Η Αλγερινή πυγμάχος (με αιδοίο) έδωσε στους anti-woke μαχητές αφορμή για τρανσφοβικές αποψάρες
- 2 ΑΥΓ 2024
Η Αλγερινή πυγμάχος δεν «προσποιείται» τη γυναίκα. Κυρίως, δεν είναι άντρας. Η Imane Khelif είναι η απόδειξη ότι ζούμε στον κόσμο των παραπληροφορημένων anti-woke μαχητών. Είπες την διχαστική αποψάρα σου για την Αλγερινή πυγμάχο επειδή διάβασες fake news; Λυπάμαι, είσαι τρανσοφοβικός και δυνητικά επικίνδυνος.
H Αλγερινή πυγμάχος, η Imane Khelif, είναι το τελευταίο θύμα των ακροδεξιών μέσων που θέλουν να δώσουν ένα δεξί κροσέ (pun intended) στους woke Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που ήδη σκανδάλισαν αυτούς που εναγωνίως περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού, έναν λόγο να πουν την αλάνθαστη, εμπεριστατωμένη, επιστημονική αποψάρα τους (#not) για θέματα όπως η πυγμαχία γυναικών ή τα drag show.
Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ακροδεξιούς ότι είναι ακροδεξιοί στις μέρες μας. Έρχονται αυτόκλητα να υπερασπιστούν το δόγμα Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια σε όλες τις εκφάνσεις του. Η Αλγερινή πυγμάχος όμως είναι η απόδειξη ότι αν δεν νοιάζεσαι να υπερασπίστεις τα δικαιώματα όλων, σίγουρα δεν είσαι και ιδιαίτερα προοδευτικός άνθρωπος.
Μια βόλτα στο #IStandWithAngelaCarini θα σε πείσει. Τι κατάλαβα ακόμη μια φορά; Μια διαστρεβλωμένη είδηση έγινε viral και επηρέασε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αυτό είναι ανησυχητικό.
Τι συνέβη στο ρινγκ και ξεκίνησε άλλος ένας culture war;
Η Imane Khelif, η πιο διάσημη Αλγερινή πυγμάχος πλέον, κέρδισε τον πρώτο της Ολυμπιακό αγώνα πυγμαχίας όταν η αντίπαλός Angela Carini από την Ιταλία εγκατέλειψε μετά από μόλις 46 δευτερόλεπτα. Και γιατί διχάστηκαν τα ελληνικά social media και οι μεν κατηγορούν τους δε για τρανσοφοβία, ενώ οι δε τους μεν για αντιφεμινισμό; Λυπηθείτε μας.
Γιατί η Imane Khelif αποκλείστηκε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 αφού απέτυχε σε απροσδιόριστο τεστ καταλληλότητας φύλου και η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει γίνει το νέο πολιτικό ζήτημα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το θέμα το υποκίνησε ο Matteo Salvini (ο Ιταλός πολιτικός που συμπαθεί ιδιαίτερα τον Putin, να θυμίσω ότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – ο αποκλεισμός επιβλήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή μετά την εισβολή στην Ουκρανία). Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι σαμποτάρουν (με κάθε τρόπο) τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Γιατί η IBA την απέκλεισε;
Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA), η διοργανώτρια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, είπε τότε ότι οι αθλητριές που «προσποιούνταν ότι είναι γυναίκες» αποκλείστηκαν με βάση τεστ που έδειξαν ότι «έχουν χρωμοσώματα XY». (Οι γυναίκες έχουν συνήθως ζεύγη χρωμοσωμάτων XX και οι άνδρες έχουν συνήθως ζεύγη XY). Βέβαια, η Imane Khelif δεν έχει ποτέ ταυτιστεί ως άνδρας, ως transexual ή ως intersex — κάτι που αναφέρεται σε άτομα με χαρακτηριστικά ανδρικού και θηλυκού φύλου). Ωστόσο, η υπο ρωσική εποπτεία IBA, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ζητήματα ακεραιότητας και ανησυχίες σχετικά με τη διοίκηση της, δεν επιβλέπει την πρόκριση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΔΟΕ αποκλειστικά εγκρίνει την επιλεξιμότητα των αθλητριών και αθλητών.
