Γυναίκες superheroes: Γιατί είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, χωρίς μίνι φούστα και βαθύ ντεκολτέ
- 8 ΜΑΡ 2019
Τα κόμικς από καταβολής τους είχαν μία περίπλοκη σχέση με τους γυναικείους χαρακτήρες. Αντίστοιχη με εκείνη των κλασικών παραμυθιών αλλά και της Disney κουλτούρας στην οποία το αρσενικό νομοτελειακά σώζει το ανυπεράσπιστο θηλυκό και ακριβώς γι' αυτό, ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Ο άντρας κυνηγός και η γυναίκα θήραμα δεν έχουν διαπεράσει τίποτα πιο πολύ απ' ό,τι το φαντασιακό σύμπαν που φτιάχτηκε για τα παιδιά και μπορεί να συγκινήσει/επηρεάσει εξίσου τους μεγάλους.
Σ’ εκείνο λοιπόν των κόμικς, που κάποιοι καλοί με φανταχτερές στολές παλεύουν με εξίσου φιγουρατζήδες κακούς για το καλό του κόσμου, οι ηρωίδες κινούνται εντελώς στερεοτυπικά. Είναι σέξι κι όποιος αντέξει κι αν ο ρόλος τους είναι πρωταγωνιστικός, το πιο πιθανό είναι να εκτελούν χρέη πονηρού θηλυκού, κατεργάρας γυναίκας που παλεύει να ξελογιάσει τον υπερήρωα. Στο σύμπαν της Marvel και της DC το 26,7% αντιστοιχεί σε γυναίκες. Μόλις το 12% εξ αυτών είναι mainstream υπερηρωίδες πρωταγωνίστριες. Το υπόλοιπο 88% είναι φυσικά, άντρες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για το σύνολο των πιο σημαντικών παραγωγών του Χόλιγουντ. Το 2017 μόλις 31,8% των χαρακτήρων είχαν θηλυκό πρόσημο.
Η τεράστια εισπρακτική επιτυχία και κυρίως η επιδραστικότητα της Wonder Woman (2017) χρησίμευσε ως εκείνη η πάντα απαραίτητη αφορμή για απολογισμό. Τα συμπεράσματα εκ των προτέρων γνωστά. Οι γυναίκες υπερηρωίδες είναι πολύ λίγες για να μας σώσουν.
Η κινηματογραφική βιομηχανία, από την άλλη, είναι γνωστή για την αντανακλαστική της αντίδραση, όταν τα μηνύματα που έρχονται από το πραγματικό περιβάλλον την ωθούν να κάνει κάτι. Ακόμα κι αν ο βαθύτερος στόχος είναι να επωφεληθεί η ίδια ασχολούμενη με ένα trend topic, όπως είναι αυτή την εποχή η θέση της γυναίκας στην κυρίαρχη κουλτούρα του θεάματος, πάντα, κάπως, κάπου αντιδράει για να αποδείξει πως αφουγκράζεται την ανάγκη για αλλαγή. Καθόλου τυχαίο λοιπόν, το γεγονός πως η Batwoman ετοιμάζεται να αποκτήσει τη δική της τηλεοπτική σειρά ως η πρώτη λεσβία superhero στην ιστορία. Διόλου συμπτωματικό επίσης πως η Marvel αποφάσισε να φτιάξει την πρώτη ταινία της με αποκλειστικά γυναίκα πρωταγωνίστρια, ζωντανεύοντας στη μεγάλη οθόνη το αντίπαλον δεος της Wonder Woman, δηλαδή την Captain Marvel που είναι ήδη στις αίθουσες.
Ωστόσο η ανάγκη για θηλυκές υπερηρωίδες δεν προκύπτει από κάποια εγωιστική απαίτηση. Άλλωστε ποτέ δεν είναι κάτι τέτοιο, αλλά κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Οι φανταστικοί ήρωες των κόμικς έχουν πραγματικές επιδράσεις στους ανθρώπους. Η έλλειψη των θηλυκών superheroes έχει αντίκτυπο στα μικρά κορίτσια.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η οργάνωση Women’s Media Center, ο Αμερικανικός ΜΚΟ με μέλη της γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μίντια κι ευρύτερα της σόουμπιζ στις ΗΠΑ, το 90% των κοριτσιών ηλικίας 5-19 ετών θεωρούν τις γυναίκες superheroes και τις ηρωίδες ταινιών επιστημονικής φαντασίας συνολικά πρότυπα. Είπαν πως οι αγαπημένες τους πρωταγωνίστριες με τις ανίκητες υπερδυνάμεις τις κάνουν τα νιώθουν δυνατές, γενναίες, να έχουν αυτοπεποίθηση και έμπνευση. Το 58% των κοριτσιών μάλιστα ισχυρίστηκαν πως βλέποντάς τις στο σινεμά να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια με τόλμη, αισθάνονται πως και οι ίδιες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.
Όπως βλέπεις και στο γράφημα η πλειοψηφία των κοριτσιών, σε ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα αγόρια, νιώθουν την έλλειψη προτύπων του ίδιου φύλου. Τα κορίτσια δεν έχουν ηρωίδες και γυναίκες με δυνατή προσωπικότητα για να ταυτιστούν.
Είναι φυσικά κι εδώ η ίδια ιστορία. Η απουσία της ισχυρής γυναίκας που έρχεται κόντρα στο γνωστό αρχετυπικό μοντέλο που θέλει τον άντρα ως τον ένα και μοναδικό σωτήρα που θα απομακρύνει πρώτα τα γυναικόπαιδα απο τον κίνδυνο μετά τον εαυτό του. Κι αν χρειαστεί, θα θυσιαστεί κιόλας. Αλλά να που ήρθε κι επίσημα η μέρα που αυτά τα γυναικόπαιδα απαιτούν να σωθούν επιτέλους από τους ίδιους τους τους εαυτούς. Από τη φίλη τουςς, την αδερφή τους, την κόρη τους, από το κορίτσι της διπλανής πόρτας που τα βράδια βάζει τη στολή του και μεταμορφώνεται στην πιο ατρόμητη, δίκαιη, ανεξάρτητη και απαραίτητη υπερηρωίδα του κόσμου. Κι όλα αυτά, χωρίς να φοράει απαραίτητα μίνι φούστα και βαθύ ντεκολτέ. Μπορεί και ντυμένη να μας σώσει.