OPINIONS

Η Αναστασία Γιάμαλη τόλμησε να πει «άτομα με κόλπο» και ε ρε Trump που της χρειάζεται. Πάτε καλά;

Aγγελική Καλαμαρά/Ladylike.gr

Η Αναστασία Γιάμαλη συμμετείχε σε μία καμπάνια της Θετικής Φωνής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, που στόχο είχε να ενημερώσει για ζητήματα σεξουαλικής υγείας τα κορίτσια, τις γυναίκες και σαφώς τα άτομα με κόλπο, γιατί δεν αυτοπροσδιορίζονται όλα τα άτομα με κόλπο σε αυτή τη χώρα ως γυναίκες. Ένα από τα 3 spot, λοιπόν, απευθυνόταν στα άτομα με κόλπο. Κι έγινε η αφορμή για να σηκώσουν τις δάδες και τις τσουγκράνες τους οι πολέμιοι της woke κουλτούρας στο ατέρμονο κυνήγι μαγισσών τους. Στον ρόλο της μάγισσας, η φεμινίστρια δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη. Τι πιο σύνηθες, που θα έλεγε και ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Η Αναστασία Γιάμαλη έχει μάθει να ενώνει τη φωνή της με τη φωνή κάθε μειονότητας που παλεύει για να εξασφαλίσει ισότητα στα δικαιώματά της. Για τα ζητήματα ταυτότητας φύλου, ευτυχώς, ο νόμος έχει πλέον προβλέψει κάποια πράγματα. Όσο κι αν ενοχλούνται οι πολέμιοι της πολιτικής ορθότητας, της συμπερίληψης και τελικά της ισότητας, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι νομικά εξασφαλισμένο από το 2017. Γι’ αυτό και υπάρχουν όροι όπως «άτομα με κόλπο». Όσο κι αν αυτό ενοχλεί. Το παράξενο είναι που κυριότερα ενοχλεί τα άτομα χωρίς κόλπο εκεί έξω, όπως θα δεις στα παρακάτω εμετικά σχόλια στο X/ Twitter.

Η Αναστασία Γιάμαλη είναι φεμινίστρια και δεν ντρέπεται να χρησιμοποιεί πολιτικά ορθούς όρους, όπως μάλλον και καμία φεμινίστρια εκεί έξω. Η πολιτική ορθότητα που κάποιους «τους πνίγει και τους περιορίζει», είναι ένα δείγμα εξέλιξης μίας κοινωνίας που αποφάσισε κάποια στιγμή ότι θέλει να αντισταθεί στον αποκλεισμό, στις διακρίσεις, στην προσβολή οποιουδήποτε είναι διαφορετικός από μία νόρμα που θεωρήθηκε νόρμα απλά και μόνο επειδή έτυχε να είναι η ομάδα των ανθρώπων που άσκησαν την εξουσία και χάραξαν τις πολιτικές που διαμόρφωναν επί αιώνες τις κοινωνίες μας. Τίποτα δεν κάνει τους μεν πιο κανονικούς από τους δε.

Όλοι είναι ίσοι, όλοι έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην ίση μεταχείριση. Κι αν αυτό καθιστά την Αναστασία Γιάμαλη, τις φεμινίστριες, τα non binary άτομα, τα τρανς άτομα, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα «απειλή», τότε μάλλον αυτό είναι πρόβλημα αυτών που το νιώθουν έτσι.

Ίσα δικαιώματα δεν σημαίνει αφαίρεση δικαιωμάτων μίας ομάδας που τα είχε όλα ως τώρα. Έχω κουραστεί να το γράφω, αλλά ίσα δικαιώματα σημαίνει απλά παραχώρηση δικαιωμάτων και σε ομάδες που ως τώρα τα στερούνταν. Η μόνη πραγματική «απειλή» είναι αυτή της στέρησης των προνομίων που γεννά η ανισότητα. Ναι, δεν θα μπορείς πια να λες ό,τι θες και να κάνεις ό,τι θες εις βάρος των συνανθρώπων σου. Αν αυτό είναι απειλή για σένα, τότε μάλλον απλά απολάμβανες την ατιμωρησία σου.

Σε έναν κόσμο όπου όλα πάνε στραβά, όπου οι γυναικοκτονίες διαδέχονται η μία την άλλη, όπου η ανισότητα είναι εδώ παρούσα και τη βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας, συγκρίνοντας τους μισθούς μας με αυτούς των αντρών συναδέλφων μας, προσπαθώντας να χωρέσουμε σε 1000 ρόλους και κουτάκια που μας φοράει η κοινωνία για να μας κρίνει ως επιτυχημένες, βλέποντας πόσο διαφορετικό είναι το βίωμά μας από αυτό των λευκών straight αντρών γύρω μας, το αν ένας συμπεριληπτικός όρος μας αποκαλεί «άτομα με κόλπο» μαζί με τα άλλα «άτομα με κόλπο», που επίσης έχουν βιώσει το σκληρό πρόσωπο της ανισότητας, εκεί έξω είναι το λιγότερο που μας απασχολεί.

