Η Meghan Markle θα πάρει μόνο 3 μήνες άδεια μητρότητας κι εσύ αγωνιάς πώς θα συνδυάσεις καριέρα και οικογένεια
- 26 ΑΠΡ 2019
Μπορεί εσύ να γκουγκλάρεις με τις ώρες τι άδειες και επιδόματα δικαιούσαι με το που μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος, αλλά όπως ξέρεις δεν είμαστε όλες ίδιες σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά ούτε και στην ίδια μοίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Meghan Markle. Η δούκισσα του Sussex σύμφωνα με τον Βρετανικό Τύπο, είναι αποφασισμένη να πάρει μόλις τρεις μήνες άδεια μητρότητας μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού για να επιστρέψει στα επίσημα καθήκοντά της. Η Meghan, λείπει ήδη από τον δημόσιο βίο εδώ και λίγες εβδομάδες και ανυπομονεί να επιστρέψει στο φιλανθρωπικό έργο της, όπως γράφει η Daily Mail.
Μάλιστα η πρώτη της επίσημη εμφάνιση μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού αναμένεται να γίνει πιο σύντομα, στον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων της βασίλισσας με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, το λεγόμενο Trooping the Colour, όπου η βασιλική οικογένεια εμφανίζεται στο μπαλκόνι του παλατιού του Buckingham, σύσσωμη και ενωμένη.
«Η Meghan έχει κάνει σαφές ότι θέλει να επιστρέψει στη δουλειά όσο σύντομα γίνεται. Έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας, είναι τρομερά αποφασισμένη και θέλει να ασχολείται προσωπικά με τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς τους οποίους έχει αναλάβει. Έχει δηλώσει άδεια τριών μηνών, αλλά είναι πιθανότατο να εμφανιστεί δημόσια στο Trooping The Coulour τον Ιούνιο. Οι τρεις μήνες άδειας μητρότητας, εξάλλου, είναι συνηθισμένο διάστημα στις ΗΠΑ για τις Αμερικανίδες μαμάδες. Δεν παίρνουν άδεια 6 έως και 12 μήνες, όπως στη Βρετανία. Οπότε αυτό είναι το φυσιολογικό για τη Meghan», είπαν πηγές από το περιβάλλον της στη ”The Sun”, ενώ το παλάτι του Kensington αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες.
Η Kate Middleton είχε πάρει αντίστοιχα άδεια 5, μόνο, εβδομάδων όταν γέννησε τον πρίγκιπα George. Το διάστημα που απουσίασε από τα καθήκοντά της αυξήθηκε στους 5 μήνες για την πριγκίπισσα Charlotte και περισσότερο, στους 6 μήνες, για το τρίτο της παιδί, τον πρίγκιπα Louis. Το ρεκόρ, λοιπόν, κρατά προς το παρόν η Kate.
Ναι, είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να μένει μακριά από τα καθήκοντά της για όσο διάστημα θέλει αφού γίνει μαμά, αλλά σε μια εποχή όπου ακόμα και σήμερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκαταλήψεις σε σχέση με τη μητρότητα στον χώρο εργασίας, που καλούνται παρανόμως (και είμαι βέβαιη ότι ξέρεις έστω και μία περίπτωση) να δεσμεύονται ότι δε θα μείνουν έγκυες για τον επόμενο Χ καιρό για να πάρουν μια θέση εργασίας στα καθήκοντα της οποίας ανταποκρίνονται πλήρως, και που μάχονται να βρουν άκρη με δεκάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να πάρουν τελικά μια μικρή άδεια μητρότητας (στον ιδιωτικό τομέα 17 εβδομάδες, δηλαδή 56 μέρες πριν και 62 μέρες μετά τον τοκετό, δηλαδή περίπου 6,5 μήνες σε εργάσιμες ημέρες), μήπως κινήσεις σαν και αυτές της Meghan και της Kate στέλνουν το λάθος μήνυμα; Γυναίκες πρότυπα για την Βρετανική κοινωνία και όχι μόνο δείχνουν τέλειες μόλις βγουν από το μαιευτήριο, δείχνουν γεμάτες ενέργεια λίγες μόνο εβδομάδες μετά την γέννηση των παιδιών τους, δηλώνουν πρόθυμες να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ξανά, “δηλώνουν” ότι ο ρόλος της μητέρας είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο και όλα μπαίνουν ξανά στην θέση τους δύο, άντε τρεις μήνες αργότερα. Είναι όμως έτσι;
Χαρακτηριστική εξαίρεση σε αυτή την εικόνα της τελειότητας ο εξαντλημένος πρίγκιπας William που κοιμάται στην εκκλησία λίγο μετά την γέννηση του πρίγκιπα Lous, έτσι για να ελαφρύνω το κλίμα.
Το να θέλει μια γυναίκα να επιστρέψει ενεργά στη ζωή της αφού γίνει μητέρα και να αναλάβει όλους τους ρόλους που είχε και παλαιότερα μαζί με τον νέο, σπουδαίο ρόλο που της ανατίθεται, μόνο αξιοθαύμαστο μπορεί να είναι. Το πρόβλημα είναι όταν η επιστροφή γίνεται μόνο και μόνο γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι γυναίκες θα υποστούν συνέπειες, από τον τρόπο συμπεριφοράς εργοδοτών και συναδέλφων απέναντί τους μέχρι το να μειωθούν οι αρμοδιότητές τους ή ο μισθός τους.
