OPINIONS

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο Τζον Σνόου της πολιτικής;

Τις τελευταίες μέρες – και όχι μόνο αυτές – ο ξένος Τύπος του αφιερώνει σχεδόν λατρευτικά, μακροσκελή πορτρέτα. Η Die Welt γράφει πως είναι «πανίσχυρος σαν βασιλιάς» , πως οι Έλληνες τον λατρεύουν, και πως θα μπορούσε να είναι εξαίρεση του κανόνα που λέει πως στους καιρούς που ζούμε είναι σπάνιο να συναντήσεις μεγάλους ηγέτες – ιδίως σε τόσο νεαρή ηλικία. Οι Νew York Times κάνουν λόγο για ολική μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα, που από «νεαρός ιδεαλιστής και ριζοσπάστης, πριν από έξι μήνες, έγινε ένας δημοφιλής, έξυπνος και ρεαλιστής πολιτικός». «Ο Τσίπρας παραμένει ένας ήρωας για πολλούς Έλληνες – ένας ήρωας που έκανε ό,τι μπορούσε για να μην συντριβεί η χώρα», σημειώνει το άρθρο.

Ως εδώ τίποτα καινούργιο – οι «ήρωες» που σώζουν τον κόσμο από τα καταστροφικά σχέδια κάποιου επικίνδυνου, παρανοϊκού εγκληματία είναι κοινός τόπος σε όλα τα φαντασιακά έπη. Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί ο μύθος, θα λέγαμε πως σε μια (φανταστική) υπόθεση εργασίας όπου η Ελλάδα θα ήταν π.χ. τα Επτά Βασίλεια – η κατακερματισμένη χώρα του Γουέστερος που αναδύεται μέσα από τα ερείπια του παλιού κόσμου – ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε θαυμάσια να κρατήσει το ρόλο του Τζον Σνόου. Και να γιατί:

1.Ο Τζόν Σνόου, είναι το «μπάσταρδο» του Νεντ Σταρκ. Κατ’αναλογία, ο Αλέξης είναι ο «ξένος», ο αποσυνάγωγος της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Το «στίγμα» – και συνάμα η υπόσχεση ελευθερίας του – είναι ότι δεν προέρχεται από κανένα από τα δύο «μεγάλα» πολιτικά κόμματα και κανένα  «πολιτικό “τζάκι”» ή «εκτροφείο ηγετών». Στην ουσία, γράφει την ιστορία του μόνος του.

2. Η «καταγωγή» του παραμένει ένα αίνιγμα. Στη μυθολογία του Game of Thrones, o Τζον είναι, υποτίθεται, γιός του Νεντ και μιας μυστηριώδους γυναίκας αν και το Διαδίκτυο βοά πως είναι το χαμένο μωρό του βασιλιά Ραίγκαρ και της Λυάννας, και πως στις φλέβες του τρέχει το φλογισμένο αίμα των Ταργκάρυεν. Αντίστοιχα, ο Αλέξης Τσίπρας, «γιός» και «πολιτικό τέκνο» του Αλέκου Αλαβάνου λέγεται ότι – πολιτικά, τουλάχιστον – κρατάει μια ρίζα και από τον «βασιλικό οίκο» των Παπανδρέου.

3. Είναι καλός στο ξίφος. Σαν το ηρωικό άβατάρ του, στο GOT, που πάλεψε κόντρα στους Άγριους, o Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει τις δικές του μάχες – σε πεζοδρόμια, σχολεία, καταλήψεις, φοιτητικά έδρανα και ακτιβιστικές πορείες.

4. Παρουσιάζει μια εικόνα ηθικής ακεραιότητας. Αν και χαμένος σε μια θάλασσα πειρασμών (σ.σ. από την προσφορά του Στάνις να γίνει άρχοντας του Γουίντερφελ μέχρι την Μελισσάνδρη full frontal) o Τζον κολυμπάει πάντα αντίθετα στο ρεύμα, προς μια φαντασιακή ακτή ειρηνικής, ευημερούσας ουτοπίας. Με τον ίδιο τρόπο, ο Τσίπρας είναι – σύμφωνα με τους επικοινωνιολόγους – ένας πολιτικός που «μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα των μεταρρυθμίσεων αλλά και αυτή της κοινωνικής δικαιοσύνης»

Είναι αφοσιωμένος σε μια γυναίκα. Την Μπέτι.Την Υγκριτ. Την έξυπνη, μαχητική «άγρια» που του έδειξε τους δρόμους της ζωής. You know nothing John Snow.

6. Κι επίσης έχει έναν καλό, κάπως παράξενο, αλλά ευφυή φίλο. (Λέγε με Ευκλείδη Τάρλι…).

