Gisèle Pelicot: Ένοχοι οι 51 βιαστές της. Η ντροπή άλλαξε πλευρά οριστικά
- 19 ΔΕΚ 2024
Η δίκη των βιαστών της Gisèle Pelicot, την οποία ο σύζυγός της νάρκωνε, βίαζε και καλούσε άλλους άντρες να τη βιάσουν, θα είναι για πάντα ένα σύμβολο του αγώνα κατά της κουλτούρας του βιασμού. Θα είναι φάρος η γυναίκα αυτή για κάθε γυναίκα που αποφασίζει να μιλήσει και να ορθώσει το ανάστημά της εμπρός στους κακοποιητές της. Θα γίνει το ορόσημο στον χρόνο που η ντροπή άλλαξε πλευρά, που ένα θύμα πολλαπλών βιασμών αποφάσισε να μην «υιοθετήσει» τη ντροπή και το στίγμα της σεξουαλικής βίας και να επιστρέψει την ίδια ακριβώς ντροπή και το στίγμα στους θύτες σεξουαλικών εγκλημάτων. Σε αυτούς που θα έπρεπε εξαρχής να κατατρέχουν τα όποια συναισθήματα ντροπής. Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, η λέξη που όλοι περιμέναμε βγήκε από τα χείλη των 5 δικαστών που εξέταζαν την υπόθεση της Gisèle Pelicot: Ένοχοι. Όλοι ένοχοι.
Ο σύζυγος της Gisèle Pelicot και οι 50 ακόμα άντρες οι οποίοι κατηγορούνταν στο πλαίσιο της υπόθεσης, καταδικάστηκαν ως ένοχοι από το 5μελές δικαστήριο, σύμφωνα με το Reuters. Οι 46 από τους 50 επιπλέον κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό, 2 ένοχοι για απόπειρα βιασμού και 2 ένοχοι για σεξουαλική επίθεση. Ένας από από τους άντρες θεωρείται φυγάς και δικάστηκε ερήμην.
Οι υποστηρικτές της Gisèle Pelicot και μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα που έλεγαν «Ντροπή στη δικαιοσύνη». Η οργή τους πηγάζει από το ότι ορισμένες ποινές που πρότειναν οι δικαστές ήταν μικρότερες από αυτές που πρότεινε ο εισαγγελέας της υπόθεσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, κάποιος από τους κατηγορούμενους, ένας 30χρονος οινοπαραγωγός που είχε βιάσει τουλάχιστον 6 φορές τη Gisèle Pelicot, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης. Επιπλέον το ίδιο πρόσωπο, είχε επιχειρήσει να ναρκώσει τη μητέρα του και να τη βιάσει μαζί με τον Dominique Pelicot, πράγμα που αποδείχτηκε από βιντεοληπτικό υλικό στη δίκη, ωστόσο δεν ολοκλήρωσε τα σχέδιά του. Ένας 66χρονος που βίασε επίσης 6 φορές την Pelicot καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης. Σε 12 χρόνια καταδικάστηκε ένας άντρας που παραδέχτηκε στο δικαστήριο μιλώντας στο θύμα του ότι «Εγώ ήμουν ο βιαστής σου. Εγώ ήμουν ο βασανιστής σου», αφού την είχε βιάσει μία φορά. Οι ποινές ξεκινούσαν από τα 5 έτη. Οι δράστες έπεσαν «στα μαλακά», όπως θα δεις αναλυτικά στις ποινές τους.
Σε περίπτωση που σου θυμίζει αυτό από μόνο του κάτι, θα σου πω ότι οι γαλλικές φυλακές αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπληθυσμού. Τον Φεβρουάριο του 2024 οι γαλλικές φυλακές φιλοξενούσαν έναν αριθμό τροφίμων- ρεκόρ (76.258 άνθρωποι), θεωρούνται μερικές από τις πιο πολυπληθείς φυλακές της Ευρώπης (σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στατιστικά που εξέδωσε το 2022 την ξεπερνούσαν σε επίπεδο υπερπληθυσμού μόνο η Κύπρος και η Ρουμανία). Τώρα ίσως σου θυμίζει κάτι ακόμα περισσότερο.
Όσο για τον σύζυγό της, που αφού τη βίασε επανειλημμένα έγινε και ο «εγκέφαλος» πίσω από τους πολλαπλούς βιασμούς της από άγνωστους άντρες, ο Dominique Pelicot καταδικάστηκε ως ένοχος σε 20 χρόνια φυλάκισης, την ανώτερη ποινή που μπορούσε να λάβει για διακεκριμένο βιασμό, όπως αναφέρει ο Guardian. Έχει 10 μέρες να ασκήσει έφεση επί της απόφασης και σύμφωνα με τη δικηγόρο του -ναι, τον υπερασπίζεται μία γυναίκα κι όλοι έχουν το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη και καμία δουλειά δεν είναι ντροπή και όλα αυτά τα γνωστά- σκέφτεται να το κάνει. Απορεί κανείς για το τι θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει. Απορεί κανείς για το αν μετανιώνει έστω και λίγο αυτός ο άνθρωπος.
