OPINIONS

Ο Γιώργος Χρανιώτης τα είπε όλα λάθος για την εγκυμοσύνη της συζύγου του. Μήπως φταίνε οι ορμόνες;

Instagram.com/gavaskantira

Έχεις μια ιδέα για τα στερεότυπα που θα αντιμετωπίσεις στην εγκυμοσύνη σου, από όταν άρχισες να έχεις περίοδο. Ήταν η πρώτη φορά που μάλλον συνειδητοποίησες ότι η διαφορετικότητα της φύσης σου και των κύκλων κάθε μήνα σου θα αντιμετωπίζεται ως κάτι ακατανόητο και οριακά υστερικό από την πλειονότητα των ανδρών. Οι «άδικες επιθέσεις», τα «ξεσπάσματα», οι «υπερβολικές απαιτήσεις», η «πίεση που ασκείς» ήταν όλα εκεί στις κατηγορίες που όλο και κάποιον μήνα έχεις ακούσει παρέα με την απαραίτητη επωδό του «Περίοδο έχεις;». Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ζήσεις εκ των έσω το θαύμα της φύσης περίμενες ότι όλο και κάποια τέτοια φράση θα ακούσεις από φίλους και γνωστούς. Ίσως είχες μία κρυφή ελπίδα για τον σύντροφό σου να κάνει τη διαφορά. Σ’ το εύχομαι. Ο Γιώργος Χρανιώτης πάντως για την 8 μηνών έγκυο σύζυγό του, Γεωργία Αβασκαντήρα, δεν έκανε καμία εξαίρεση.

Ο, συμπαθής κατά τα άλλα, Γιώργος Χρανιώτης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» και μίλησε στην Ελεονώρα Μελέτη για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο στη ζωή του και στη ζωή της συζύγου του. Ο Γιώργος Χρανιώτης και η Γεωργία Αβασκαντήρα θα αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Χρανιώτη ξεκίνησαν από το αν περίμενε ποτέ ότι θα γίνει πατέρας. «Μου άρεσε πολύ η ιδέα της συντροφικότητας, του κάρμα του ότι ψάχνω αυτή τη γυναίκα που θα με ολοκληρώσει και ότι μάλλον θα είναι μία στον κόσμο. Δεν έχω καταλήξει αν είναι μία ή αν είναι πολλές, εύχομαι να είναι μία», είπε ο Γιώργος Χρανιώτης.

«Η Γεωργία είναι η γυναίκα της ζωής μου τώρα, και ελπίζω να είναι και στη συνέχεια. Όσο είμαστε ερωτευμένοι. Εγώ θέλω να είμαι και ερωτευμένος, δεν μου φτάνει η αγάπη», συμπλήρωσε ο Γιώργος Χρανιώτης τονίζοντας ότι μέχρι τα 40 «κάπως λυπόταν» όσους φίλους τους αποκτούσαν παιδί κι έπειτα άρχισε να ζηλεύει. Όπως σημείωσε ο ηθοποιός είχε βάλει όριο στον εαυτό του να γίνει πατέρας μέχρι τα 53 του. Στο σχόλιο της Ελεονώρας Μελέτη ότι αυτή είναι μια πολύ ωραία «ελευθερία» που απολαμβάνουν οι άνδρες, ο Γιώργος Χρανιώτης της υπενθύμισε ότι υπάρχουν και άλλοι «ρατσισμοί» μεταξύ των δύο φύλων.

«Εσείς οφείλετε να είστε και όμορφες. Εμείς μπορούμε να είμαστε απλώς γοητευτικοί. Αλλά δεν μας αρκεί να είστε απλά γοητευτικές κι εσείς. Ναι έχω προσδοκίες από τη γυναίκα μου, αλλά με πολύ φυσικό τρόπο», είπε επισημαίνοντας την αδικία. Και γιατί την επαναλαμβάνεις, βρε Γιώργο, στην τηλεόραση, ειπωμένη ως κάτι με το οποίο δείχνεις να συμφωνείς; Αυτή όμως δεν θα ήταν η μόνη φράση που ίσως αν το ξανασκεφτόταν ο Γιώργος Χρανιώτης, να έλειπε από την χθεσινή του εμφάνιση.

