Tο Best Friend’s Fear του Σάββα Πούμπουρα σαρώνει σε τηλεθέαση. Κάποιος μας κάνει φάρσα
- 17 ΙΑΝ 2020
Θα ξεκινήσω το κείμενο ξεκαθαρίζοντας ότι ποτέ δεν ήμουν φαν της φάρσας. Και η φάρσα στην ελληνική τηλεόραση έχει μακρά ιστορία. Από τον Νίκο Μαστοράκη και την “Candid Camera” τη δεκαετία του ’90, περάσαμε στα «Άλλα Κόλπα» και το “Vlass Back” με τον Βλάσση Μπονάτσο. Έπειτα ήρθε το «Μπαμ» με τον Χρήστο Φερεντίνο και το «Πλάκα κάνεις με τον Δημήτρη Βλάχο και τον Σάββα Πούμπουρα. Ο τελευταίος είναι πλέον ο εκπρόσωπος της φάρσας στην φετινή τηλεοπτική σεζόν. Παρουσιάζει το “Best Friend’s Fear” που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου. Δεν ήμουν φαν, γιατί ποτέ δεν καταλάβαινα την ανάγκη κάποιων να γελούν εις βάρος κάποιων άλλων.
Η φάρσα μου άρεσε πάντοτε ως προς τον αρχικό της ορισμό. Αυτόν που λέει πως είναι κωμικό θεατρικό έργο που χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη εναλλαγή απρόοπτων κωμικών παρεξηγήσεων. Εκεί βεβαίως, να γελάσω τρανταχτά να το ευχαριστηθώ. Εκεί γελάω «εις βάρος» φανταστικών χαρακτήρων. Με τον δεύτερο ορισμό της είχα πρόβλημα.
«Το να ξεγελάσει ή να φέρει σκόπιμα σε αμηχανία κάποιον, με σκοπό να προκαλέσει με παιγνιώδη διάθεση το γέλιο των άλλων», γράφει ο Μπαμπινιώτης. Αυτό, λοιπόν, που γίνεται χωρίς γνώση του ενός, με απόλυτη γνώση των υπόλοιπων, για να γελάσουν κάποιοι τρίτοι αμέτοχοι αλλά το ίδιο συνένοχοι, είναι που μου χτυπάει το νευρικό μου σύστημα από παιδί. Και καλά, αν θες μπορώ να το δεχτώ ότι είμαι υπερβολική που δεν συμπαθώ γενικώς τις φάρσες, καθώς μου προκαλούν ετεροντροπή και στρες μαζί. Αλλά στην περίπτωση του Best Friends Fear, η υπερβολή δεν είναι δικό μου γνώρισμα, είναι αποκλειστικό γνώρισμα των δημιουργών του.
Το πρώτο επεισόδιο του Best Friend’s Fear μεταξύ άλλων περιείχε τη φάρσα της Δανάης Μπάρκα στην μητέρα της Βίκυ Σταυροπούλου, που περιλάμβανε την εισβολή ενός ενόπλου ληστή στο σπίτι τους, ο οποίος απείλησε την ηθοποιό πως θα τη σκοτώσει με το τσεκούρι του. Ουρλιαχτά, μια Βίκυ Σταυροπούλου λιπόθυμη -αργότερα είπε πως γλίστρισε απλά στο χαλί- ο Σάββας Πούμπουρας στον ρόλο του δολοφόνου με το τσεκούρι και γενικώς ένας χαμός κοψοχολιάσματος.
Στο δεύτερο επεισόδιο, το τρέιλερ του οποίου κυκλοφόρησε, τα πράγματα γίνονται εξίσου ακραία. Κάποιος επιτίθεται στον Τρύφωνα Σαμαρά και κοντεύουν να έρθουν στα χέρια, ενώ η Ειρήνη Κολλιδά ετοιμάζεται να κάνει μία μυστήρια όπως αποδεικνύεται εξέταση, όταν βλέπει την κοπέλα που πρηγείται να «πεθαίνει» στο ιατρικό τραπέζι.