Κι ας μας κάνουν mansplaining οι άντρες στο X/ Twitter και ο Γρηγόρης Γκουντάρας στην εκπομπή Super Κατερίνα που δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι αν ήταν γυναίκα θα ένιωθε μεγάλη προσβολή και ότι κάθε γυναίκα θα έπρεπε να νιώσει προβεβλημένη κι ας του έλεγαν οι γυναίκες γύρω του ότι δεν προβλήθηκαν καθόλου.

Μας προσβάλλει η βία την οποία ζούμε καθημερινά σε δεκάδες εκφράσεις της. Δεν μας προσβάλλει όταν μία γυναίκα μας ενημερώνει, εμάς και όσ@ αφορά το ίδιο θέμα, για τη σεξουαλική μας υγεία.

Δεν μας προσβάλλει που υπάρχουν άτομα με κόλπο που δεν είναι γυναίκες. Μας προσβάλλει που και οι γυναίκες και όλα τα άτομα με κόλπο ζουν σε έναν κόσμο 2 ταχυτήτων.

Μας προσβάλλει που οι anti woke προσπαθούν να μας πείσουν ότι προσπαθούμε να τους κάνουμε πλύση εγκεφάλου διεκδικώντας αυτονόητα δικαιώματα.

Μας προσβάλλει που ακόμα και οι κοντινοί μας άνθρωποι δεν μπορούν να αποκτήσουν την ενσυναίσθηση που επιβάλει το να μπορέσεις να κατανοήσεις πώς είναι να είσαι γυναίκα σήμερα.

Μας προσβάλλει που μας λένε ότι κατακτήσαμε την ισότητα και γιατί φωνάζουμε τέλος πάντων, ενώ ακόμα μετράμε τις απούσες ανάμεσά μας.

Μας προσβάλλει που εξανίστανται άνθρωποι για τον κόλπο μας που ακόμα θεωρούν ταμπού το να μιλάμε για την περίοδό μας, το σεξ, τη λίμπιντο και την εμμηνόπαυση.

Μας προσβάλλει που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τον κόλπο μας άνθρωποι που δεν μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Η Αναστασία Γιάμαλη σε καμία περίπτωση δεν μας προσβάλλει.

Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από τα σχόλια που έγιναν στο spot με την Αναστασία Γιάμαλη; Α) Εγώ που γεννήθηκα με κόλπο, αν νιώθω ότι το φύλο μου είναι ρευστό, είμαι υποχρεωμένη να δηλώνω και να αποκαλούμαι αυστηρά γυναίκα, όσο κι αν με ενοχλεί ή δεν με αντιπροσωπεύει, Β) εγώ που γεννήθηκα intersex και με αφορούν οι γυναικολογικές εξετάσεις ακόμα κι αν δεν νιώθω γυναίκα θα πρέπει να αποκαλούμαι γυναίκα, Γ) εγώ που είμαι τρανς αγόρι αλλά δεν έχω κάνει χειρουργική φυλομετάβαση και άρα έχω κόλπο, είμαι αυτομάτως και πάλι γυναίκα παρά την όποια διαδρομή έκανα για να μπορώ να ταυτίζομαι με το φύλο που νιώθω. Δ) εγώ που είμαι τρανς αγόρι με κόλπο γλίτωσα τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας γιατί δεν νιώθω γυναίκα και άρα δεν χρειάζεται να κάνω τεστ Παπ.

Συμπέρασμα Ε που θα κάνει τους σχολιαστές να ανατριχιάσουν και που είναι και το μόνο σωστό που εξάγεται από αυτή τη διαδικασία; Οι γυναίκες και οι τρανς γυναίκες που έχουν κάνει και χειρουργική φυλομετάβαση έχουν κόλπο φυσικό ή τεχνητό, πάντως κόλπο.

Άρα οι γυναίκες είναι ίσες με τις τρανς γυναίκες. Σίγουρα δεν το σκέφτηκαν αυτό όταν διατύπωναν τις απόψεις τους οι anti woke εκεί έξω, αλλά εγώ πολύ το ευχαριστιέμαι αυτό το συμπέρασμα.

«Ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα», λέει ο νόμος 4491 του 2017. Κατάλαβες;

Κατάλαβες δεν κατάλαβες αυτό είναι που ισχύει στο ελληνικό κράτος. Μπορεί καποι@ να μην έχει γεννηθεί γυναίκα αλλά να αισθάνεται γυναίκα και να είναι γυναίκα. Μπορεί καποι@ να μην έχεις γεννηθεί άντρας αλλά να αισθάνεται και να είναι άντρας κι ας έχει κόλπο. Όπως και να χει αν ανήκει στη 2η κατηγορία, καλό είναι να κάνει τεστ ΠΑΠ. Αυτό θέλει να πει η Θετική Φωνή. Αυτό θέλει να πει η Αναστασία Γιάμαλη. Φωνή μέχρι ξελαρυγγιάσματος θα βάλω ώσπου να το εμπεδώσουν όλοι εκεί έξω.

Exit mobile version