Κάτι θα είπε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας;
«Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Giorgia Meloni σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Βέβαια η εκστρατεία κατά της Αλγερινής πυγμάχου είχε ξεκινήσει πολύ πριν μπουν οι αθλήτριες στο ρινγκ. Κάτι που ανάγκασε την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας να καταδίκασει τις «κακόβουλες και ανήθικες» επιθέσεις εναντίον της αθλήτριας τους αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι έχει λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την προστατεύσει.
«Αυτές οι απόπειρες συκοφαντικής δυσφήμισης, που βασίζονται σε ψέματα, είναι εντελώς άδικες, ειδικά σε μια κρίσιμη στιγμή που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την κορύφωση της καριέρας της» έλεγε η ανακοίνωση.
Η συμμετοχή της Imane Khelif στους Ολυμπιακούς Αγώνες επετράπη από τη ΔΟΕ. Το Πλαίσιο της ΔΟΕ για τη δικαιοσύνη, την ένταξη και τη μη διάκριση με βάση την ταυτότητα φύλου και τις παραλλαγές φύλου, προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές στις ομοσπονδίες για τη διασφάλιση της ένταξης και της δικαιοσύνης στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών με Διαφορές Σεξουαλικής Διαταραχής (DSD).
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ
«Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Γιατί οι Έλληνες γραφούν ότι είναι τραβεστί στο Twitter;
Γιατί είναι τρανσφοβικοί. Τόσο απλά. Δεν έχει κάνει φυλομετάβαση η Αλγερινή πυγμάχος (στην χώρα της είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφυλος). Η Αλγερινή πυγμάχος γεννήθηκε γυναίκα, θεωρείται νόμιμα γυναίκα και πάντα αγωνιζόταν σε γυναικείες κατηγορίες.
Είναι δίκαιο ένα intersex άτομο να αγωνίζεται απέναντι σε γυναίκες;
Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης. Και δεν υπάρχει απάντηση. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Αν η Αλγερινή πυγμάχος έχει χρωμοσώματα XY και επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα στο ανδρικό εύρος, έχει ένα τεράστιο προβάδισμα απέναντι σε γυναίκες αθλήτριες. Αν όντως είναι intersex άτομο, τότε έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η Αλγερινή πυγμάχος βέβαια έχει αγωνιστεί και στο πρόσφατο παρελθόν (το 2022) απέναντι σε γυναίκες και έχασε. Η 25χρονη Αλγερινή πυγμάχος αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, όπου αποκλείστηκε στους προημιτελικούς και στους 16 των αντίστοιχων κατηγοριών βάρους της.
Υπάρχει κάποιο προηγούμενο με intersex αθλήτρια;
Ναι, λέγεται Caster Semenya. Είναι Νοτιοαφρικανή δρομέας και έχει αναγκαστεί να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης φύλου στο παρελθόν, της έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε οποιονδήποτε επίσημο αγώνα μετά την απόφαση της World Athletics το 2018 ότι για να εξασφαλίσει δίκαιο ανταγωνισμό, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα φυσικής τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να τα μειώσουν, ώστε να συμμετέχουν σε αγώνες μεσαίας απόστασης.
Η Αλγερινή πυγμάχος έχει κάτι να πει;
H Imane Khelif, η οποία έγινε πρέσβειρα της UNICEF φέτος, είπε ότι είναι πολύ περήφανη για την ικανότητά της να ξεπερνά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας σε ένα άθλημα που ο πατέρας της δεν ενέκρινε τη συμμετοχή των κοριτσιών. «Το όνειρό μου είναι να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο», είπε τον Μάρτιο του 2024. «Θέλω ιδιαίτερα να εμπνέω τα κορίτσια».
Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε άποψη και για την πυγμαχία, και για τη βιολογία, και για την ταυτότητα φύλου και για τις ξαπλώστρες στην παραλία και για την ταβέρνα με καλό τηγάνι στη Δονούσα και για την Τελετή ‘Εναρξης, και για τον Τερζόπουλο και για τον Καραγάτση. Είναι απλή ξερολίαση.
Η Imane Khelif δεν είναι μια υπόθεση για τα καφενεία των social media που τρέφονται από την πόλωση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Επίσης, αν πραγματικά σε αφορά να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των επαγγελματιών αθλητριών, πίεσε τα σωματεία να τους δίνουν άδειες μητρότητας και τα εχέγγυα ότι μπορούν να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό και αφού γίνουν μητέρες.