OPINIONS

H Aaron Philip είναι “πρώτη”: Η πρώτη, μαύρη τρανσέξουαλ γυναίκα με αναπηρία σε εξώφυλλο περιοδικού

Σιχαίνομαι τον όρο «διαφορετικός». Ποιος ορίζει τι θεωρείται διαφορετικό σε αυτό τον κόσμο; Γιατί να πρέπει να χαρακτηρίσουμε κάποιον ή κάτι, «διαφορετικό» ή αντίστοιχα «φυσιολογικό». Δεν μου αρέσουν οι έννοιες των δύο αυτών επιθέτων, όταν υπάρχει ένας τόσο τελεσίδικος τρόπος με τους οποίους τους χρησιμοποιούμε. Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο που το να είσαι διαφορετικός είναι το φυσιολογικό. Σε μια κοινωνία που το να βλέπουμε "plus-size" κούκλες στα καταστήματα ρούχων είναι μια εικόνα που μας περνάει αδιάφορη γιατί είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Διάβασε ακόμα: Από τα μικροσκοπικά μαγιό της Tyra Banks στο burkini της Halima Aden. Η μόδα γράφει ιστορία

Θα ήθελα νέα όπως όταν η Γεωργία Kάλτση  περπάτησε στην πασαρέλα για το fashion show του Δημήτρη Στρέπκου ή το γεγονός ότι η Aaron Philip ποζάρει για το εξώφυλλο του Paper Magazine -και οι δύο γυναίκες με αναπηρία-, να είναι νέα που έχω ακούσει πολλάκις. Θα ήθελα να μπορούν άνθρωποι που είναι ξεχωριστοί να είναι τα πραγματικά πρότυπα αυτής της κοινωνίας και όχι οι αυτοαποκαλούμενες “influencers” της σημερινής εποχής που είχαν όλη την τύχη (και τα προνόμια) με το μέρος τους ώστε να καταφέρουν να χτίσουν μια καριέρα μέσα από τα social media. Όλα όσα επιθυμώ ίσως να μην είναι εφικτά, αλλά πιστεύω στην αλλαγή. Θα κάνω τη διαφορά, λοιπόν, και όσα θεωρώ ότι θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα (και τελικά δεν θεωρούνται) θα τα αντιμετωπίσω με ενθουσιασμό. Όπως τα νέα της Aaron Philip.

H Aaron Phillip θέλει απλά να μπορεί να «υπάρχει» σε αυτή την κοινωνία. Θέλει να μπορεί να κάνει τα πράγματα που κάνουν όλοι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο.

Θέλει να μην υπάρχουν ταμπού απέναντι στους ανθρώπους που είναι «διαφορετικοί» (ακόμα σου ακούγεται δόκιμος ο χαρακτηρισμός;). Η Philip είναι ένα τρανσέξουαλ μοντέλο με αναπηρία που ξεκίνησε την καριέρα της στα 16 της χρόνια, όσο ήταν ακόμα στο σχολείο και κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο με ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία μοντέλων στην Αμερική.

 

«Ο στόχος μου είναι να θεωρείται φυσιολογική η παρουσία ανθρώπων με αναπηρία, γυναικών και θηλυπρεπών ανθρώπων που είναι τρανς και ή αυτών που δεν ορίζουν την σεξουαλική τους ταυτότητα. Θέλω απλά να δουλεύουμε, να υπάρχουμε και να μας υπολογίζουν πραγματικά στη high-end μόδα και στον ίδιο τον κόσμο», έχει δηλώσει σχετικά.

 

Για τη γεννημένη στην Antigua και πλέον κάτοικο του στο Bronx στις Η.Π.Α., Philip, το να καταφέρει μια καριέρα στον χώρο της μόδας ήταν μια πρόκληση. Σαν υπερασπίστρια των LGBTQ+ δικαιωμάτων, η Aaron Philip θέλει ν’ αλλάξει τον τρόπο που οι «διαφορετικοί» (για τα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας) άνθρωποι αντιμετωπίζονται.

 

«Τα μελλοντικά μου πλάνα είναι να διαπρέψω στο μόντελινγκ, ενώ γιορτάζω την προσωπική έκφραση του εαυτού μου αλλά και να δημιουργήσω μια θέση για την κοινότητά μου στην βιομηχανία της μόδας», έχει πει χαρακτηριστικά.

Το όραμα και το πάθος της Philip είναι πραγματικά αναζωογονητικά. Τόσο ώστε να βάλει τις κυνικές απόψεις που έχω για τη σύγχρονη κοινωνία, κάτω. «Η βιομηχανία της μόδας για πάρα πολύ καιρό αναγνώριζε μόνο έναν σωματότυπο και μόνο έναν τύπο εμπορεύσιμης φιγούρας. Αλλά τώρα έχουμε περάσει σε μια εποχή κατά την οποία όλοι οι τύποι σώματος προωθούνται γίνονται αποδεκτοί και επίσης θεωρούνται επιθυμητοί και μπορούν να προωθηθούν στην αγορά» είχε δηλώσει στο CNN.

 

Ίσως το νεαρό της ηλικίας της 18χρονης Aaron να αποδίδει αυτό τον αισιόδοξο τόνο στα λόγια της. Ίσως εγώ σαν αρκετά μεγαλύτερη, να περιμένω χρόνια πολλά γι’ αυτή την αλλαγή και το αποτέλεσμα ακόμη να μη μου αρκεί. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ το εξώφυλλο της Aaron, πρόοδο. Είναι ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα και ειδικά για την Αμερική που με το πολιτικό κλίμα του σήμερα, το να υπάρχει διαφορετικότητα στα media -ακόμα και στον χώρο της μόδας που θεωρείται πιο «μπροστά»- είναι κάτι τρομερά αξιέπαινο. Παρ’ όλα αυτά, ο κυνικός εαυτός μου που με μεγάλη προσπάθεια θέλω να καταπνίξω, με κάνει να αναρωτιέμαι για όλα αυτά ακόμη. Γιατί τώρα;

Γιατί ακόμη η διαφορετικότητα πρέπει να γιορτάζεται και όχι να θεωρείται δεδομένη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να συμπορεύεται τελικά με τα πρότυπα της κοινωνίας με τα οποία έχουμε μάθει να ζούμε ως τώρα;

Σίγουρα η αλλαγή πλησιάζει, αλλά νιώθω ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Η περίπτωση της Aaron Philip είναι σίγουρα μία που μας βοηθάει να δούμε ότι υπάρχει φως στο τούνελ και ότι αυτή είναι μια ένδειξη ότι τα καλύτερα (και η αλλαγή) έρχονται.

Κεντρική φωτογραφία: /www.instagram.com/papermagazine/

Exit mobile version