OPINIONS

Η φεμινιστική γλώσσα της Meghan Markle και η εκκωφαντική σιωπή της Kate Middleton

AP Photo/Kirsty Wigglesworth,Pool

Kate Middleton και Meghan Markle. Δύο γυναίκες παντρεμένες με μέλη της περίφημης βρετανικής οικογένειας. Της πιο διάσημης και δημοφιλούς φαμίλιας του κόσμου μετά από εκείνη των Kardashians. Γυναίκες που από την πρώτη κιόλας στιγμή που στάθηκαν στο ύψος του αριστοκρατικού ρόλου τους, έδειξαν πόσο διαφορετικές είναι μεταξύ τους. Κι αν αυτό το χάσμα ανάμεσα στην δούκισσα του Cambridge και την αμέσως νεότερη, δούκισσα του Sussex δεν είχε γίνει απόλυτα αντιληπτό, ο τρόπος που επέλεξε να κινηθεί επικοινωνιακά η Meghan Markle στην πρώτη επίσημη βασιλική περιοδεία της ως σύζυγος του πρίγκιπα Harry και μάνα του μελλοντικού απογόνου του- το περίφημο royal tour- έβαλε ανάμεσα σ' εκείνη και την Kate Middleton την οριστική διαχωριστική γραμμή.

Γιατί η Meghan Markle δείχνει πως όχι μόνο δεν ξεχνάει αυτό που ήθελε να είναι και να πρεσβεύει πριν γνωρίσει τον Harry, μια γυναίκα σύγχρονη, αυτοδημιούργητη, ακτιβίστρια με ανησυχίες για τη θέση και το ρόλο των γυναικών σ’ αυτό τον κόσμο, αλλά ακόμα καλύτερα, επιθυμεί να το εκφράσει, να γίνει επιδραστική, να αξιοποιήσει τη θέση και όσα της έχει αποφέρει αυτή προκειμένου να αποδείξει πως δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να αποτελέσει διακοσμητικό στοιχείο δίπλα στον πρίγκιπα.

AP Photo/Rick Rycroft

 Σε αντίθεση με την Kate Middleton λοιπόν, στην περίπτωση της οποίας χρειάστηκε να περιμένουμε περίπου έναν χρόνο για να ακούσουμε τη φωνή της και την πρώτη δημόσια τοποθέτησή της, η Meghan Markle, απόλυτα φυσική κι έτοιμη γι’ αυτό, άδραξε την ευκαιρία και κατέθεσε τις σκέψεις της κατά την περιοδεία στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Fiji . Ο βρετανικός Guardian χαρακτήρισε το λόγο της σχετικά με τις γυναίκες και το δικαίωμα στην εκπαίδευση ως «εμπνευσμένο».

«Όταν στα κορίτσια δίνονται τα σωστά εργαλεία για να πετύχουν, μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτο μέλλον» είπε μεταξύ άλλων η Markle, δίνοντας έμφαση στην αξία της ανώτατης εκπαίδευσης και στο πόσο καθοριστική ήταν για την ίδια η δυνατότητα της υποτροφίας και της αμοιβόμενης εργασίας σε campus προκειμένου να πληρώσει τις σπουδές της, επισημαίνοντας το πόσο περήφανη και ενθουσιασμένη νιώθει για τις πανεπιστημιακές σπουδές της. «Αναμφίβολα, η παραμικρή προσπάθεια άξιζε τον κόπο. Ο καθένας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λάβει την εκπαίδευση που θέλει και κυρίως εκείνη που στην οποία έχει δικαίωμα».

Στην ομιλία της με αφορμή τον εορτασμό των 125 χρόνων από τότε που οι γυναίκες της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν δικαίωμα ψήφου- οι πρώτες στον κόσμο που πέτυχαν τη συγκεκριμένη κατάκτηση- η Markle, αφού κέρδισε το κοινό της μιλώντας στην τοπική διάλεκτο Maori (γνωστό επικοινωνιακό τρικ, που πάντα πιάνει), έκανε τη δική της αναφορά στο φεμινισμό:

«Ναι, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών είναι φεμινισμός, αλλά ο φεμινισμός είναι δικαιοσύνη. Είναι σημαντικό το τι συμβολίζει η ψήφος των γυναικών. Αφορά στο βασικό και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα του να είσαι σε θέση να συμμετέχεις στις επιλογές για το μέλλον σου και για την κοινωνία σου. Η συμμετοχή και η φωνή που μας επιτρέπει να είμαστε μέρους του κάθε κόσμου στον οποίο ανήκουμε.

Σύμφωνα με μία ερμηνεία των ειδικών του θρόνου, «η Kate Middleton είναι η μελλοντική βασίλισσα, ενώ η Meghan “απλά” η σύζυγος του πρίγκιπα Harry κι αυτό της δίνει μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης» κι αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη διατηρεί ένα πιο σιωπηλό προφίλ, συν ότι δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα στις δημόσιες ομιλίες, όπως η Meghan Markle, η οποία διαθέτει εμπειρία κι άνεση ως ηθοποιός.

Ίσως πράγματι, αυτή να είναι μία εξήγηση. Ίσως η Kate να είναι εγκλωβισμένη σε μία εν δυνάμει θέση. Ωστόσο, όταν έχεις την ανάγκη να πεις κάτι σημαντικό και να αξιοποιήσεις τον όποιο ρόλο σου για καλό ειδικά όταν το βήμα είναι πάντα εκεί, διαθέσιμο για σένα, κανένα πρωτόκολλο και καμία φυσική συστολή δεν επιτρέπεται να στέκεται ικανή να σε σταματήσει. Η Meghan Markle δείχνει αποφασισμένη και αυτόνομη ακόμα κι αν το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργεί είναι το συντηρητικό κι ασφυκτικά δεσμευτικό περιβάλλον της μοναρχίας, έστω και στην πιο εξιδανικευμένη της μορφή. Και σ’ αυτήν εδώ την περίπτωση, όπως σε τόσες μα τόσες άλλες δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως το νέο θα κερδίσει το παλιό.

  Phil Noble/Pool via AP, File

Kεντρική φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth,Pool

Exit mobile version