OPINIONS

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου παρουσιάζει κοινωνική εκπομπή με μίνι. Ήθελα να ‘ξερα δεν ντρέπεται;

ndp

Μπορεί τα (αρκετά) τελευταία χρόνια να έχουμε γεμίσει με εκπομπές που κρίνουν τις εμφανίσεις του ενός και του άλλου διάσημου προσώπου που παρευρέθηκε στην τάδε εκδήλωση, να έχουμε μέχρι και reality μόδας όπου κρίνονται οι ικανότητες των διαγωνιζόμενων στο styling αλλά δεν έχουμε συνηθίσει σχεδιαστές μόδας να τοποθετούνται δημόσια για το styling παρουσιαστριών στις εκπομπές τους. Αυτό έκανε τις προάλλες ο Βασίλης Ζούλιας μέσω Facebook όταν έκρινε ιδιαίτερα αυστηρά και σκληρά τη Βίκυ Χατζηβασιλείου και την εμφάνισή της στο «Πάμε πακέτο». Γιατί πώς να το κάνουμε; Το 2019 ακόμα οι γυναίκες και η επιτυχία τους κρίνονται από την εμφάνιση. Ακόμα πρέπει να βγουν μπροστά στην κάμερα κατά πώς πρέπει, κατά πώς περιμένουν όλοι από αυτές.

«Προσπαθώ να μην κρίνω…» ξεκινούσε η ανάρτηση του Βασίλη Ζούλια ο οποίος ωστόσο έκρινε και μάλιστα αυστηρά. «Αλλά κάποιος πρέπει να μιλήσει σοβαρά στην κατά τα άλλα πανέμορφη κυρία Χατζηβασιλείου σχετικά με το ντύσιμο της για την συγκεκριμένη εκπομπή Πάμε πακέτο…. Κάποιος πρέπει με τρόπο να της πει μερικά απλά πράγματα…. Ότι είναι πολύ όμορφη με τέλεια γυμνασμένο σώμα και υψηλή μόρφωση και αυτά είναι πολύ δυνατά στοιχεία που θα έπρεπε να επαρκούν. Φορώντας λοιπόν ένα απλό φόρεμα σαν αυτά που φόραγε η Τζάκι θα ήταν αρκετό για αυτή την εκπομπή με αυτή την ιδιόμορφη θεματολογία. Κατά κάποιο τρόπο η εμφάνιση της προσβάλλει τους καλεσμένους που περνούν μια δύσκολη συνήθως δοκιμασία που καταλήγει σε κλάμα…είναι κάπως αστείο να τους παρηγορεί προσπαθώντας να ισορροπήσει σε πανύψηλα πέδιλα και μίνι …. Κρίμα γιατί σίγουρα δεν της αξίζει να μιλούν άσχημα κάποιοι για το ντύσιμο της ενώ κάνει μια αξιόλογη και τόσο πετυχημένη εκπομπή κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτά με όλη μου την εκτίμηση….», έγραψε ο Βασίλης Ζούλιας την Κυριακή 17 Μαρτίου.

 

Μία ημέρα αργότερα η Βίκυ Χατζηβασιλείου αποφάσισε να απαντήσει στο θέμα το οποίο κατά την ταπεινή μας άποψη θα έπρεπε να αγνοήσει πλήρως. Γιατί το μήκος της φούστας που επιλέγει να φορέσει κάθε μία από εμάς δεν έχει σχέση ούτε με την αξία της, ούτε με την ευπρέπεια ή την έλλειψή της για την οποία θα κατηγορηθεί, ούτε με την ευγένειά της απέναντι σε τρίτους, ούτε με τις ικανότητές της, ούτε με το πόσο διαθέσιμη και «ανοιχτή» σε σεξουαλικές προτάσεις είναι, ούτε με τίποτα περαιτέρω από το ότι αυτή είναι η προσωπική της αισθητική, αυτό ήθελε να φορέσει τη δεδομένη στιγμή και μπράβο της. Και αν η Μαίρη Κουάντ, που το 1964 παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη της κολεξιόν με μίνι φούστες, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ρούχο πρακτικό και απελευθερωτικό για τις κινήσεις της γυναίκας (για να μπορούν να τρέξουν να προλάβουν το λεωφορείο, σκέφτηκε) φανταζόταν ότι θα κρινόμασταν στο βάθος των δεκαετιών τόσο αυστηρά λόγω του μήκους κάποιου υφάσματος, πιστεύω θα γελούσε.