Η συζήτηση προχώρησε στην εγκυμοσύνη της Γεωργίας που σε λίγο ολοκληρώνεται. Η Ελεονώρα Μελέτη επεσήμανε ότι είναι μια ευαίσθητη περίοδος και είναι δεν αντιλέγει κανείς σε αυτό. Είπε ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές που πρέπει να διαχειριστεί η γυναίκα. Και είναι. Είπε ότι οι ορμόνες κάνουν πάρτι στο σώμα της που αλλάζει. Κι αυτό σωστό. Αυτό που ξέχασε να διευκρινίσει πριν δώσει τον λόγο στον καλεσμένο της είναι πως οι ορμόνες ούτε τρελαίνουν τις γυναίκες, ούτε τις κάνουν παράλογες.

Η συγγραφέας του βιβλίου “Hormonal: The Hidden Intelligence of Hormones“, Καθηγήτρια του UCLA Martie G. Hasselton είχε αναλάβει γράφοντας το βιβλίο της να μας εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να δεχόμαστε (αλλά και να αναπαράγουμε) τους μύθους που αφορούν τις ορμόνες και τη γυναικεία συμπεριφορά. Δεν είναι μόνο αχρείαστο να αναπαράγονται στερεότυπα για τις γυναίκες και κυρίως για την περίοδο της εγκυμοσύνης που ακόμα και σήμερα κοστίζει σε πολλές από εμάς επιλογές καριέρας, εισοδήματα και ευκαιρίες γιατί στην εγκυμοσύνη θεωρούμαστε ελαφρώς «ανίκανες», είναι και βασισμένο όλο σε έναν μύθο.

«Έχω μια ισχυρή αίσθηση ότι αν αποδώσεις την γυναικεία συμπεριφορά στη βιολογία οι άνθρωποι αυτόματα θα σκεφτούν ότι οι γυναίκες είναι αυτοματισμοί που οδηγούνται από τις ορμόνες τους και είναι ανίκανες να διαχειριστούν την ίδια τους τη συμπεριφορά. Αυτό είναι ψέμα» είχε πει σε συνέντευξή της στον Guardian η Martie G. Hasselton.

«Υπάρχει ένα θηλυκό στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο κάθε φορά που μία γυναίκα κάνει κάτι που οι άλλοι βρίσκουν κάπως δύσκολο να το καταλαβουν, τότε είναι οι ορμόνες που την έκαναν να κάνει κάτι “παράλογο”. Αλλά κανείς δεν το λέει αυτό για τους άνδρες», συμπλήρωνε και τόνιζε: «Οι άνδρες έχουν επίσης ορμόνες. Οι ορμόνες μας δεν μας τρελαίνουν και δεν μας κάνουν παράλογους. Μπορούν να μας δίνουν μια ώθηση. Και αν κατανοήσουμε αυτές τις ορμονικές ωθήσεις, μπορούμε και να τις αξιοποιήσουμε».

Ο Γιώργος Χρανιώτης ίσως δεν τα ήξερε όλα αυτά. Ίσως θεώρησε ότι δεν είναι και τόσο κακό να επαναλάβει αυτό που όλοι ξέρουμε: Ότι οι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης τους είναι σαν κινούμενες παγίδες παράλογων απαιτήσεων. Ότι το σώμα τους αλλάζει τόσο που μοιάζουν με άλλες γυναίκες. Ότι αρκεί ο άντρας να έχει ψυχραιμία και να πηγαίνει με τα νερά τους και θα περάσει κι αυτό.

Ο Γιώργος Χρανιώτης ίσως θεώρησε ότι δεν είναι κακό να πει όλα τα λάθος πράγματα στην τηλεόραση. Αυτά που θα έδιναν το δικαίωμα σε κάθε άνδρα να κοιτάξει την έγκυο γυναίκα δίπλα του με ένα πονηρό, χαριτωμένο γελάκι. Κι εκείνη να νιώσει «τι του κάνω κι αυτού του καημένου».

