OPINIONS

Φοίβο Δεληβοριά, είμαστε κι εμείς επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Ο Αλέξης Κούγιας στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής που ακολουθεί στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, πραγματοποίησε ένα μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων στην ελληνική τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωσή του με την οποία ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Σε αυτήν έκανε την εμφάνισή της ο όρος «”επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι». Ο Φοίβος Δεληβοριάς και πολλοί ακόμα διάσημοι έδωσαν την ωραιότερη απάντηση σε αυτόν τον όρο.

Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και απέναντι στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αλέξης Κούγιας ανέπτυξε λίγο περισσότερο τον ορισμό του όρου «”Επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι». Εκεί διευκρίνισε ότι είναι: «εκείνοι που έχουν επιλέξει ως στάση ζωής να μην έχουν καμία εργασία {…} παρά μόνο πηγαίνουν σε σπίτια ομοφυλόφιλων και κάνουν έρωτα». Νωρίτερα στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο είχε σημείωσει ότι σαφώς είναι κριτίρια αξιοπιστίας των καταγγελομένων το «τι επάγγελμα κάνει, τι σύστημα αξιών έχει και ποια είναι καθημερινότητά του».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και άλλοι διάσημοι αντιδρούν στον όρο «”Επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι» του Αλέξη Κούγια

Κάπως έτσι, λοιπόν, μάθαμε ότι ένα νέο επάγγελμα υπάρχει στη ζωή μας. Ένα «επάγγελμα» που ταυτίζεται με τη σεξουαλική μας ταυτότητα, πηγαίνοντας κόντρα σε όλα όσα έχουμε μάθει πώς δεν θα έπρεπε να αποτελούν διάκριση για τη ζωή μας. Ένα «επάγγελμα» που καθορίζει την αξιοπιστία μας απέναντι στους θεσμούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι καταγγέλλοντες και οι μάρτυρες της υπόθεσης αυτής, ξεκίνησαν πριν καν ενηλικιωθούν και πρακολουθήσουν τα μαθήματα του ΣΕΠ στο Λύκειο να είναι «”Επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι» ως φαίνεται. Αλλά η ηλικία των μαρτύρων και των καταγγελόντων, ήταν ένα θέμα που δεν έθιξε καν ο Αλέξης Κούγιας. Μόνο το «επάγγελμά» τους αναφέρθηκε.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα να υπενθυμίσουμε σε κανέναν ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι επάγγελμα αλλά μία ιδιότητα που δεν πρέπει να χρωματίζει την αντιμετώπιση κάποιου ανθρώπου σε κανένα πεδίο της ζωής του, πόσο μάλλον από τους θεσμούς.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα να πούμε στους ανθρώπους ότι ακόμα κι αν αφού έχουν ακούσει από δεκάδες εκπομπές τις πρώτες τοποθετήσεις του Αλέξη Κούγια, δεν χρειάζεται να συγχέουν την σεξουαλική τους ταυτότητα με την αξιοπιστία τους και με την πιθανή αντιμετώπισή τους σε τόσο σοβαρές καταγγελίες. Ευτυχώς, δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε. Γιατί ανέλαβαν να το κάνουν τα πρόσωπα του θεάματος στην Ελλάδα και οι χρήστες του Twitter.

Την αρχή έκανε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ο τραγουδοποιός άλλαξε την επαγγελματική του κατάσταση στο Facebook, και πλέον δηλώνει «Επαγγελματίας Ομοφυλόφιλος». Μάλιστα σε εμφάνισή του στο Πρωινό την επομένη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό το status μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο Φοίβος Δεληβοριάς δηλώνει «Επαγγελματίας Ομοφυλόφιλος» και μέχρι η ομοφυλοφιλία να μην αποτελεί κριτήριο αξιοπιοστίας για κανέναν, το ίδιο δηλώνουμε κι εμείς.

Δημοσιεύτηκε από Foivos Delivorias στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Οι αντιδράσεις όμως δεν σταμάτησαν στην αλλαγή του status του Φοίβου Δεληβοριά. «Αναρωτήθηκα προς στιγμήν κατά πόσον είμαι “επαγγελματίας ομοφυλόφιλος”, και θυμήθηκα ότι η πλάτη μου τα καλοκαίρια είναι σαν φλοκάτη, κι ότι μέχρι τα είκοσι νόμιζα ότι “λιπαντικό” είναι το γράσο που βάζουν στ’ αμάξια. Ερασιτέχνης αδελφή, μάλλον», έγραψε αντίστοιχα στον λογαριασμό του στο Facebook ο συγγραφέας, Αύγουστος Κορτώ.

