OPINIONS

Ελεονώρα Μελέτη: Το «φάουλ» στην απάντησή της σε απαράδεκτο σχόλιο για την εμφάνισή της στο Instagram

NDPPHOTO / NDP PHOTO

Η Ελεονώρα Μελέτη δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε αρνητικά σχόλια που δέχεται στα social media, ούτε η πρώτη φορά που απαντά σε αυτά. Η ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας και παρουσιάστρια το έκανε και πάλι μέσα από μία σειρά Instagram Stories της, θέλοντας να απαντήσει σε σχόλιο που έγινε για εκείνη στο Facebook.

Κάποιος άγνωστός της άνδρας αποφάσισε να πάρει μία φωτογραφία της Ελεονώρας Μελέτη χωρίς την άδειά της, την οποία δημοσίευσε στο Facebook και έγραψε ως λεζάντα σε αυτήν: «Δείτε πως είναι σήμερα η Αλγερινή μποξέρ Imane Khelif». Στη φωτογραφία η Ελεονώρα Μελέτη είναι στις καλοκαιρινές της διακοπές και ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ στον φακό.

Πώς απαντάς σε ένα τέτοιο σχόλιο; Πώς απαντάς σε κάποιον που πιστεύει ότι κάνει κάποιο αστείο εις βάρος σου, συγκρίνοντάς σε με μία δυναμική γυναίκα που επίσης επικρίθηκε για την εμφάνισή της και τα χαρακτηριστικά του προσώπου της; Ίσως η μόνη σωστή απάντηση θα ήταν να μην ασχοληθείς καθόλου. Η Ελεονώρα Μελέτη όμως, ασχολήθηκε.

Η ευρωβουλεύτρια επέλεξε να αναρτήσει στο πρώτο Instagram Story της μία φωτογραφία με το πρόσωπο του ανθρώπου που έκανε το εν λόγω σχόλιο, να κάνει mention το όνομά του και να αναφέρει: «Δεν τον ξέρω, δεν με γνωρίζει. Ξέρω μόνο πως είναι πατέρας μίας ανήλικης κόρης, όπως φαίνεται στο προφίλ του». Κάπως έτσι με ένα σύγχρονο «οφθαλμός αντί οφθαλμού» της ψηφιακής εποχής η Ελεονώρα Μελέτη αποφάσισε να απαντήσει στη φωτογραφία της με φωτογραφία δική του από τα social media του. Στο επόμενο Instagram Story της αναφέρθηκε στο σχόλιο που έκανε για εκείνη.

«Ο “κος”», έγραψε αρχικά κάνοντας και πάλι mention τον λογαριασμό του, «λοιπόν αποφάσισε να πάρει τη φωτογραφία μου και να τη συνοδεύσει με αυτό το σχόλιο. Δεν θα το προσδιορίσω. Από μόνο του προσδιορίζει τον ίδιο. Ας ευχηθούμε το κοριτσάκι του στην πορεία της ζωής να βρει άντρες με χιούμορ», έγραψε η Ελεονώρα Μελέτη.

Ελεονώρα Μελέτη Instagram.com/nonoram

Το να σχολιάζεις την εμφάνισή κάποιου με την πρόφαση του χιούμορ είναι σίγουρα λάθος. Το να αντιδράς στο να σε παρομοιάσουν με κάποια άλλη γυναίκα και δη μία αθλήτρια που έγινε στόχος μισογυνιστικών και ρατσιστικών σχολίων και κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην Ολυμπιάδα του 2024 με κάτι άλλο εκτός από το «περήφανη αν της μοιάζω» και με ύφος που φανερώνει κάποιου είδους προσβολή, φαντάζει στα μάτια μου επίσης λάθος.