«Την περίοδο της εγκυμοσύνης μαθαίνεις καταρχήν ότι ο γάιδαρος πετάει. Στα περισσότερα λέω ναι. Όταν είναι εντελώς παράλογη φροντίζεις να της το υπενθυμίζεις», είπε ο Γιώργος Χρανιώτης.

Για τον παραλογισμό ο Γιώργος Χρανιώτης είχε και παράδειγμα. «Ένα βράδυ με πέταξε έξω από το σπίτι. Ενα βράδυ που γύρισα αργά. Μετά την παράσταση είχα πάει για ένα ποτό. Η Γεωργία με ήθελε δίπλα της. Της είχα πει ότι ήμουν πολύ δίπλα της, ήμουν στο ένα χιλιόμετρο από το σπίτι μας. Της είπα “αν θέλεις να πάμε νοσοκομείο ή σε κάποιο φαρμακείο έρχομαι τώρα, αλλά αν δεν υπάρχει λόγος πάρε με ξανά”. Με πήρε πολύ έντονα τη δεύτερη φορά. Πήγα λοιπόν και μου είπε να μαζέψω τα πράγματά μου και να φύγω.

Το έκανα ξέροντας ότι στην επόμενη ώρα θα θέλει να είμαι δίπλα της. Πήγα μέχρι το πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος, άραξα, έκανα ένα τσιγάρο, με πήρε τηλέφωνο, τέλειωσα το τσιγάρο μου και γύρισα. Με πήρε τηλέφωνο στο τέταρτο», σημείωσε. Ο παραλογισμός συνδέεται με την εγκυμοσύνη και τις ορμόνες της γυναίκας και σε αυτή την περίπτωση όπως σε τόσες άλλες. Γιατί μάλλον η γυναίκα δεν μπορεί να έχει προσδοκίες που φαίνονται στους άλλους παράλογες αλλά σε εκείνη λογικές, παρά μόνο αν οι ορμόνες της διαφεντεύουν.

Αναρωτιέμαι πώς εξηγείται χωρίς να μεσολαβεί μια κυοφορία και μία έκρηξη ορμονών η παράλλογη προσδοκία των ανδρών να είμαστε πάντα όμορφες, αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος Χρανιώτης. Απάντηση δεν παίρνω.

Ο ίδιος μιλησε και για την αλλαγή στο σώμα της συντρόφου του. «Όσο για τη διαφοροποίηση στο σώμα, είναι σαν να την απατάω με άλλη γυναίκα. Είναι σα να έχω μια άλλη γυναίκα δίπλα μου, ξαφνικά να την απατάω με αυτή και να της αρέσει κιόλας. Όλη αυτή η διαφοροποίηση στο σώμα της μου δίνει ένα καινούργιο πράγμα που δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν έμεινες έγκυος ίσως περίμενες οι άλλοι να σε αντιμετωπίζουν ως ελαφρώς άρρωστη, ανίκανη για λογική σκέψη και τελείως διαφορετική γυναίκα, μέσα κι έξω. Ίσως περίμενες οι άνθρωποι να σε αντιμετωπίζουν όπως σε αντιμετώπιζαν και πριν, με μόνη διαφορά τις αυξημένες ίσως ανάγκες της υγείας σου σαν οργανισμού που κυοφορεί. Ό,τι και να περίμενες, η κοινωνία καμιά φορά έχει άλλη γνώμη. Μια γνώμη παραδοσιακή, παρόμοια με αυτή που είδες να εκφράζεται στην εκπομπή «Μεσάνυχτα».

Θέλω να θυμάσαι μόνο ότι και οι άνδρες έχουν ορμονικούς κύκλους και μάλιστα ημερήσιους. Δεν είναι μια γνώση που πρέπει να έχεις για να φτιάξεις νέα «ανδρικά στερεότυπα», είναι μια γνώση παραπάνω για να μπορέσεις να αποδυναμώσεις τα στερεότυπα που νιώθεις εσύ να σε περιορίζουν.