Κι εντάξει η Μαίρη θα γελούσε, εσύ όμως στο σήμερα ξέρεις ότι η γκαρνταρόμπα των γυναικών ακόμα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για σεξουαλικά εγκλήματα. Ένας Ινδός πολιτικός έχει αποδώσει ένα μαζικό βιασμό γυναικών στη χώρα του στα «δυτικά ρούχα» που φορούσαν, ενώ ένας Καναδός αστυνόμος είχε πει σε φοιτητές νομικής ότι «Οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να ντύνονται σαν τσούλες για να μη γίνονται θύματα». Ξέρεις ότι η Dona Karan είχε πει στο ξεκίνημα του #MeToo «Κοίτα τα πάντα που συμβαίνουν στον κόσμο τώρα και τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι γυναίκες και τι ζητάνε οι γυναίκες όταν ντύνονται έτσι όπως ντύνονται. Τι ζητάνε; Μπελάδες».

Όχι ότι εξισώνονται τα σεξουαλικά εγκλήματα με την ευπρέπεια την οποία ζήτησε ως τηλεθεατής ο Βασίλης Ζούλιας, αλλά όταν συνδέεις την τηλεοπτική ευπρέπεια με το μήκος του φορέματος της παρουσιάστριας τι σε εμποδίζει να συνδέσεις το μήκος της φούστας ενός θύματος βιασμού με την δική του ευπρέπεια και ανθρώπινη αξία;

Για να επανέλθω όμως, η απάντηση δόθηκε από τη Βίκυ Χατζηβασιλείου και ήταν ακριβώς τόσο δυναμική όσο φαντάζεσαι. «Ενημερώθηκα μόλις ότι γνωστός σχεδιαστής με επέκρινε (με καλή πρόθεση πάντα…) για το προχθεσινό κοντό μου φόρεμα. Αρχικά μου κάνει εντύπωση η δημόσια τοποθέτησή του! Θα μπορούσε, αν ήθελε όντως να με “προστατεύσει”, να μου πει κατ’ιδίαν τη γνώμη του, την οποία θα άκουγα με πολύ σεβασμό. Με αναγκάζει όμως έτσι να απαντήσω κι εγώ δημόσια! (με καλή πρόθεση πάντα…): Εν πρώτοις χαίρομαι πολύ που σε μια τόσο δύσκολη εκπομπή, με ιδιαίτερα ευαίσθητους χειρισμούς, το μόνο που ενόχλησε 14 χρόνια τώρα, ήταν το μήκος του προχθεσινού φορέματος!! Το οποίο για να πω την αλήθεια κι εμένα μου ήταν κάπως άβολο, αλλά δεν θα επιπλήξω και την ταλαντούχα στυλιστριά μου γιατί δεν πήρε μια φορά τη μεζούρα… Εν πάσει περιπτώσει, αν στις 1000 εμφανίσεις χάσαμε τη μία, τότε πανηγυρίζουμε το εξαιρετικό ποσοστό του 1 τοις χιλίοις!! Εύχομαι το ίδιο ποσοστό αποτυχίας στις δημιουργίες όσων με κατέκριναν. Σημασία πάντως δεν έχει πώς ισορροπείς στα ψηλοτάκουνα (άλλωστε το χω ευκολακι ως πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής), αλλά πώς ισορροπείς τις ψυχές των ανθρώπων που σου εμπιστεύονται τον μεγαλύτερό τους πόνο! Κι αυτό μόνο θα συνεχίσει να με απασχολεί», είπε η παρουσιάστρια του Alpha μέσω Instagram.

 

Το θέμα σχολίασε και το Πρωινό με τον Άρη Καβατζίκη να λέει πώς ο Βασίλης Ζούλιας φαίνεται να έχει θέμα γενικά με τις εμφανίσεις της και δεν θεωρεί «πρέπον» το ντύσιμό της για μια τέτοια εκπομπή. Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στο ατελιέ του και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις. «Μια παρουσιάστρια πρέπει να ντύνεται ανάλογα με τη θεματολογία της εκπομπής» είπε και πάλι ο Βασίλης Ζούλιας και αφού σχολίασε όλες τις παρουσιάστριες κατέληξε στο επίμαχο θέμα Βίκυ Χατζηβασιλείου. «Είναι από τις πιο όμορφες γυναίκες που έχουν περάσει από την ελληνική τηλεόραση, έχει υψηλή μόρφωση, ωραία παρουσία, αλλά για ‘μένα ντύνεται λάθος.

