OPINIONS

GNTM 2: Τα υβριστικά μηνύματα που δέχθηκε η Άννα Χατζή δείχνουν ότι εμείς είμαστε το σκληρό ριάλιτι

Instagram.com/gntmgr

Η Άννα Χατζή ήταν το προτελευταίο μέλος των FF, των υποψηφίων του GNTM 2 που χαρακτηρίστηκαν φέτος οι «κακές» του ριάλιτι μοντέλων του Star, που αποχώρησε από το παιχνίδι. Η Άννα Χατζή είναι μία γυναίκα 19 ετών. Φρέσκια στον κόσμο των ενηλίκων, φρέσκια στον κόσμο της τηλεόρασης, φρέσκο αίμα στα «δόντια» των χρηστών των social media. Ωστόσο δεν σιώπησε μπροστά στις επιθέσεις που δέχτηκε.

«Είμαι πάρα πολύ στενoχωρημένη που το ταξίδι του GNTM τελειώνει εδώ για εμένα. Είναι ένα κρίσιμο σημείο. Δεν ήθελα να φύγω τώρα, αλήθεια, είναι ό,τι χειρότερο. Δεν έχω λόγια. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που έφτασα ως εδώ. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα και θέλω να βγω έξω να δουλέψω, αλλά έχω και μία μικρή απογοήτευση που έφυγα τώρα», ήταν τα τελευταία της λόγια μετά την αποχώρησή της στην κάμερα του GNTM 2.

Η Άννα αποχώρησε ένα βήμα πριν την τελική πεντάδα επιβεβαιώνοντας τα spoilers. Η ίδια είχε αποκτήσει, ερήμην της, έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό haters όσο παρέμενε στο παιχνίδι. Αν και πολλές φορές είχε κερδίσει την καλύτερη φωτογραφία στα επεισόδια του ριάλιτι, άλλες τόσες είχε βρεθεί στην τελική δυάδα. Κάποιοι τηλεθεατές δεν της συγχωρούσαν το γεγονός ότι «επιβίωνε» επανειλλημένα από τη διαδικασία της αποχώρησης. Κάποιοι δεν της συγχωρούσαν τα σχόλια για τις συμπαίκτριές της. Και κάποιοι άλλοι απέδειξαν για μία ακόμα φορά πως όταν ταυτίζεσαι με ένα σκληρό ριάλιτι πρόγραμμα, είναι επειδή είσαι σκληρό ριάλιτι ο ίδιος.

Τα Insta Stories του μίσους και της αγάπης

Η Άννα Χατζή ανήρτησε χθες μια σειρά από Insta Stories στα οποία τα υβριστικά μηνύματα κυμαίνονταν από ένα απλό «Εύχομαι να καείς στην κόλαση» μέχρι τα κλασικά «Καλό ψόφο» και τους γνωστούς καρκίνους για την ίδια και την οικογένειά της. Σε όλα αυτά η Άννα απάντησε με ένα ακόμα Insta Story, το οποίο πληροί και τις προσωπικές μου προϋποθέσεις κοσμιότητας οπότε θα στο παραθέσω αυτολεξεί, ευθύς αμέσως.

«Μεγάλωσα μέσα στην αγάπη. Δεν θα αντιδράσω ποτέ στις επιθέσεις. Μόνο πιο δυνατή μπορεί να με κάνουν. Αλλά θα φροντίσω ο κόσμος να μάθει ποιοι είστε όλοι εσείς που νομίζετε ότι τα λόγια σας θα μείνουν στο σκοτάδι των DM. To μόνο που χρειάζονται άνθρωποι σαν κι εσάς για να πάρουν δύναμη, είναι να ζήσουν στη σκιά και την ανωνυμία. Πάρτε, λοιπόν, λίγη από τη δημοσιότητά μου για να μάθουν όσοι σας σέβονται ποιοι πραγματικά είστε. Έπεσαν οι μάσκες», έγραψε η πρώην παίκτρια του GNTM.

Άννα Χάτζη GNTM Instagram.com/anna.hadjii

Το μέσα και το έξω ριάλιτι

«Σε ποιο ουράνιο και τόξο», που έλεγε και η προκάτοχος του τίτλου της «κακιάς του GNTM», Μέγκι Ντρίο, αποφάσισαν αυτοί οι άνθρωποι ότι έχουν το δικαίωμα να μιλούν έτσι σε οποιονδήποτε άνθρωπο; Δεν θα πάψω να ρωτώ στο σύμπαν την παραπάνω ερώτηση κάθε φορά που τα social media φανερώνουν την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης κάποιων ανθρώπων.

