Φίλη από τη δουλειά; Κάν’ το αν τολμάς
- 18 ΝΟΕ 2014
Τηλέφωνα με τις ώρες, μυστικά, φιλοσοφικές συζητήσεις, βόλτες ως το πρωί, εκδρομές, γέλια και κλάματα. Η γυναικεία φιλία υπάρχει και είναι υπέροχη, αλλά μπορεί να συμβεί μεταξύ συναδέλφων;
Όσο πιο μικρές ήμασταν, τόσο πιο απλό ήταν να αποκτήσουμε φίλες. Στην αρχή αρκούσε να κάτσουμε στο ίδιο θρανίο με το κορίτσι που συμπαθούσαμε και σε λίγες ημέρες γινόταν η καλύτερη φίλη του κόσμου. Μεγαλώνοντας, αποκτήσαμε κολλητές από το φροντιστήριο ή το χορό. Αργότερα, στο Πανεπιστήμιο αγαπήσαμε την τύπισσα που έτυχε να μιλήσουμε και βρήκαμε πως ταιριάζουμε σε πολλά. Και μετά ήρθε η ώρα να βρούμε δουλειά.
Ότι και αν λέμε, όσο αυξάνονται τα κεράκια που σβήνουμε στις τούρτες γενεθλίων μας, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα.
Θα ήταν περίεργο να ανοιχτείς σε μια κοπέλα που συμπαθείς πολύ στη δουλειά, χωρίς πριν να έχεις σκεφτεί πέντε πράγματα, για το πως αυτή η προσέγγιση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα σου.
Αρχικά, οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και χρειάζεται να διατηρηθούν για πάντα, για να μην νιώσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι εκτός παιχνιδιού ή ότι δε μπορούν να σου μιλήσουν επειδή “είσαι η κολλητή της τάδε”.
Μετά, υπάρχει όπως και στην πραγματική ζωή εκεί έξω, το ενδεχόμενο το άτομο που αρχικά σου φαίνεται μια χαρά, να μην αξίζει την εμπιστοσύνη σου και άρα ότι είχες προλάβει να μοιραστείς μαζί του μέχρι να το συνειδητοποιήσεις, να μπαίνει στο… εταιρικό newsletter. (Best case scenario, γιατί μπορεί να το μάθεις πολύ αργά ή και ποτέ).
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η πιθανότητα η φιλία να καταντήσει σε μια βαρετή συναναστροφή, λόγο του ότι όλα περιφέρονται γύρω από τη δουλειά είναι μεγάλη. Πήγες στο Καιμακτσαλάν; Α, είχε πάει και εκείνος από το γραφείο, με εκείνη που τα είχε τότε. Α, χώρισες; Α, ρε συ αυτός εκεί από το παραδίπλα γραφείο σε κοιτάει, μήπως να το σκεφτείς τώρα που έχεις επιτέλους αποδεσμευτεί;
Πολλές συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν από τα νύχια και να φτάσουν στα πιο απόρρητα ζητήματα της δουλειάς που συχνά δεν αρμόζει να συζητήσεις μαζί της.Αν τυχαίνει να υπάρχει και μεταξύ σας διαφορά ιεραρχίας, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα παραπάνω.
Σε μια φίλη εκτός του γραφείου, αν είχες νέα, θα βρισκόσασταν ένα βράδυ και θα τα λέγατε όλα μια και καλή. Στη δουλειά, επιβάλλεται να κρατάς επαγγελματικά μυστικά και όσο για τα προσωπικά… την έχεις απέναντι σου, δίπλα σου αλλά δε μπορείς να της πεις. Βέβαια, αν είστε στον ίδιο χώρο και χτυπήσει τηλέφωνο, δε γίνεται να μη το σχολιάσει ή και εσύ με τη σειρά σου να το αφήσεις να περάσει μέχρι να μπορέσετε να τα συζητήσετε εκτός.
Το… ψουψουψου μουμουμου μπορεί να σε αποσπάσει από αυτό που είσαι εκεί για να κάνεις (να δουλέψεις) αλλά και να ενοχλήσει τους υπόλοιπους συνάδελφους.