Νομίζω ότι δε χρειάζεται κάτι παραπάνω από την καλή φυσική της κατάσταση, τη μόρφωση και την ομορφιά που έχει. Θα μπορούσε να φοράει ένα απλό φόρεμα και να είναι μια χαρά στην εκπομπή. Με τα μίνι και τα ψηλά πέδιλα δημιουργεί άσχημα σχόλια, ενώ η εκπομπή είναι τόσο καλή. Σε αυτή την εκπομπή, την οποία παρακολουθώ κι εγώ και δακρύζω από το σπίτι, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να είσαι με μίνι απέναντι από έναν άνθρωπο που κλαίει ή με ένα βαθύ ντεκολτέ. Είναι πολύ όμορφη, νομίζω θα μπορούσε να φοράει πουκάμισα και παντελόνια, σκέτα φορέματα, εφαρμοστά που έχει τέλειο σώμα, όχι τόσο κοντά τόσο προκλητικά», τόνισε ο σχεδιαστής, οι δημιουργίες του οποίου κατά γενική ομολογία αναδεικνύουν τις γυναίκες, και θεωρούνται κομψές και εκλεπτυσμένες.

Και στο Πρωινό οι απόψεις διχάστηκαν περί κατάλληλου look στην κατάλληλη περίσταση. Περί dress code στην ελληνική τηλεόραση. Και μιλάμε για την ίδια τηλεόραση που καθιέρωσε το πιο μίνι φόρεμα δεν πάει από το πρωί ως το βράδυ στην ψυχαγωγική ζώνη. Αλλά, σου λέει, άλλο να παρουσιάζεις μόδα και μαγειρική με το μίνι σου και άλλο να παρουσιάζεις μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία. Άλλο στερεότυπο εξυπηρετείς κάθε φορά. Στην πρώτη της «ανάλαφρης» παρουσίας στο δεύτερο της έγκυρης επαγγελματία. Γιατί σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει θέλει μικρό μήκος το πρωινό και μεγάλο η σοβαρή εκπομπή. Και ταγιέρ για να λες ειδήσεις. Σε μια ελληνική τηλεόραση όπου τα πρόσωπα και οι ιδέες ανακυκλώνονται, δεν είναι παράξενο που ανακυκλώνονται και τα ίδια πρότυπα περί ευπρέπειας και ντυσίματος ανάλογου με την ώρα προβολής της εκπομπής. Ούτε που ακούγονται απόψεις όπως «Πιστεύω ότι οι γυναίκες προκειμένου να αποδείξουν ότι μεγαλώνουν υγιώς πέφτουν σε πάρα πολλά ατοπήματα στιλιστικά και στην τηλεόραση. Γίνονται ακρότητες στην προσπάθεια να δείξουμε ότι όλα είναι ωραία και όλα είναι αποδεκτά», που είπε ο Άρης Καβατζίκης.

 

Κι εκεί είναι και η ουσία στο «να αποδείξουν» και στο «αποδεκτά». Γιατί οι γυναίκες να πρέπει συνέχεια να αποδεικνύουν ρε παιδιά; Να αποδεικνύουν αν είναι ωραίες ότι δεν είναι απλά ωραίες, να αποδεικνύουν αν είναι έξυπνες ότι έχουν καταφέρει τα πάντα με την αξία τους, να αποδεικνύουν αν φορούν μίνι ότι δεν επιζητούν την προσοχή των ανδρών. Γιατί τόσες αποδείξεις; Γιατί δεν μπορούν απλά να κάνουν τις επιλογές τους, να πορευτούν στη ζωή τους και σε ότι καταφέρνουν να ακούν το μπράβο ή τίποτα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις με άνδρες συναδέλφους τους;

Ως πότε το ζήτημά μας θα είναι ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, θα πρέπει και να δείχνει τίμια; Γιατί τα ράσα να κάνουν τον παπά το 2019; Αφού ο λαός λέει πως δεν τον κάνουν. Όπως δεν κάνει και το μάξι την σοβαρότητα.

 

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency

Exit mobile version