Η Gisèle Pelicot πέτυχε μία ιστορική νίκη. Είχε ήδη διανύσει μία ιστορική διαδρομή. H Gisèle Pelicot έγινε από γυναίκα ενός «τέρατος» και θύμα του, σε σύγχρονο φεμινιστικό είδωλο κι αυτή είναι σίγουρα μία ιστορική στιγμή.
Από τη στιγμή που αποφάσισε να άρει την ανωνυμία της και να βγει με το πρόσωπο και το όνομά της μπροστά σε ένα πλήθος που σίγουρα η Gisèle Pelicot δεν ήξερε πώς θα την αντιμετωπίσει και σε ένα πάνελ δικαστών και δημοσιογράφων που κάλυπταν τη δίκη, χωρίς να ξέρει εκ των προτέρων αν θα δικαιωθεί η όχι, η Gisèle Pelicot είχε ήδη νικήσει (και ανώνυμη να παρέμενε το ίδιο θα ήταν νικήτρια στα δικά μου μάτια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έθεσε τους όρους της). Στα 72 της χρόνια πήρε την απόφαση να αναζητήσει δικαίωση με τον τρόπο πού ήθελε εκείνη, γιατί «η ντροπή πρέπει να αλλάξει πλευρά».
Για 4 μήνες καθόταν απέναντι από τον πρώην σύζυγό της που είχε παραδεχτεί όσα τη έκανε. Καθόταν απέναντι από τους 50 άντρες που κρίθηκαν ένοχοι για όλα όσα της έκαναν κι ας αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Μια γυναίκα που προδόθηκε και που ένιωσε την αντικειμενοποίησή της σε μία πραγματικά τρομακτική διάσταση, που κατάλαβε τι σημαίνει έμφυλη βία στο πετσί της ξανά και ξανά, βρήκε το θάρρος, το κουράγιο, την ακεραιότητα και την αντοχή να σταθεί απέναντι στους βιαστές της, όπως το βρίσκουν κι άλλες πολλές γυναίκες κάθε μέρα σε κάθε πλευρά της Γης να το κάνουν, επώνυμα ή ανώνυμα.
Γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις καλούνται να απαντήσουν ακόμα τι εσώρουχα φορούσαν για παράδειγμα ή άλλες που καταγγέλλουν το sex trafficking εις βάρος τους από αστυνομικό βρίσκονται κατηγορούμενες επειδή «εκδίδονταν χωρίς πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος» (2 εντελώς τυχαία παραδείγματα #not).
Οι γυναίκες αυτές συνεχίζουν παρ’ όλα αυτά να επιδεικνύουν ένα σθένος που κανείς δεν ξέρει από που το αντλούν, και να διανύουν τον δικό τους βασανιστικό δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Προς ένα «ξέφωτο» στο οποίο δεν σημαίνει ότι όταν φτάσουν αναιρείται ό,τι τους έχει συμβεί. Αλλά τουλάχιστον μπαίνει λίγο φως δικαιοσύνης να φωτίσει τον διάβα τους. Τουλάχιστον αναγνωρίζεται και τυπικά, από τη δικαιοσύνη αυτό που τους συνέβη με το άκουσμα της λέξης «Ένοχος». Σε αυτό το ξέφωτο η ντροπή επιστρέφει για τα καλά στους κακοποιητές, στους ενόχους, στους καταδικασμένους. Σε αυτό το ξέφωτο βαδίζει σήμερα η Gisèle Pelicot.
Κι όλες, όσες μιλήσαν, όσες δεν μίλησαν, όσες μπορούν να το κάνουν, όσες θέλουν να λειτουργήσουν αλλιώς, όσες μπόρεσαν να ξεχάσουν και να ξεπεράσουν, όσες δεν τα κατάφεραν, όσες ένιωσαν ντροπή που δεν έπρεπε να νιώσουν, όσες ένιωσαν να τους επιβάλλεται από την κοινωνική ενοχή, όσες δεν την ένιωσαν και αποτίναξαν τα στρεβλά της κουλτούρας του βιασμού από πάνω τους, την ευχαριστούμε.
Όλες οι γυναίκες ευχαριστούμε τη Gisèle Pelicot.