Φυσικά δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ κανέναν που θεωρεί ότι κάνει χιούμορ συγκρίνοντας την εμφάνιση 2 γυναικών ή που μπαίνει έτσι κι αλλιώς στη διαδικασία να σχολιάσει με όποιο τρόπο την εμφάνιση κάποιου συνανθρώπου του. Το σχόλιο αυτό εξάλλου, είναι ένα από τα πολλά που δέχτηκε η Ελέονωρα Μελέτη στα social media για την εμφάνισή της στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Τη μοιράστηκε εν μέσω διακοπών κι επέλεξε να ποζάρει χωρίς μακιγιάζ και να την αναρτήσει χωρίς φίλτρα, θέλοντας να περάσει το δικό της μήνυμα περί φυσικής ομορφιάς στην εποχή του ατέλειωτου κυνηγιού της τελειότητας στα social media. Δέχτηκε μία απρόκλητη επίθεση γεμάτα σχόλια που για χάρη αστεϊσμού (ποιος γέλασε;) αναφέρονταν στο πρόσωπό της και τα χαρακτηριστικά της. Κι αυτό είναι (εκτός από παράλογο) και καταδικαστέο. Και σε αυτή την απρόκλητη επίθεση θέλησε να απαντήσει.

Ωστόσο δεν παύει να υπάρχει μία διαφορά εδώ. Ο άνθρωπος που σχολίασε την Ελεονώρα Μελέτη δεν είναι δημόσιο πρόσωπο κι έχει μόλις 700 ακόλουθους στο Instagram. Δεν παύει να είναι ένας επώνυμος και δημόσιος λογαριασμός βέβαια. Το δημόσιο πρόσωπο όμως σε αυτή την περίπτωση είναι η Ελεονώρα Μελέτη. Η εκλεγμένη πολιτικός έδειξε το πρόσωπό του, έγραψε το όνομά του και αναφέρθηκε στην ανήλικη κόρη του, έχοντας 515 χιλιάδες followers στην ίδια πλατφόρμα. Κι αυτή η ανισότητα είναι που στο δικό μου μυαλό θα έπρεπε να γεννά μια κάποια περισσότερη ψυχραιμία απέναντι σε τέτοιου είδους σχόλια. Αυτή η επιρροή είναι που θα μπορούσε να έχει κάνει τα πράγματα διαφορετικά, αλλάζοντας εντελώς το αφήγημα.

«Η Imane Khelif βρέθηκε στο στόχαστρο διαδικτυακής παρενόχλησης γύρω από το φύλο της, λίγο αφότου κέρδισε την Ιταλίδα Angela Carini στα προκριματικά των 66 κιλών γυναικών. Έπεσε θύμα μιας μισογυνιστικής, ρατσιστικής και σεξιστικής εκστρατείας δυσφήμισης από μια μη αξιόπιστη οργάνωση με υψηλά πολιτικά συμφέροντα. Ήταν άλλη μια απόδειξη της τοξικότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αποτέλεσε αντικείμενο μιας παγκόσμιας συζήτησης για την καταλληλότητα των φύλων και υπέστη δημόσια τρολάρισμα με φανατισμό βασισμένο σε ανακρίβειες (ότι δήθεν είναι άντρας που αγωνίζεται σε ένα γυναικείο άθλημα)», έγραφε πρόσφατα η Ζωή Δημητρίου στο LadyLike.

«Όλα αυτά που λέγονται για μένα στα social media είναι ανήθικα. Θέλω να αλλάξω τη γνώμη των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», είχε πει η ίδια η Imane Khelif, που σίγουρα ένιωσε την μεγαλύτερη χαρά όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι στην πυγμαχία.

Το σχόλιο σίγουρα δεν είχε πρόθεση να εκθειάσει ούτε την Ελεονώρα Μελέτη, ούτε και την Imane Khelif. Η απάντηση όμως της παρουσιάστριας και ευρωβουλεύτριας, αν ήταν λίγο διαφορετική, θα μπορούσε να έχει αντιστρέψει τους όρους.

Καμιά φορά είναι στο χέρι μας να αναδιατυπώσουμε με δύναμη, αυτοπεποίθηση και γυναικεία αλληλεγγύη όλα εκείνα που οι σεξιστές θεωρούν «όπλα» στα χέρια τους. Ας το κάνουμε με την κάθε επόμενη αφορμή.