Η Carola Rackete είναι το αληθινό woman power
- 1 ΙΟΥΛ 2019
Λόγια και πράξεις. Παράλογα λόγια και παράλογες πράξεις. Μόνο λόγια και απουσία πράξεων. Λόγια που ξεστομίζονται αβίαστα. Λόγια από εκείνα που δε σε ξεβολεύουν. Από εκείνα που τα εκφράζεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου. Λόγια που επισύρουν πράξεις που καθόλου δε σε νοιάζει αν θα είναι καταστροφικές γιατί πολύ απλά δεν επηρεάζουν εσένα. Καμία βοήθεια. Μηδενική ανοχή. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Trump. Η αμείλικτη πολιτική προσέγγιση που χάνει τα ψήγματα ανθρωπιάς. Ένας καλύτερος κόσμος μπορεί να περιμένει, προέχει η επανεκλογή. Να πούμε αυτά που χαϊδεύουν αυτιά. Για τα άλλα που σώζουν ανθρώπινες πονεμένες ζωές, ούτε λόγος. Πράξεις απραξίας. 5532304
Έξω από το σπίτι μου κι ας γίνει ό,τι θέλει. Ας αφεθούν στο έλεος. Του θεού, της μοίρας, του σύμπαντος. Όπου κι αν πιστεύει κανείς μπορεί να προσευχηθεί για ένα μέλλον χωρίς αλλά. Αυτά είναι που κάνουν τη ζημιά. Είσαι φιλάνθρωπος μέχρι το αλλά να παρεισφρύσει στην πρόταση που διατυπώνεις. Δεν είσαι ρατσιστής μέχρι εκείνο το καρκινικό αλλά να μπει σφήνα σε σκέψεις, πιστεύω, αξίες και ελπίδες.
Διάβασε ακόμα: Οι ρατσιστικές δηλώσεις της Χρυσούλας Διαβάτη είναι η απόδειξη πως και το 2019 θα είναι σκ@τ@
Ή είσαι ή δεν είσαι. Λυπάμαι τους εκατοντάδες μετανάστες που μπαίνουν στις βάρκες για να γλιτώσουν από μία ζωή που έγινε κομμάτια και κλαίω με τα άψυχα κορμιά που ξεβράζει η θάλασσα. Να φύγουν όμως να πάνε αλλού. Δεν αντέχει άλλους ο τόπος. Από μακριά κι αγαπημένοι. Από μακριά γιατί η εγγύτητα φέρνει εκείνο το ρημάδι το αλλά και τα αλλά-ζει όλα. Η εγγύτητα θέλει δύναμη και κόπο. Θέλει ξεβόλεμα. Θέλει να αποδείξεις, πρώτα από όλα στον εαυτό σου, πως ο άνθρωπος ξέρει να υπερβαίνει εμπόδια θεριά και κάνει αυτό που προστάζει η καρδιά του.
Η Carola Rackete γίνεται σύμβολο. Είναι ο φάρος που έχει ανάγκη η ύπαρξή μας. Ένα μικρό φωτάκι παλλόμενο στη σκοτεινιά, ένα είδος υπενθύμισης. Μία γυναίκα από αυτές που αποτελούν πρότυπο. Ένας άνθρωπος που πράττει και παύει να μιλά.
Ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στο Sea-Watch 3 και την ιταλική κυβέρνηση άρχισε στις 12 Ιουνίου, όταν 53 άνθρωποι πάνω σε ακυβέρνητο φουσκωτό διασώθηκαν από το ανθρωπιστικό σκάφος. Μόλις τελείωσε η επιχείρηση, το λιμενικό της Λιβύης είχε δώσει διαταγή να κατευθυνθούν προς την Τρίπολη. Το πλήρωμα αρνήθηκε να ακολουθήσει την εντολή αυτή, θυμίζοντας ότι είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο απαιτεί να αποβιβαστούν οι ναυαγοί σε «ασφαλές λιμάνι». Το Sea-Watch 3 αποκλείστηκε.
Επί δύο εβδομάδες, παρά τις αιτήσεις του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την αποβίβαση των ναυαγών, και παρά την προσφορά του Αρχιεπισκόπου του Τορίνου, ο οποίος είχε προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία τους, η τύχη των επιβατών του Sea-Watch 3 παρέμενε δυσχερής. Τις πρώτες μέρες, δώδεκα από αυτούς (τρεις ανήλικοι, τρεις γυναίκες, εκ των οποίων δύο έγκυες, δύο πατέρες και τρεις άνδρες άρρωστοι) έλαβαν την άδεια να αποβιβαστούν για ανθρωπιστικούς λόγους.
