς ήθελε να εκδικηθεί στα inbox των μελών της οικογένειάς της, απειλώντας τη πως αν δεν έκανε ό,τι της ζητούσε θα έστελνε κι άλλες, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή.  Δεν άνοιξε ρουθούνι.

Πριν ένα μήνα o βρετανικός Guardian ανέφερε σε σχετικό άρθρο πως τον τελευταίο χρόνο οι πάσης φύσεως σεξουαλικές επιθέσεις, είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης εις βάρος γυναικών στην Αγγλία και την Ουαλία καταγράφουν ρεκόρ. Από το 2015 μέχρι την ώρα που γραφόταν η είδηση οι υποθέσεις ανέρχονταν στις 117. 568 and still counting.

“Η χρήση του ίντερνετ, των social media και της τεχνολογίας γενικότερα με στόχο τον εξευτελισμό, τον έλεγχο και την απειλή της ζωής των γυναικών είναι κάτι που θα δούμε να αυξάνει στο μέλλον” είναι η εκτίμηση από επίσημα χείλη, όπως την αναφέρει ο Guardian. Mόνο μέσα στο 2015 στη Μεγάλη Βρετανία εκδικάστηκαν 206 περιπτώσεις “εκδικητικής πορνογραφίας”. Τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες.    

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν ανησυχητικές όψεις του ίδιου νομίσματος, ενός νομίσματος που εσύ θεωρείς ότι έχει αποσυρθεί, κι όμως βαραίνει ακόμα τις τσέπες μας κάνοντας τον πιο ενοχλητικό θόρυβο. Είναι βία από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για την ακρίβεια είναι βία από κάποιον που νομίζει ότι αυτό που έχει ανάμεσα στα πόδια του και εκτείνεται μέχρι τον εγκέφαλό του είναι δύναμη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, με το 40% έως 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής  παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Κι όλα αυτά, μέσα σ’ έναν κόσμο όπου έχει την τάση να οπτικοποιεί μαζικά και άρα να αποδυναμώνει τη νοσηρότητα κάθε μορφής εγκλήματος, ειδικά εκείνων που έχουν να κάνουν με αίμα και σπέρμα. Εν έτη 2016, σ’ έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο όπου αποστάσεις, κοινωνίες και κουλτούρες έχουν εκμηδενιστεί, σε μία εξωτική τουριστική περιοχή (Viva Argentina!), τόσο κοντά και τόσο μακριά από σένα, μια νέα γυναίκα παλουκώθηκε γιατί ήταν γυναίκα. 

“Στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως”. 

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά σεξουαλικής βίας με θύματα γυναίκες:

Αφγανιστάν

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Κολομβία

Κονγκό

Ιράκ

Λιβύη

Μάλι

Μιανμάρ

Σομαλία

Σουδάν

Συρία

Υεμένη

Βοσνία Ερζεγοβίνη

Ακτή Ελεφαντοστού

Λιβερία

Νεπάλ

Σρι Λάνκα

Νιγηρία