OPINIONS

Ελένη Ράντου και Δήμητρα Παπαδοπούλου απολαμβάνουν το καλοκαίρι τους. Κανείς δεν απολαμβάνει την τοξικότητα στα σχόλια

ΝDPPHOTO / NDP PHOTO

Το καλοκαίρι είναι εδώ και για όλους μας γεμίζει με στιγμές ξεγνοιασιάς, απολαυστικές ώρες στη θάλασσα και την ευκαιρία να βρίσκουμε χρόνο για συναντήσεις με ανθρώπους δικούς μας, αγαπημένους, είτε τους βλέπουμε συχνά είτε όχι. Μία τέτοια συνάντηση επεφύλασσε το καλοκαίρι του 2024 και για την Ελένη Ράντου και τη Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Οι 2 γυναίκες που είναι υπεύθυνες με τη γραφή, την υποκριτική τους δεινότητα και την αδιάλειπτη παρουσία τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα για πολλά θεατρικά και τηλεοπτικά γέλια μας, πόζαραν μαζί σε μία φωτογραφία με τον δημοσιογράφο Τάσο Τρύφωνος ανάμεσά τους. «Δροσερή συνάντηση μες τον καύσωνα», έγραψε η Ελένη Ράντου δημοσιεύοντας τη φωτογραφία τους στο Facebook. Σε αυτήν τη βλέπεις να ποζάρει χαμογελαστή, δίπλα στην εξίσου χαμογελαστή Δήμητρα Παπαδοπούλου. Η φωτογραφία είναι ο ορισμός της ελληνικής υπέροχης κωμωδίας. Αλλά κανένα γέλιο δεν μας προξενούν τα σχόλια.

Οι σχολιαστές κάτω από το post της Ελένης Ράντου στο Facebook κατά κύριο λόγο εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τις 2 γυναίκες. Έπειτα όλο και συχνότερα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα σχόλια που εξέφραζαν τη γνώμη τους για την εμφάνιση της Δήμητρας Παπαδοπούλου και της Ελένης Ράντου. Γνώμες που φυσικά δεν ζήτησε κανείς.

«Οριακά σας γνώρισα», «Η αριστερή ποια είναι; Κάτι μου θυμίζει, η δεξιά είναι η Ελένη μας», «Τη Δήμητρα βέβαια, μόνο από τη φωνή την αναγνωρίζεις», «Δεν γνώρισα καμία από τις δύο», «Πάντα κούκλα η Ράντου δε λέω, αλλά το φιλτράκι από face app κάνει μπαμ! Όσο για τη Δήμητρα μεγαλώνει και το δείχνει χωρίς να το κρύβει», «Το ονοματάκι της κυρίας αριστερά; Αγαπήστε και τις ρυτίδες… Κάποια άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να τις δουν», ήταν μερικά από τα σχόλια που γράφτηκαν κάτω από την κοινή φωτογραφία των 2 γυναικών. Αρκετά από αυτά βλέπεις παρακάτω.

Ράντου Παπαδοπούλου Facebook.com/Eleni-Rantou
Ράντου Παπαδοπούλου Facebook.com/Eleni-Rantou
Facebook.com/Eleni-Rantou
Ράντου Παπαδοπούλου Facebook.com/Eleni-Rantou
Ράντου Παπαδοπούλου Facebook.com/Eleni-Rantou
Facebook.com/Eleni-Rantou
Ράντου Παπαδοπούλου Facebook.com/Eleni-Rantou

Τα συμπεράσματα πολλά. Πρώτα απ’ όλα οι απόψεις είναι τόσο πολλές και διαφορετικές όσο και τα μάτια των ανθρώπων που βλέπουν τη φωτογραφία. Άλλοι αναγνωρίζουν τη μία, άλλοι την άλλη.