Για πολλές γυναίκες ο «εφιάλτης» που έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αλλά και πολύ πριν, όταν καλούνται να αποφασίσουν αν και πότε θα γίνουν μητέρες, είναι το τι θα γίνει με την καριέρα που κόπιασαν να χτίσουν. Το πρόβλημα ξεκινά και τελειώνει στο ότι αυτός ο εφιάλτης δεν θα έπρεπε να υπάρχει πια.
Στην Βρετανία η έρευνα του φιλανθρωπικού οργανισμού ”National Childbirth Trust”, που απευθύνεται σε νέους γονείς, έδειξε ότι οι μισές Βρετανίδες αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους νωρίτερα από ότι θα ήθελαν αφού γεννήσουν λόγω της εργασιακής ανασφάλειας που νιώθουν. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι παρόλο που οι άντρες έχουν δικαίωμα να πάρουν έως και έναν χρόνο γονική άδεια που μοιράζονται με την μητέρα, για να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιστρέψουν ομαλά στην καριέρα τους, μόλις το 2% το κάνει.
«Η μητρότητα ποτέ δε θα πρέπει να είναι εμπόδιο στην αγορά εργασίας και στην Βρετανία του 21ου αιώνα θα έπρεπε να είναι ευκολότερο από ποτέ για τις γυναίκες να απολαμβάνουν την ευέλικτη εργασία» δήλωσε η Βρετανίδα Υπουργός Εργασίας και Ασφάλισης ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός site με στόχο τη διευκόλυνση των νέων μητέρων να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η έλλειψη προσιτών οικονομικά λύσεων για τη φύλαξη των παιδιών είναι το αληθινό εμπόδιο στη Βρετανία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όπως και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Αρκεί μόνο να σκεφτείς ότι ένας άντρας που πάει στην δουλειά ξενυχτισμένος επειδή έγινε μόλις πατέρας και αλλάζει πάνες τη νύχτα απολαμβάνει υποδοχή ενός ήρωα, ενώ μια γυναίκα παλεύει να αποδείξει ακόμα κι αν θήλαζε όλη νύχτα ότι είναι εξίσου ικανή με την εποχή πριν τη μητρότητα. Η γυναίκα οφείλει να θέλει να γυρίσει γρήγορα στη δουλειά, οφείλει να ενθουσιάζεται που θα αφήσει το λίγων μηνών βρέφος της στο σπίτι, οφείλει να δημιουργεί μια κάβα με γάλα από το στήθος της για τις ώρες που θα λείψει στο γραφείο, οφείλει να έχει τύψεις αν χρειαστεί να φύγει νωρίτερα για να πάρει το παιδί της από το σχολείο και οφείλει να αναπληρώνει αυτόν τον χρόνο απαντώντας σε email από το σπίτι, γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσει σχόλια του τύπου: «Άσε δεν μπορείς, τώρα είσαι πάνω από όλα μάνα».
Μια έρευνα που είχε δημοσιεύσει ο Guardian το 2015 στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 3200 γυναίκες, βρήκε ότι οι γυναίκες που επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από άδεια μητρότητας είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν διακρίσεις σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα.
54000 νέες μητέρες έχαναν τουλάχιστον τότε τη δουλειά τους κάθε χρόνο, διπλάσιες από εκείνες στις οποίες είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο το 2005. Επιπλέον 10% των γυναικών αποθαρρύνονταν από το να φεύγουν από τη δουλειά για να πηγαίνουν στα προγεννητικά ραντεβού τους με τον γιατρό, ενώ 1 στις 9 γυναίκες είχαν χάσει τη δουλειά τους, είχαν υποστεί μείωση μισθού ή είχαν αντιμετωπιστεί τόσο άσχημα από τους εργοδότες τους που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Όχι δεν μιλάμε για το 1965. Για το 2015 μιλάμε.
Το να θες να εξασφαλίσεις τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζεσαι σε μία νέα πραγματικότητα με το μωρό σου, το να θες να μείνεις κοντά του όσο περισσότερο δικαιούσαι, το να θες να μην έχεις μόνο εργασιακές υποχρεώσεις αλλά και εργασιακά δικαιώματα, δεν πρέπει να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ικανή, ή λιγότερο φεμινίστρια, αυτό θέλω να πω. Όλοι θέλουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητά μας και το πιο σημαντικό εν έτει 2019 είναι να νιώθουμε ελεύθεροι να πράξουμε είτε έτσι είτε αλλιώς. Σε έναν κόσμο που πλέον οι πατεράδες μπορούν επίσης να πάρουν άδεια πατρότητας, και στον οποίο παλεύουμε για ίσα δικαιώματα, οι γυναίκες θα πρέπει να νιώθουν άνετα να ζητούν όσο λίγο ή όσο περισσότερο χρόνο θέλουν εκείνες να πάρουν για την άδειά τους, χωρίς να ανησυχούν τι θα σημαίνει αυτό για την καριέρα τους. Να νιώθουν άνετα να πράξουν όπως θέλουν και όχι όπως τους επιβάλλουν οι διακρίσεις στον εργασιακό χώρο από τη μια ή οι κοινωνικές προσδοκίες από την άλλη. Λες να μιλώ για ουτοπία τελικά;
Κεντρική φωτογραφία: ΑP Photo/Frank Augstein