7. Είναι το νεαρό outsider που ανέβηκε στην εξουσία. Όπως ο Τζον έγινε, αιφνιδιαστικά, ο νεότερος Άρχοντας Διοικητής της Νυχτερινής Φρουράς, ο – γεννημένος 4 μέρες μετά την μεταπολίτευση, στις 28 Ιουλίου 1974 – Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός, τη στιγμή ακριβώς που κατέρρεαν θεαματικά τα παραδοσιακά κόμματα. Δεν είναι τυχαίο το ότι τους τελευταίους έξι μήνες μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιό μας η φράση «παλιό πολιτικό προσωπικό».

8. Σίγουρα σ’αυτό βοήθησε και το ότι ο Τζον είναι ένα από τα ωραιότερα males της σειράς. (Μην μου πείτε τώρα, πως ποσοστά δημοφιλίας της τάξης του 70% οφείλονται μόνο στον «στιβαρό πολιτικό λόγο» του Έλληνα πρωθυπουργού… Έχουμε γράψει άλλωστε 10 λόγους που αρέσει ο Αλέξης.)

9. Σπάζει – ή έστω επιχειρεί να το κάνει – τις παραδοσιακές δομές. Το Τείχος πρέπει να ενισχυθεί, η Φρουρά να μεγαλώσει και να καταλάβει καίρια πόστα, η παραγωγική μηχανή να δουλέψει, η χώρα να πάει μπροστά. Ο χειμώνας έρχεται.

 

10. Επιχειρεί μια μεγαλειώδη σύγκρουση με τους Άλλους. Μάχες με δρακόγυαλα στα χιόνια κόντρα σε ζόμπι με γαλάζια μάτια, ή 17 ώρες διαπραγμάτευσης στα Euro-Summits ; Ό,τι και να διαλέξετε το μόνο σίγουρο είναι πως το περίφημο «σχέδιο Σόιμπλε για το Grexit», παρουσιάζει μια ανθεκτικότητα ανάλογη του Night’s King και του τσούρμου του. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως τα σκότωσες για τα καλά.

11. Και εν τέλει, συμμαχεί με τους «παραδοσιακούς» αντιπάλους του – κόντρα στον μεγαλύτερο εχθρό. Η μόνη διαφορά εδώ είναι πως ο Τόρμουντ είναι κομμάτι πιο μπάνικος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

12. Για να πετύχει αυτό τον συμβιβασμό, πάει κόντρα σε ό,τι πίστευε. Ο -μεγαλωμένος στα παλάτια του Βορρά – Τζον Σνόου υπερβαίνει τις καταβολές και το μίσος του για τους Άλλους. Όσο για τον νέο, «ρεαλιστή» Αλέξη Τσίπρα, αυτός, σύμφωνα με τον Τύπο, δεν θα ξαναγίνει ποτέ το «αγόρι που φορούσε το Τ-shirt με τον Τσε Γκεβάρα».

Επιχειρεί να «εκκαθαρίσει» τους εχθρούς του (σ.σ. βλέπε και αποκεφαλισμός του Γιάνος Σλυντ) για να εδραιώσει το αρχηγικό του status. Ελληνιστί, το ίδιο πράγμα καλείται «μίνι ανασχηματισμός».

14. Κάποιοι (σ.σ. μέιστερ Αίμον) τον καλούν να «σκοτώσει το αγόρι» και να γίνει άντρας. («Τώρα ο κ. Τσίπρας δεν είναι πια πρωθυπουργός, πάει να γίνει ηγέτης. Είναι τελείως διαφορετικό το ζήτημα. Πρωθυπουργός γίνεσαι με την ψήφιση του λαού, ηγέτης γίνεσαι με δύσκολες αποφάσεις». Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης).

15. «Δολοφονείται» από τους συντρόφους του. Στο επικό φινάλε του τελευταίου κύκλου της σειράς, ο Τζον Σνόου μαχαιρώνεται τελετουργικά και διαδοχικά από τους – πρώην – συνοδοιπόρους και Αδερφούς του , οι οποίοι δεν του συγχωρούν το ότι «πρόδωσε την Νυχτερινή Φρουρά». (Όπου Σερ Άλιστερ, βλέπε Ζωή και Λαφαζάνης…). Το αίμα του ποτίζει το χιόνι, σαν το αίμα σφάγιου –θυσία, στα θεμέλια μιας Νέας Εποχής. Το ερώτημα τώρα είναι αν, ο Τζον θα επιστρέψει και αν ναι, πώς ; Ως νεκραναστημένος εκδικητής ; Ως μεσσιανικός σωτήρας (που έχει πεθάνει ήδη μια φορά, ξεπλένοντας τον κόσμο από την αμαρτία) για να «σώσει» την παρτίδα; Μένει να το δούμε – άλλωστε στην Ελλάδα οι εκλογές έρχονται, συνήθως, μαζί με τον χειμώνα.

Exit mobile version