Absher: Το ”ηλεκτρονικό λουρί” που δένει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία
Ο Matteo Salvini, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, γράφει στο Twitter: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να λύσει το πρόβλημα “Sea Watch”; Είναι εύκολο. Ολλανδικό σκάφος, γερμανική ΜΚΟ, οι μισοί μετανάστες στο Άμστερνταμ, οι άλλοι μισοί στο Βερολίνο». Έξω από το σπίτι μας να ‘ναι και να πάνε στο καλό και με μία καλή τύχη ευχόμαστε. Το πίσω κείμενο, πρόχειρα δοσμένο. Η καπετάνισσα του “Sea Watch”, Carola Rackete, αψηφά την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και δένει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Η σύλληψή της είναι άμεση. «Ήταν μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε να μπω στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, διότι, διαφορετικά, κάποιοι από τους μετανάστες θα μπορούσαν και να αυτοκτονήσουν». Αυτό δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της.
Δικαστήριο της Σικελίας αποφάσισε τελικά να άρει την εντολή κατ’ οίκον περιορισμού που της είχε επιβληθεί. Ο Salvini απάντησε πως ήλπιζε για μια σκληρότερη απάντηση από το δικαστικό σύστημα της χώρας του, υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα απελάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την Rackete.
Η δικαστής Alessandra Vella απεφάνθη ότι η Rackete δεν παραβίασε κανέναν νόμο, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκε στο καθήκον της να προστατεύει ανθρώπινες ζωές.
Η Rackete πάντως ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας για το ότι κατά την είσοδο του σκάφους της στο λιμάνι συγκρούστηκε με ταχύπλοό τους. «Ήταν μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε να μπω στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, διότι, διαφορετικά, κάποιοι από τους μετανάστες θα μπορούσαν και να αυτοκτονήσουν». Αυτό δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της, η γερμανίδα καπετάνιος του Sea Watch 3 Carola Rackete. Μέχρι την Τρίτη η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να επικυρώσει (ή να αναθεωρήσει) τον κατ’ οίκον περιορισμό της. Προς το παρόν βρίσκεται σε διαμέρισμα της Λαμπεντούζα και αναμένεται να μεταβεί στην Σικελία για νέα ανάκριση. «Μία ξιπασμένη που παίζει με τη ζωή των μεταναστών» θα πει μέσω Facebook ο Salvini. Λίγες ώρες αργότερα, στο πλατό της RAI, θα προσθέσει: «Αν γεννήθηκες λευκή, πλούσια και Γερμανίδα και θέλεις να κάνεις εθελοντισμό, κάν’ τον στη Γερμανία βοηθώντας τους ηλικιωμένους ή τους ανάπηρους.»
O πατέρας της Carola, Ekkehart Rackete, δήλωσε στην Corriere della Sera ότι δε θεωρεί πως η κόρη του έκανε κάτι κακό. «Η Carola δεν είναι παρορμητική. Πάντα ξέρει τι κάνει και είναι μια δυνατή γυναίκα». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η κόρη του γνώριζε πού πάει να εμπλακεί πριν ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα. «Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε».
«Είμαστε υπερήφανοι για την καπετάνισσά μας, έκανε ακριβώς το σωστό, έφερε τους ανθρώπους στην στεριά με ασφάλεια», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Sea-Watch International, Johannes Bayer, ενώ η ΜΚΟ ανήτρησε στα social media μία δήλωση της Rackete εν πλω, ενώ ετοιμάζεται να καταπλεύσει στην Λαμπεντούζα, γνωρίζοντας ότι θα συλληφθεί η ίδια, αλλά και θα επιβληθεί πρόστιμο στο πλήρωμα.
Η Rackete εκπέμπει SOS από τη γέφυρα του Sea Watch 3 λίγο πριν ελλιμενιστεί στη Λαμπεντούζα. Εκπέμπει SOS η ανθρωπότητα. Σήματα καπνού γιατί η φωτιά όλο και μεγαλώνει και μας τυλίγει. Να χάσεις το δρόμο σου; Το μόνο εύκολο. Να χάσεις την ανθρωπιά σου; Το μόνο αχρείαστο. Να τα χάσουμε όλα, αλλά όχι την ανθρωπιά μας. Και σε αυτή την πρόταση το αλλά είναι ένα ουρλιαχτό κι όχι ένας αντιθετικός σύνδεσμος. Σε συνέντευξή της στην Repubblica είχε δηλώσει: «Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο ”σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα». Η ιστορία της Carola δίνει το στίγμα του ανθρώπινου μέτρου και θέτει το αδυσώπητο ερώτημα: εμείς τι θα κάναμε; Εμείς τι κάνουμε;
Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/seawatchcrew/