Αλλά
Όλα τα παραπάνω είναι φυσικά πιθανά σενάρια, ειδικά αν δεν προσέξεις ή αν είσαι στην πρώτη σου δουλειά και δεν τα είχες φανταστεί και πολύ ότι μπορεί να παίζουν. Όμως από το να τα προσέξεις μέχρι να τα αφήσεις να σου στερήσουν έναν άνθρωπο που θέλεις να έχεις στη ζωή σου, υπάρχει απόσταση.
Η φιλία με μια γυναίκα από το γραφείο είναι σαν όλες τις άλλες φιλίες. Ευπρόσδεκτη και πολύτιμη.
Η καθημερινότητα είναι πια τόσο φορτωμένη που είναι αδύνατο να βλέπουμε τις φίλες μας κάθε μέρα. Όχι όμως, αν αυτές είναι στη δουλειά. Μια πρόσωπο με πρόσωπο καλημέρα, αρκεί για να σου φτιάξει τη διάθεση. Αν υπάρχει δυνατότητα, ακόμα και δύο μέρες την εβδομάδα να κάνετε μαζί το διάλειμμα σας, θεωρείστε προνομιούχες.
Το γεγονός ότι από τις πρώτες κιόλας επαφές σας, μπορείτε να κατανοήσετε τις δυσκολίες σας στη δουλεία, δε μπορεί παρά να προσμετρηθεί στα υπέρ. Όπως και το ότι μπορείτε μαζί να φύγετε από το γραφείο και να κανονίσετε έξοδο, χωρίς να χρειάζεται να οργανώνετε μια ολόκληρη μέρα το πως, τι ώρα κλπ.
Είναι πολύ ωραίο να ξέρεις ότι δεν πας να αφιερώσεις ώρες σε ένα χώρο που το περιβάλλον σου είναι βαρύ και ασήκωτο. Μια ολιγόλεπτη κουβέντα στο διάδρομο μπορεί να δώσει ανάσα στον εγκέφαλο σου και όρεξη να λειτουργεί και να αποδίδει καλύτερα.
Αν βρεις μια φίλη στο γραφείο λοιπόν, σκέψου διπλά πριν την αφήσεις. Γιατί να μην απολαμβάνεις κάτι τόσο σπάνιο; Να δουλεύεις στον ίδιο χώρο, δηλαδή, με έναν άνθρωπο που μπορεί να σε καταλάβει, να ακούσει το φόβο, το θυμό και τη χαρά σου;
Μην αφήνεις ανθρώπους που ταιριάζεις, δε θα συναντήσεις πολλούς.
Όπως κάνεις και εκτός, όμως, φρόντισε και εντός δουλειάς, να προστατέψεις την προσωπική σου ζωή. Δεν έχει νόημα να κρύβεις κάτι, απλά κράτα στο μυαλό σου και μη το ξεχνάς ποτέ, ότι η δουλειά είναι δουλειά. Μπορείτε να είστε φίλες στη ζωή, αλλά δε σημαίνει ότι μοιράζεστε τα πάντα σε ότι αφορά τη δουλειά ή πως θα λέτε για τους νέους έρωτες ενώ παράλληλα χτυπάνε τα τηλέφωνα για εκκρεμότητες που δεν έχετε τακτοποιήσει.
Δώσε χρόνο στην αρχή για να είστε και οι δύο σίγουρες πως αξίζετε την εμπιστοσύνη της άλλης και απολαύστε το. Σίγουρα, αν όντως είναι φιλία και όχι παρέα – άλλο το ένα, άλλο το άλλο- ακόμα και όταν αλλάξετε γεωγραφικές συντεταγμένες, θα έχετε η μία την άλλη.
Και για κλείσιμο – Spoiler alert: δεν υπάρχει πιο αμήχανη, συγκινητική και γεμάτη στιγμή, από εκείνη που φεύγεις από μια δουλειά και αγκαλιάζεις τη φίλη σου. Είναι τέλος εποχής και δε μπορείς να μη το νιώσεις, όμως η ζωή είναι μπροστά. Το έχουν αποδείξει εκείνα τα κορίτσια που εξαιτίας τους μπορώ και γράφω αυτές τις γραμμές. Εκείνες οι φίλες που έχεις και εσύ, από κάποια δουλειά που πια είναι απλά στο βιογραφικό σου ως προϋπηρεσία. Good job!