Κάπως έτσι, οι σχολιαστές θεωρούν θεμιτό να βάλουν τη μία γυναίκα απέναντι από την άλλη μιλώντας για τη «σωστή» και τη «λάθος» αντιμετώπισή τους απέναντι στον χρόνο και τη φυσική ομορφιά, μην αναγνωρίζοντας σε ένα κρεσέντο παραλογισμού ότι το μόνο λάθος σε όλα αυτά το κάνουν οι ίδιοι που κρίνουν την εμφάνιση 2 γυναικών απροκάλυπτα, αγενώς και με κακεντρέχεια, απλώς και μόνο επειδή αυτές οι γυναίκες είναι δημόσια πρόσωπα. Και φαίνεται ότι μόλις γίνεις δημόσιο πρόσωπο χάνεις αυτόματα την ανθρώπινη υπόστασή σου.

Δεν πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν κάτω από τις φωτογραφίες των φίλων τους καθώς μεγαλώνουν και τους λένε «πώς είσαι έτσι;», όσο και να προσπαθήσει κανείς να με πείσει για το αντίθετο.

Τα συμπεράσματα ακόμα πιο πολλά. Δεν παύουμε πίσω από κάθε στιγμή των γυναικών να βρίσκουμε έναν τρόπο να τις κρίνουμε. Κι αν δεν μπορούμε να την κρίνουμε για το φόντο της φωτογραφίας ή τον προορισμό των διακοπών της (βλέπε όλες τις influencers που ταξιδεύουν σε μακρινά πολυτελή ξενοδοχεία) θα την κρίνουμε για την εμφάνισή της.

Είναι αδύνατον να είσαι γυναίκα και να είσαι όπως ακριβώς θες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη φωτογραφία των Δήμητρας Παπαδοπούλου και Ελένης Ράντου. Η κοινωνία πάντα περιμένει κάπως αλλιώς να τα έχεις κάνει τα πράγματα.

Τι κι αν είσαι επιτυχημένη; Τι κι αν έχεις αναλάβει θέση ηγετική σε χώρους ανδροκρατούμενους; Τι κι αν παράγεις το δικό σου επιτυχημένο έργο; Τίποτα δεν είναι αρκετό για να απαλλαγείς από την κοινωνική κριτική. Τίποτα δεν είναι αρκετό για να σε «παραδεχτούν» σαν ίση επιτέλους.

Είναι αδύνατον να θες να παρουσιάζεις τον εαυτό σου όπως εσύ αισθάνεσαι άνετα, είτε αυτός ενέχει φίλτρα και αισθητικές επεμβάσεις είτε όχι. Είναι αδύνατον να μεγαλώνεις με χάρη ή χωρίς, γιατί η «χάρη» είναι κάτι που η κοινωνία προσδίδει στο γήρας.

Το γήρας είναι μια διαδικασία, μέρος της φυσικής πορείας μας στον χρόνο κι ο καθένας το διαχειρίζεται όσο καλύτερα μπορεί για τον εαυτό του, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται σε κανέναν. Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Δεν είναι ωστόσο. Οι σχολιαστές πάντα θα ψάχνουν γι’ αυτή τη «χάρη» με την οποία η κοινωνία και τα ανέφικτα πρότυπα τελειότητας που θέτει για τις γυναίκες, πρόσθεσε σαν βάρος στο μεγάλωμά μας.

Αυτά τα ανέφικτα πρότυπα τελειότητας είναι που για χρόνια στερούν τις γυναίκες από το δικαίωμα της επιλογής του πώς θέλουν να είναι καθώς μεγαλώνουν, πώς θέλουν να δείχνουν, πώς θέλουν να παρουσιάζονται. Όχι πια, επιτέλουςφτάνει. Η προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι να νιώθουμε καλά μεγαλώνοντας. Πρώτα απέναντι στον καθρέφτη μας, εμείς καλά με τον εαυτό μας. Οι υπόλοιποι δεν μετράνε, εξάλλου πάντα θα βρίσκουν κάτι να πουν. Η προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι να βγαίνουμε όπως είμαστε, όπως εμείς θέλουμε και να κάνουμε «δροσερές συναντήσεις μες στον καύσωνα» με άλλες γυναίκες που είναι όπως αυτές θέλουν. Ακριβώς όπως έκανε η Ελένη Ράντου και η Δήμητρα Παπαδοπούλου. Και καλό τους καλοκαίρι.