OPINIONS

Η βία δεν χωρά δικαιολογίες

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. 25 Νοεμβρίου. Γιατί να υπάρχει ακόμη η ανάγκη αυτής της ημέρας; Γιατί οι γυναίκες να γίνονται αποδέκτες της βίαιης συμπεριφοράς εν έτει 2014.

Ένα κείμενο με αποδέκτη εσένα που μπορεί να μην έχει περάσει από το μυαλό σου πως μπορεί κάποια στιγμή να σου συμβεί. Ένα κείμενο για εσένα που το ζεις καθημερινά. Ένα κείμενο για εσένα που δε μιλάς γιατί φοβάσαι. Ένα κείμενο για εσένα που βρήκες τη δύναμη και έφυγες μακριά του. Ένα κείμενο για εσένα που σηκώνεις το χέρι σου και χτυπάς, που ανοίγεις το στόμα σου και απειλείς μία γυναίκα. Ένα κείμενο για όλες εμάς που δεν είμαστε οι μόνες και δεν είμαστε μόνες.

Σωματική, σεξουαλική, οικονομική, ψυχολογική. Βία δεν είναι μόνο οι μώλωπες στο απαλό σου δέρμα. Βία δεν είναι μόνο οι απειλές και οι βρισιές. Βία δεν είναι μόνο οι προσβολές. Ένα τεράστιο ‘γιατί’ γεμίζει κάθε γωνιά του κεφαλιού μου, κάθε σπιθαμή της καρδιάς μου.

Σε παρακαλώ. Ούτε για μία στιγμή μην πεις ‘Σιγά, μη συμβεί σε εμένα’.

Είμαστε όλες εκτεθειμένες και εν δυνάμει θύματα. Ποτέ δεν ξέρεις και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για το χειρότερο, όσο κι αυτό ακούγεται λυπηρό. Μακάρι να ήμουν ακόμα ένας άνθρωπος που γράφει υπερβολές. Οι διαπροσωπικές σχέσεις μπορεί να κρύβουν μεγάλη σκληρότητα.

Η βία δεν είναι απάντηση σε κανένα πρόβλημα, σε καμία δυσκολία, σε κανένα παράπονο. Η βία είναι αδικαιολόγητη και αυτό δε χωρά περαιτέρω συζήτηση.

Μην διαπραγματεύεσαι με κανέναν τη σωματική σου ακεραιότητα, την ψυχική σου ισορροπία, την αξιοπρέπειά σου. Μην επιτρέπεις σε κανέναν άνδρα να σε χτυπήσει, να σου μιλήσει άσχημα, να σου στερήσει την ελευθερία. Όχι, η βία δεν είναι έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος. Ποτέ δεν ήταν. Ποτέ δε θα γίνει.

Οι περισσότερες μοντέρνες θεωρίες για τη βία, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό ή το πλαίσιο τους, αναγνωρίζουν πως υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ευαλωτότητας του ατόμου απέναντι σε συγκεκριμένες εμπειρίες που σχετίζονται με τη βία. Οι ψυχοβιολογικές θεωρίες της βίας επικεντρώνονται στις δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, την αυτόνομη λειτουργία, τις ορμόνες, την νευροφυσιολογία και την ιδιοσυγκρασία.

Στατιστικά είναι οι άνδρες εκείνοι οι οποίοι κατά κανόνα αναλαμβάνουν τον ρόλο του επιτιθέμενου σε ένα βίαιο οικογενειακό πλαίσιο και αυτό μάλλον αποτελεί διαχρονική συνθήκη. Η άσκηση σωματικής βίας εντός της οικογένειας θεωρείται από πολλούς αποδεκτή, ή τουλάχιστον αναπόφευκτη.

Η βία δεν είναι αναπόφευκτη. Η βία δεν είναι απαραίτητη. Η βία δεν είναι μονόδρομος.

Η βία είναι απαράδεκτη και οι θύτες βαθιά αδύναμοι. Η χρήση της σωματικής υπεροχής δε σε κάνει άνδρα, άνανδρο σε κάνει.

Μην το δικαιολογείς. Η βία δεν χωρά δικαιολογίες. Μην προσπαθείς να φτιάξεις προτάσεις για να μείνεις μαζί του. Όποιος το κάνει μία φορά θα το επαναλάβει χωρίς δεύτερη σκέψη. Μην τον συγχωρείς. Όχι. Ούτε για τα παιδιά, ούτε για τη γειτονιά, ούτε για τους φίλους, ούτε για τους συναδέλφους, ούτε για κανέναν. Σκέψου τον εαυτό σου και φύγε. Η αγάπη δεν πονάει. Η αγάπη δεν αφήνει σημάδια. Η αγάπη δεν αφήνει μελανιές. Η αγάπη δεν φωνάζει. Η αγάπη δεν γεμίζει τα μάτια με δάκρυα.

Δεν είναι εύκολο να φύγεις. Το ξέρουμε και οι δύο πολύ καλά. Δείξε τη δύναμη σου και πες ‘όχι’. Κάν’ το για εσένα, κάν’ το για τα παιδιά σου. Απομακρύνσου και άφησέ τον μόνο του. Τώρα μπορεί να μην τον ενδιαφέρει.

Οι τύψεις αργούν αλλά θα τον στοιχειώσουν. Αυτή θα είναι η τιμωρία του.

Μην φοβάσαι να μιλήσεις. Μην τον κρύβεις. Μην τον καλύπτεις. Μην λες πως χτύπησες στη σκάλα. Μην υπομένεις τη συμπεριφορά του. Δεν είναι ντροπή να πεις πως υποφέρεις. Μη μένεις σε μία σχέση που σου κάνει κακό. Μη μένεις αμέτοχη όταν στο διπλανό σπίτι ακούς φωνές. Μην πεις ”δεν είναι δική μου δουλειά”. Κάποια μπορεί να σε έχει ανάγκη. Κάποια μπορεί να περιμένει το δικό σου χέρι να χτυπήσει την πόρτα της. Κάποια μπορεί να χρειάζεται τη δική σου δύναμη για να συνειδητοποιήσει τη δική της.

-Μίλησε

-Μην ντρέπεσαι

-Μην τον συγχωρείς

-Μην φοβάσαι

-Μην τον καλύπτεις

-Μην τον δικαιολογείς

-Μη μένεις αμέτοχη

-Μην το ανέχεσαι

-Μην πεις ”σε εμένα δε θα συμβεί”

Αν ξέρεις κάποια γυναίκα που θέλει τη βοήθεια σου ή αν εσύ η ίδια θεωρείς ότι έχεις πέσει θύμα βίας, σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, το 15900.

 

Διαβάστε ακόμα στο Ladylike.gr

Γράμμα στην κακοποιημένη γυναίκα της διπλανής πόρτας

Γιατί δεν πρέπει να χτυπάτε τα παιδιά σας

Exit mobile version