Το «πρωτότυπο» project
Το “Best Friend’s Fear” για το οποίο ο ΑΝΤ1 περηφανεύεται ότι είναι ένα εξολοκλήρου ελληνικό Project (σε παραπέμπω εδώ στην πρώτη παράγραφο και την ιστορία της φάρσας στην ελληνική TV για να καταλάβεις για πόση ακριβώς πρωτοτυπία μιλάμε), έχει κάνει μια μικρή αντικατάσταση λέξεων στον ορισμό της φάρσας, κόβoντας ακόμα περισσότερο τα γέλια μας. Αντί να φέρνει σκόπιμα σε αμηχανία κάποιον, τον φέρνει στα πρόθυρα του καρδιακού επεισοδίου. Το όλο concept βλέπεις εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτό, το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν κάποιους μεγάλους φόβους. Κάποιους που όταν τους αντιμετωπίζουν φτάνουν σε ακραίο σημείο ψυχικά. Και όλο αυτό γίνεται με τη συγκατάθεση αγαπημένων τους προσώπων.
«Οι φάρσες έχουν σχεδιαστεί και οργανωθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Μη ειδικοί και εκπαιδευμένοι επαγγελματίες δεν πρέπει να προβούν σε οποιαδήποτε εκτέλεση/ αναπαραγωγή/ μίμηση των παρουσιαζόμενων δραστηριοτήτων», εξηγεί μία καρτέλα στην αρχή της εκπομπής.
Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μπορούν να εγγυηθούν ότι κατά τη διάρκεια της φάρσας δεν θα χτυπήσει κάποιος. Ότι δεν θα πάθει ψυχικό σοκ, μετατραυματικό στρες, καρδιά ή εγκεφαλικό επεισόδιο όμως, ποιο ακριβώς εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να το σχεδιάσει ή να το εγγυηθεί;
Οι εμπλεκόμενοι
Η εκπομπή δεν πρόκειται να παίξει κάτι στον αέρα αν το «θύμα» της φάρσας δεν συναινέσει σε αυτό. Κι αφού συναίνεσαν, τότε θα το διασκέδασαν, δεν μπορεί. Αυτή είναι η δικαιολογία. Αλλά μήπως αυτή η συναίνεση είναι κάπως εκβιαστική; Αποκαλύπτεται η φάρσα. Ο παρουσιαστής γελά, οι εμπλεκόμενοι γελούν, οι κομπάρσοι γελούν, μόνο εσύ δεν γελάς.
Η κοινωνική πίεση πιθανόν να πάρει τα ηνία και κάπως έτσι θα αναγκααστείς να γελάσεις κι εσύ με τον εαυτό σου. Θα αναγκαστείς για να μη μπεις στην σφαίρα των ανθρώπων που πραγματικά εκνευρίστηκαν με τη φάρσα τους. Θέλεις να γίνεις εσύ ο πρώτος που δεν θα αφήσει να βγει το επεισόδιο του στον αέρα; Εξάλλου ο πρώτος είσαι ή ο τελευταίος που φοβήθηκε; Η Πωλίνα έγκυος δεχόταν κάποτε επίθεση με μαχαίρι. Η Μαλβίνα έβλεπε την αστυνομία να εισβάλει εκεί όπου εμφανιζόταν και να προσπαθεί να την συλλάβει. Ποιος είσαι εσύ να φοβηθείς; Ποιος είσαι να προσβληθείς; Ποιος θέλει να λέγεται κομπλεξικός σήμερα;
Οι αντιδράσεις στην τηλεόραση
Όχι ένας, όχι δύο αλλά τέσσερις τουλάχιστον κεντρικοί παρουσιαστές σχολίασαν αρνητικά την εκπομπή τις επόμενες ημέρες. «Εγώ προσωπικά, λυπάμαι, αλλά θα σας πω ότι είμαι τελείως εναντίον όλων αυτών των πραγμάτων. Όπως και να το δει κανείς, για μένα είναι όλο λάθος, είναι όλο λάθος! Συγγνώμη, εγώ δεν το θεωρώ αστείο αυτό. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει τέτοια φάρσα. Το να βλέπεις έναν άνθρωπο με τσεκούρι να πέφτει πάνω σου, δεν θέλω να ξέρω πώς είναι. Μην δοκιμάσετε ποτέ να μου κάνετε εμένα τέτοιου είδους φάρσα. Το λέω ευθέως, θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα, αλήθεια, δεν είναι καθόλου αστείο» ανέφερε την Δευτέρα, μετά την πρεμιέρα της εκπομπής ο Κρατερός Κατσούλης στην «Φωλιά των Κου Κου».