Αναρωτήθηκα προς στιγμήν κατά πόσον είμαι “επαγγελματίας ομοφυλόφιλος”, και θυμήθηκα ότι η πλάτη μου τα καλοκαίρια είναι…Δημοσιεύτηκε από Auguste Corteau στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

H Έλενα Ακρίτα δήλωσε ότι «Έπιασε νέα δουλειά στην εταιρεία “Επαγγελματίες Ομοφυλόφιλοι”», στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, ενώ ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, θυμήθηκε μια άλλη δίκη, στην οποία ο Αλέξης Κούγιας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή της δολοφονίας του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.

Δημοσιεύτηκε από Elena Akrita στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

«Σημερα ειπώθηκε η φράση “επαγγελματίες» ομοφυλόφιλοι , οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους” – τοποθετηση η οποία προσβάλει την προσωπικότητα των μαρτύρων , γενικευει επικίνδυνα και προσβάλει συλλήβδην τους ομοφυλόφιλους», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Καραντζάς.

«Και θυμήθηκα μια άλλη τοποθέτηση για τον αείμνηστο συγγραφέα : “ερωτική επιλογή “αντιαισθητική” και “παρά φύση”, χαρακτηρίζοντας τον Μένη Κουμανταρέα “μέγιστο καλλιτέχνη, διεστραμμένο άνθρωπο” και “εκμαυλιστή” και μετατρέποντας τους θύτες σε θύματα, δικαιολογώντας μάλιστα πρακτικές αυτοδικίας. “Η πράξη του κατηγορούμενου μπορεί να έσωσε πολλά παιδιά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμένα αν μου το ’χε κάνει ο αείμνηστος, θα του είχα κόψει και τα γεννητικά όργανα και τα χέρια και τα πόδια”, είχε πει», πρόσθεσε ο Δημήτρης Καραντζάς. Λίγη ώρα αργότερα κοινοποίησε κι εκείνος την αλλαγή «επαγγέλματος» του Φοίβου Δεληβοριά σχολιάζοντας: «Κάντε τα χαρτιά σας».

Κάντε τα χαρτιά σας .Δημοσιεύτηκε από Dimitris Karantzas στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Η αντίδραση δεν περιορίστηκε στους κύκλους των διασήμων της χώρας μας, αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερη στο Twitter. Εκεί που η φράση «”επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι» έβαλε φωτιά στα πληκτρολόγια των χρηστών που παρακολουθούν τις εξελίξεις της υπόθεσης Λιγνάδη και του ελληνικού #MeToo.

 

Όσο κι αν σε αυτήν την υπόθεση δεν χωράει κανένα αστείο, είναι κοινή διαπίστωση πως το χιούμορ σώζει, ειδικά αυτό το χιούμορ που γίνεται με απόλυτη σοβαρότητα. Η αλλαγή στο status των διασήμων στο Facebook, τα tweets που μιλούν για κλαδικές συμβάσεις στον χώρο των «επαγγελματιών ομοφυλοφίλων», μπορεί να φαίνονται αστεία με την πρώτη ματιά αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουν και δύναμη. Έχουν τη δύναμη που έχει μία πολύ μικρή φράση. Αυτή που λέει «Είμαστε Όλοι Μαζί», σε κάθε θύμα κακοποίησης που θέλει να μιλήσει. Σε κάθε άνθρωπο που τελικά αναβιώνει το τραύμα του κι έρχεται αντιμέτωπο με κάθε φόβο του από την αρχή.

Το χιούμορ σώζει όπως σώζει και το φως απέναντι στο σκοτάδι. Όπως σώζει και το να αποδεικνύεις έστω με ένα status στο Twitter, έστω με ένα status στο Facebook ότι όλα αυτά που ευαγγελίζονται οι εκπρόσωποι μιας κοινωνίας συντηρητικής, δεν αναγνωρίζονται πλέον ως στοιχεία της κοινωνίας που βλέπεις γύρω σου. Η κοινωνία προχωρά και προοδεύει μετά από αγώνες επί αγώνων για να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις. Κι αυτό το δείγμα των αντιδράσεων στον όρο «Επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» δείχνει πως αν μη τι άλλο έχουμε κάνει ένα, δύο, τρία βήματα εμπρός.

Exit mobile version