OPINIONS

«Εδώ είναι Βαλκάνια»: H κακιά ώρα του ξεπλύματος Λύτρα στην Κουτσελίνη

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Σε ένα ακόμα κεφάλαιο της υπόθεσης με πρωταγωνιστή τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα, η ιστορία γίνεται πιο σουρεαλιστική. 

Ο Απόστολος Λύτρας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, για την κακοποίηση της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου, βρήκε έναν δημόσιο υπερασπιστή στο πρόσωπο του Σπύρου Ρομποτή. Ο επίσης ποινικολόγος Ρομποτής, δικαιολόγησε τις πράξεις του Λύτρα με το γνωστό σουξέ κανονικοποίησης της βίας, «η κακιά ώρα». Κι αν αναρωτιέσαι που θα μπορούσε να βρει ένα δημόσιο βήμα για να εκφράσει κανείς μια τέτοια άποψη, δεν θα σε κρατήσω σε αγωνία. Η Ζήνα Κουτσελίνη στην εκπομπή της Αλήθειες με τη Ζήνα, ανέλαβε για ακόμα μια φορά το ρόλο της… υπόγειας υπεράσπισης Λύτρα.

Μπορεί να πίστευες ότι σε μια εποχή που η βία κατά των γυναικών καταδικάζεται έντονα, θα βλέπαμε λιγότερες υπερασπιστικές προσπάθειες για κανονικοποίηση της βίας. Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ ότι η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα, Σοφία Πολυζωγοπούλου οδηγήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (16/06) στο νοσοκομείο με βαριές κακώσεις. Και όχι, δεν είχε πέσει από τις σκάλες, όπως στην αρχή ισχυρίστηκε ο γνωστός ποινικολόγος. Η κατάθεσή της στον ανακριτή, περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και καρέ- καρέ μια χαρακτηριστική υπόθεση κακοποίησης.

Ωστόσο, αυτό που είναι «ηλίου φαεινότερον», για τον Σπύρο Ρομποτή, είναι ζήτημα κακού timing και λάθος γεωγραφικής τοποθεσίας. Βλέπεις, μιλώντας στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, ο Σπύρος Ρομποτής, ως γνήσιος συνάδελφος του Απόστολου Λύτρα, προσπάθησε να πείσει το κοινό ότι όλα ήταν απλά «η κακιά η ώρα» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «δεν είμαστε όλοι τόσο Σουηδοί».

Να πέσει το βίντεο:

«Δεν πρέπει να κοιτάζουμε το αποτέλεσμα, αλλά και την αιτία» είπε αρχικά ο Σπύρος Ρομποτής, παίρνοντας Άριστα 10 στο μάθημα του victim blaming. «Η βία δεν είναι μόνο σωματική, είναι και ψυχολογική. Ένας άνθρωπος που έχει σώας τας φρένας και κατέχει άδεια πυροβόλου όπλου, γεγονός που του δίνει το τεκμήριο της ψυχικής υγείας με την έννοια ότι έχει προηγουμένως εξεταστεί από ψυχίατρο, ένας τέτοιος άνθρωπος που ξαφνικά χάνει τον έλεγχο και προβαίνει σε μια τέτοια ακραία και καταδικαστέα από όλους πράξη, προφανώς έχει υποστεί ένα κλονιστικό σοκ» συμπλήρωσε, δοκιμάζοντας αργά αλλά σταθερά με την υπομονή μας.

«Η δράση προκαλεί αντίδραση. Η αντίδραση μπορεί να ήταν υπερβολική… Η δράση προκαλεί αντίδραση, η αντίδραση ήταν ενδεχομένως υπέρμετρη, τον ξυλοδαρμό εννοώ ως αντίδραση. Ο κανόνας της φυσικής είναι ότι η δράση προκαλεί αντίδραση. Ένας άνθρωπος που έχει σώας τας φρένας μπαίνει στο αυτοκίνητο και πλακώνει τη γυναίκα του στο ξύλο; Πόσο φυσιολογικό σας φαίνεται αυτό;» διερωτήθηκε ο ίδιος μετά προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στο πάνελ της Κουτσελίνη.

«Εδώ είναι Βαλκάνια» οι άντρες δέρνουν – Η επίσημη γραμμή υπεράσπισης του Απόστολου Λύτρα

Στην ίδια λογική υπεράσπισης με τον Αλέξη Κούγια ο οποίος αναφέρθηκε στα «ανδρικά χαρακτηριστικά» του Απόστολου Λύτρα, ο Σπύρος Ρομποτής μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε ότι «Η Σουηδία μας πέφτει λίγο μακριά. Είμαστε λίγο Βαλκάνια σε αυτή τη χώρα. Δεν έχει ζήσει αναγέννηση, αλλά 400 χρόνια σκλαβιάς». Είναι απλά «η κακιά η ώρα» όταν κάποιος χτυπάει τη σύζυγό του με τέτοια μανία που χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη; Ας είμαστε σοβαροί.

Δηλαδή, στη δικιά μας κουλτούρα η βία είναι κάτι φυσιολογικό; Μήπως να θεσπίσουμε και ένα ειδικό βραβείο για τις «κακές ώρες»;

Η Ζήνα Κουτσελίνη, από την πλευρά της, φαίνεται να έχει κάνει αποστολή της να καθαρίσει το όνομα του κ. Λύτρα, προσφέροντας ένα δημόσιο τηλεοπτικό βήμα για την υπεράσπιση ενός κακοποιητή.  Μια υπεράσπιση, η οποία έφερε αντιδράσεις και οργή εντός κι εκτός media, καθώς θα περίμενε κανείς ότι μια δημοσιογράφος οφείλει να καταγγέλλει τη βία και όχι να την ξεπλένει.

Χθες η Ζήνα Κουτσελίνη, σήμερα ο Σπύρος Ρομπότης, αύριο ποιος ξέρει ποιος.

Το ζήτημα εδώ είναι πως κοινωνία μας δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές και υπερασπιστές της βίας.

Είναι απαραίτητο να καταδικάζουμε τη βία κατά των γυναικών και να επιδιώκουμε τη δικαιοσύνη. Όταν οι υπερασπιστές του νόμου και της αλήθειας γίνονται υπερασπιστές της βίας, χάνουμε τον πυρήνα της δικαιοσύνης και της ενημέρωσης. Η κακοποίηση δεν είναι ποτέ αποδεκτή, και οι δικαιολογίες δεν έχουν καμία απολύτως θέση στον δημόσιο λόγο.

Η υπόθεση Λύτρα, είναι μια υπενθύμιση ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που απαιτεί σοβαρές λύσεις και αληθινή δικαιοσύνη και όχι δικαιολογίες και προσπάθειες ξεπλύματος.