Οκ, η στάση της Άννας Χατζή σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ενόχλησε τους τηλεθεατές, όπως πιθανόν τους ενοχλεί και η στάση του Δούκα Σεβαστού των «Άγριων Μελισσών». Η διαφορά μεταξύ των δύο παραπάνω προσώπων είναι ότι το πρώτο είναι πραγματικό. Δεν είναι ρόλος, δεν είναι περσόνα. Είναι ένα 19χρονο κορίτσι με κάποια χαρακτηριστικά που σίγουρα υπερτονίστηκαν για χάρη ενός τηλεοπτικού προϊόντος. Είναι ένας νέος άνθρωπος που ζει ανάμεσά μας.

Σαφώς συμφώνησε να εκτεθεί στην κριτική, τόσο της επιτροπής του ριάλιτι show, όσο και του κοινού, όμως δέχθηκε να κριθεί για τις ικανότητές της. Το ρίσκο που νόμιζε ότι έπαιρνε ήταν αυτό του αν δεν αρέσει σε κάποιους να μην καταφέρει να αναδειχθεί το νέο top model της Ελλάδας. Νόμιζε. Το ρίσκο που πήρε είναι να ανοίγει τον λογαριασμό της στο Instagram και να βιώνει το πραγματικά σκληρό ριάλιτι. Αυτό του έξω κόσμου μας. Μάλλον αυτό του διαδικτυακού μας κόσμου. Ευτυχώς στο twitter ακόμα και χρήστες που δήλωναν εξαρχής ότι δεν τη συμπαθούν, έσπευσαν να καταδικάσουν τα σχόλια.

Τα tweets συμπαράστασης στην Άννα Χατζή

Η έκθεση των νέων στο μίσος

Έρευνα για την έκθεση των νεαρών χρηστών των social media σε διαδικτυακό μίσος, που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία έδειξε ότι το 67% των εφήβων και νέων ενηλίκων έχουν εκτεθεί σε μηνύματα μίσους στα social media, ενώ το 21% έχουν γίνει αποδέκτες τέτοιου μίσους. Η ρητορική μίσους στην οποία εκτέθηκαν αφορούσε πρωτίστως τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εξωτερική εμφάνιση και την εθνική τους ταυτότητα. Η έκθεση σε αυτό το υλικό συνδέθηκε με την υψηλή δραστηριότητα στο διαδίκτυο, την φτωχή σύνδεση με την οικογένεια και με τη φυσική θυματοποίηση εκτός του διαδικτύου. Το πρόβλημα του μίσους στο διαδίκτυο είναι όπως καταλαβαίνεις υπαρκτό.

Η αγάπη είναι η μόνη απάντηση. Η αγάπη την οποία επικαλέστηκε η Άννα Χατζή αποχωρώντας από το GNTM 2 είναι ο μόνος τρόπος να θωρακιστούμε απέναντι σε τέτοια σχόλια. Είναι το μόνο φρένο που μπορούμε να βάλουμε στον εαυτό μας αν ποτέ, ικανοποιημένοι με την «ανωνυμία» μας σκεφτούμε να τα κάνουμε. Η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να μη δώσουμε τροφή στα δικά μας σκοτεινά σημεία και αυτός που μας αφήνει να προχωράμε αλώβητοι.

Καλό θα ήταν βέβαια για να μην τα κάνουμε όλα μόνοι μας σε αυτή τη ζωή, με κάποιον τρόπο οι πανέξυπνοι αλγόριθμοι των social media να μπορούσαν να μας προστατεύσουν από τέτοια μηνύματα μίσους. Ας μην «διαβάζουν» μόνο τις καταναλωτικές μας προτιμήσεις. Ας αποκλείουν κάποιον «ψόφο» στα DM μας, πριν από εμάς για εμάς. Δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης για έναν χρήστη που δέχεται επίθεση να προστατευθεί. Κι αυτό γιατί πέρα από την θυματοποίηση που του συμβαίνει ήδη από τη στιγμή που έρχεται αντιμέτωπος με τη λεκτική βία, είναι μια δεύτερη θυματοποίηση να του επιρρίπτουν ευθύνες γιατί δεν προστατεύθηκε, είτε με το να μη διαβάσει τα μηνύματα, είτε με το να μην εκτεθεί εξαρχής τόσο άκομψα στην τηλεόραση.

Η δυστοπία που ζούμε

Είμαστε στο κατώφλι μιας νέας δεκαετίας. Και περιστατικά όπως το παραπάνω, που συνέβη με αφορμή ένα ριάλιτι αποδεικνύουν ότι ακόμα και αν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας έπεσαν έξω ως προς τις τεχνολογικές εξελίξεις τις οποίες θα βιώναμε στο σήμερα, δεν έπεσαν έξω για το γεγονός ότι ζούμε σε δυστοπία. Μια δυστοπία όπου οι άνθρωποι είναι λιγότερο άνθρωποι, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για κάποιους, όπου ο ψόφος και ο καρκίνος δεν είναι τίποτα άλλο παρά πράγματα που λέμε χωρίς να σκεφτόμαστε. Εύχομαι την επόμενη δεκαετία να μάθουμε ξανά να αγαπάμε τους χειρότερους εχθρούς μας, τους εαυτούς μας δηλαδή.