Γυναίκα φυσικός κερδίζει το βραβείο Nobel, άντρας συνάδελφος αντιδρά σεξιστικά και δέχεται τις συνέπειες
- 3 ΟΚΤ 2018
Η Καναδή ακαδημαϊκός φυσικό Donna Strickland θα μείνει στην ιστορία ως η 3η γυναίκα που τιμήθηκε με Νobel Φυσικής. Μετά τις Μarie Curie (1903) και Maria Goeppert- Mayer (1963), η Strickland, πρωτοπόρος στον τομέα της επιστήμης του λέιζερ, βραβεύτηκε μαζί με τον Γάλλο Gerard Mourou και τον 96χρονο Arthur Ashkin. Η επιστήμονας, σε συνεργασία με τον Γάλλο ομόλογό της, το 1985 δημοσίευσαν ένα επιστημονικό πόνημα που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία των βραχύτερων υψηλής ενέργειας παλμών φωτός (λέιζερ), οι οποίοι εφαρμόζονται στην ενέργεια, τη χημεία, τη φαρμακευτική και σε άλλους εξίσου σημαντικούς κλάδους. Μεταξύ αυτών, το λέιζερ που χρησιμοποιείται στις διορθωτικές επεμβάσεις ματιών.
«Χρειάζεται να τιμήσουμε τις γυναίκες φυσικούς γιατί βρίσκονται εκεί έξω και ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου αυτό θα αρχίσει να εξελίσσεται ως κίνηση με ταχύτερο ρυθμό. Είναι τιμή μου να είμαι μία από αυτές τις γυναίκες» είναι τα λόγια της 59χρονης Strickland.
Η είδηση ότι μία γυναίκα καταφέρνει μετά από 55 ολόκληρα χρόνια να λάβει την ύψιστη διάκριση στον τομέα της Φυσικής έφερε αυθόρμητο ενθουσιασμό αλλά και προβληματισμό, ο οποίος δεν πρέπει να φεύγει ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι γυναίκες μειονεκτούν και στο χώρο των Θετικών Επιστημών. Η διάκρισή τους αντιμετωπίζεται σαν εξαίρεση.
Κάποιοι πιστεύουν ότι η Φυσική, η Χημεία, η Τεχνολογία, οι θετικές επιστήμες συνολικά ανήκουν στους άντρες. Ότι είναι το δικό τους πεδίο, αφού τα αρσενικά είναι καλά στους αριθμούς και τα θηλυκά στα γράμματα.
Μια αντίληψη που έχει επηρεάσει βαθιά την ανθρωπότητα, από τη στιγμή που αποκλείει με έμμεσο κι άμεσο τρόπο τις γυναίκες. Τις εμποδίζει, τις επηρεάζει υποσυνείδητα, δεν τις ενθαρρύνει, αβαντάρει τη διάκριση, απενοχοποιεί την πνευματική απαξίωσή της και νομιμοποιεί χίλιες δυο σεξιστικές κορώνες, όπως αυτή που βγήκε από το στόμα ενός Ιταλού συβαδέλφου της.
Η σεξιστική απάντηση στη βράβευση της Donna Strickland δεν ανήκει σε κάποιον αμόρφωτο άνθρωπο. Ο σεξισμός και η προκατάληψη αποδεικνύεται υπεράνω πνευματικού επιπέδου. Είναι ζήτημα παιδείας, ή μάλλον νοητικής αντίληψης. Γιατί πόσο έξυπνο να σε θεωρήσω καθηγητή άνθρωπο όταν μια γυναίκα συνάδελφός σου επιτέλους κατακτά το Νόμπελ κι εσύ δηλώνεις σε διάλεξή σου πως «Η Φυσική εφευρέθηκε και χτίστηκε από άντρες». Δεν είσαι παρά μπούφος με περικεφαλαία.
Τάδε έφη ο ερευνητής Alessandro Strumia, σε συνέδριο της CERN στη Γενεύη την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας πως «οι άνδρες επιστήμονες και όχι οι γυναίκες υπέφεραν από διακρίσεις που βασίζονταν στην ιδεολογία και όχι στην αξία». Να τις βράσω τις περγαμηνές σου.
Πολλοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τα λεγόμενα του Strumia, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες.
Η αντίδραση της CERN ήρθε τρεις μέρες μετά με ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Το CERN παύει τον επιστήμονα από οποιαδήποτε δραστηριότητα με άμεση ισχύ, εν αναμονή της έρευνας για το γεγονός της περασμένης εβδομάδας», χαρακτηρίζοντας τα λόγια του Strumia ως «υψηλή προσβολή» και μη «αποδεκτά».
Το πρωί της Τετάρτης, μία ακόμα γυναίκα τιμήθηκε με Νobel από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, αυτή τη φορά για τη συμβολή της στη Χημεία. Η Frances H. Arnold είναι μία από τους τρεις νικητές- μαζί με τους George Smith και Gregory Winter στους οποίους απονέμεται το Nobel Χημείας 2018 για τις έρευνές στους με τη μέθοδο της κατευθυνόμενης εξέλιξης για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες, πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ελπίζουμε μόνο οι χημικοί να είναι πιο επιεικείς με το φύλο της συναδέλφου τους.