OPINIONS

«Δεν θα πάω στη συγκέντρωση για τα Τέμπη»: Είδα την αφίσα των βολεμένων και ντράπηκα για λογαριασμό τους

Γραμμένη με τρακτέρ η φράση "Δεν έχω οξυγόνο" σε χωράφι περίπου 100 στρεμμάτων ¨εξω απο τη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM/ EUROKINISSI

2 χρόνια μετά τα Τέμπη και οι άνθρωποι που βλέπουν τα πάντα ως πολιτική ευκαιρία (αυτοί που μιλάνε για δυστύχημα των Τεμπών και  ξέρουν ότι η κοινωνική οργή ξεχείλισε και ούτε τα  επεισόδια με χημικά, ξύλο, συλλήψεις και προσαγωγές θα σταματήσουν το τσουνάμι που έρχεται ορμητικά) αποφάσισαν να βάλουν άλλο ένα επικοινωνιακό αυτογκόλ στον τρόπο που χειρίζονται τα Τέμπη. Με την αφίσα της ντροπής: «Δεν θα πάω στη συγκέντρωση στις 28/2/2025 γιατί εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη». Η κοινή λογική αποχαιρέτησε τη συζήτηση. Η αποκτήνωση έχει αγγίξει άλλο επίπεδο.

Δήθεν κατηγορούν για λαϊκισμό και εργαλειοποίηση του εγκλήματος στα Τέμπη οι αλαζόνες που εισήγαγαν τον τραμπισμό στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουμε στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη εδώ και 2 χρόνια είμαστε οι «αγανακτισμένοι» του Συντάγματος. Ποιος θα τους το πει; Είμαστε αυτοί που ψηφίζουμε πολιτικούς που δεν έχουν εξυγιάνει το κράτος μας. Είμαστε οι πολίτες που βλέπουμε τον πληθωρισμό να καλπάζει, την ακρίβεια να μας συνθλίβει τα όνειρα για καλύτερη ζωή και ζούμε στη χώρα που βρέθηκε ξυλόλιο στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων. Και στη χώρα που τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα με το έγκλημα των Τεμπών δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη και αλλάζουν διαρκώς το αφήγημα (από το ατομικό λάθος του σταθμάρχη μέχρι το βιντεοληπτικό υλικό που εμφανίστηκε δια μαγείας, άλλαξαν πολλά). 

Ο κοινωνικός αναβρασμός και ο μόνιμος εθνικός διχασμός 

Ο τρόπος που η παρούσα κυβέρνηση διαχειρίζεται τα Τέμπη προκαλεί οργή, θυμό και αποδοκιμασία. Ο τρόπος που διάφοροι δημοσιολογούντες χορογραφούν με την ανάρτηση της αφίσας της ντροπής (ως διαδικτυακό εργαλείο) έναν digital εθνικό διχασμό είναι επικίνδυνος.

Θέλουν να πετύχουν έναν κοινωνικό διχασμό προφανέστατα. Γιατί αν αρχίσεις να μαλώνεις στην αρένα των social κάτω από αναρτήσεις με ρητορική μίσους για την τοξική αφίσα θα χαθεί το νόημα.

Ποιο είναι το νόημα; Να αποδοθεί δικαιοσύνη, χωρίς καμία συγκάλυψη, στους υπεύθυνους για τον μαρτυρικό θάνατο που βρήκαν 30 επιβάτες της αμαξοστοιχίας που κάηκαν ζωντανοί (από τα 57 θύματα) όταν συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο στην κοιλάδα των Τεμπών.

Η πολυτραυματίας Ντίνα Μαγδαλιανίδη είναι επιζώσα των Τεμπών, που μίλησε πριν λίγες μέρες στο Open και την εκπομπή Τώρα μαζί για την έλλειψη κρατικής μέριμνας: «Πίστευα ότι θα μπορούσα μετά από 2 χρόνια έστω να κοιμάμαι και δεν μπορώ. Ψάχνω να βρω έναν άλλο ψυχίατρο γιατί ο δικός μου χρειάστηκε να πάει σε άλλο νοσοκομείο να εργαστεί και είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας μου και οι αναμονές είναι τεράστιες στα νοσοκομεία. Κι ακόμα δεν μπορώ να αλλάξω τα χάπια μου για να κοιμάμαι. Μπαίνω στο σύστημα για να κλείσω ένα ραντεβού και μου βγάζει συνέχεια ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. Ούτε καν στην Αθήνα. Ούτε συστήνομαι κάπως, ούτε θέλω ιδιαίτερη μέριμνα επειδή μου συνέβη αυτό. Ο καθένας κουβαλάει τον δικό του πόνο, αλλά, θα ήθελα έστω μία κρατική μέριμνα έστω σε αυτό. Ακόμα δεν έχω επανέλθει ούτε σωματικά». Και γι’ αυτό το κορίτσι θα κατεβούμε στις 28/2 στη συγκέντρωση για τη μαύρη επέτειο των Τεμπών. Για ένα μέλλον όπου καμία οικογένεια δεν θα ζήσει ξανά τέτοιο πόνο.

Η συμμετοχή ρεκόρ

Τέμπη

Έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη σε 162 πόλεις στην Ελλάδα και 48 πόλεις του εξωτερικού, με τον κατάλογο συνεχώς να συμπληρώνεται. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα απαιτήσουν δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, 2 χρόνια από την εθνική τραγωδία. 

Στις 28 Φεβρουαρίου 2025, η Ελλάδα θα «παραλύσει», συνδικάτα, εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες προχωρούν σε γενική πανελλαδική απεργία. Από την ΑΔΕΔΥ, η οποία αποφάσισε 24ωρη απεργία για το Δημόσιο μέχρι τους σιδηροδρομικούς που ζητούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των μετακινήσεων. Και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας συμμετέχει στην απεργία. Με την απεργία, οι εργαζόμενοι ζητούν ασφαλείς συγκοινωνίες, προστασία των δημόσιων υποδομών και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, καταγγέλλοντας τις πολιτικές που, όπως υποστηρίζουν, υποβαθμίζουν τη δημόσια ασφάλεια προς όφελος της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αν δεν κατάλαβες ούτε τώρα γιατί είναι ντροπή να λες ότι δεν θα πας, καταλάβαμε εμείς τον κατήφορο που πήρε η αξιοπρέπεια σου.