«Χριστέ μου, τι ήταν αυτό; Ειλικρινά, ένιωσα έναν κόμπο στο στομάχι μου που υπάρχει ξανά αυτή η εκπομπή εκεί έξω. Παιδιά, ειλικρινά, εγώ δεν γέλασα. Σάββα μου, σε αγαπάω, σε λατρεύω, αλλά… Το τι πέρασε αυτή η γυναίκα εκεί. Εγώ γενικά δεν διασκεδάζω με τις φάρσες. Δηλαδή και στους άλλους όταν συμβαίνουν με ενοχλεί πάρα πολύ αυτό. Σε βάζω να τρομάξεις για να γελάσω; Καταλαβαίνω γιατί τηλεοπτικά έχει ενδιαφέρον, κι εγώ δεν μπορούσα να ξεκολλήσω, αλλά στεναχωριέμαι μετά», είπε αντίστοιχα η Σίσσυ Χρηστίδου.
Την σκυτάλη των αντιδράσεων έλαβε ο Νίκος Μουτσινάς που μεταξύ άλλων τόνισε: «Εσείς περνάτε καλά με τον άλλον που μπορεί να μείνει στον τόπο; Υπήρχε περίπτωση μία στο εκατομμύριο να φύγει από ανακοπή μία από τις μεγαλύτερες κωμικούς της Ελλάδας. Γιατί; Για να κάνει ο άλλος το Best Friend’s Fear. Εμένα δεν μου αρέσουν καθόλου οι φάρσες. Ενημερώνω». Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε το χορό λέγοντας: «Τι παράνοια ήταν αυτή που έζησε η Βίκυ Σταυροπούλου με την φάρσα; Αν το είχαν κάνει σε μένα, θα τους είχα κάνει μήνυση».
Το Twitter παίρνει θέση
Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στην ελληνική τηλεόραση, ήρθαν και από την πλευρά των τηλεθεατών μέσω Twitter, λίγες από τις οποίες θα δεις παρακάτω. Το Twitter, ως ο συνήθης πλέον τόπος όπου διαφαίνονται οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού στα νέα τηλεοπτικά προϊόντα μας έστειλε διπλό μήνυμα. Ναι μεν αντιδρούν αρνητικά, αλλά δεν γυρίζουν κανάλι.
Η υψηλή τηλεθέαση
Παρά τις αντιδράσεις, μας άρεσε δεν μας άρεσε το “Best Friend’s Fear” μάλλον όλοι το είδαμε. Η εκπομπή σημείωσε ποσοστά τηλεθέασης 38.6% στο σύνολο και 35,8% στο δυναμικό κοινό. Εντυπωσιακά ποσοστά αν και ίσως δικαιολογούνται από την περιέργεια λόγω της πρεμιέρας. Αυτή την Κυριακή θα φανεί ίσως περισσότερο ποιοι από τους τηλεθεατές που το παρακολούθησαν θα παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού τους και ποιοι άλλοι από όσους άκουσαν τις αντιδράσεις γι’ αυτό αποφάσισαν να το δουν ή μη.
Πάντως αυτό που φαίνεται από το υψηλό ποσοστό τηλεθέασης του “Best Friend’s Fear” είναι ότι, όπως και παλιά, ο κόσμος μάλλον παρακολουθεί τις φάρσες. Γελά μαζί τους άραγε; Κι αν ναι είναι αυτό δικαιολογία;
Ζούμε σε μία εποχή που γίνεται πολύς λόγος για την πολιτική ορθότητα, για την αναγκαιότητά της η μη, για την «λογοκρισία» που επιβάλει. Ζούμε σε μία εποχή που κάποιοι από εμάς, δεν θεωρούμε πια αστεία όσα αφορούν το σώμα, την εικόνα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου άλλου. Δεν είναι θέμα λογοκρισίας ή μη. Είναι θέμα αισθητικής. Κάποιοι από εμάς, με τον ίδιο τρόπο δεν θεωρούμε τον φόβο πηγή χιούμορ. Το να εκμεταλλεύεσαι την αδυναμία κάποιου για να βγάλεις γέλιο, μάλλον δεν θα έπρεπε να επιβραβεύεται εν έτει 2020. Και η επιβράβευση είναι το κουμπί του τηλεκοντρόλ.