OPINIONS

Η επικήρυξη της «Αλβανίδας» στα social για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα είναι ο πάτος που πιάσαμε

Istock

«Να πείτε συλλυπητήρια στους γονείς της από τώρα». Τα ηχητικά που σχετίζονται με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα είναι η απόδειξη ότι ζούμε σε μια βαθιά προβληματική και βίαιη κοινωνία. Τόσο βίαιη που τα παιδιά της μαζεύονται στις πλατείες με λοστούς, μαχαίρια για να βιντεοσκοπήσουν τα beefs τους. Τόσο βίαιη που σε κοινή θέα οργανώνουν εκδικητικό λιντσάρισμα στο TikTok. Γυρίσαμε στο Μεσαίωνα;

Μετά τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα: Η αυτοδικία του όχλου 

Ξέρω πού μένει, ξέρω τη διεύθυνση του σπιτιού της, έχω ακούσει τη φωνή της σε όλα τα ηχητικά που κυκλοφορούν στα social, ξέρω πώς μοιάζει από τις φωτογραφίες της. Είναι η επικηρυγμένη «14χρονη Αλβανίδα» των social (ναι, είναι ρατσισμός να φορτώνεις την παραβατικότητα αποκλειστικά στους μετανάστες).  Ανήλικοι στο TikTok δίνουν ονόματα και διευθύνσεις. «Πώς νιώθεις Ι…..α που σε ψάχνει όλη η Ελλάδα;» λένε τα βίντεο που κυκλοφορούν στο TikTok και απειλούν τη δράστρια της επίθεσης (που αρνείται τη συμμετοχή της). Οι ανήλικοι χρήστες  έχουν εντοπίσει τα προφίλ κοριτσιών, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον της ανήλικης. Κάνουν bullying και απειλές για ξυλοδρμό στη «σλατίνα» ανήλικη, που απειλούσε και έδειρε την 14χρονη. Ο φάυλος κύκλος της βίας. 

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα, μετά τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρουν προσωπικά δεδομένα των εμπλεκόμενων κοριτσιών με την υπόθεση ξυλοδαρμού και bullying σε βάρος της 14χρονης στην Γλυφάδα. 

Η αρένα των social 

Σε ηχητικό που στάλθηκε σε ομαδική συνομιλία, μέρος της οποίας ανέβηκε στο TikTok, η μία από τις ανήλικες, η οποία φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση εναντίον της 14χρονης, ακούγεται να λέει: «Κατά τις 12:00-01:00, με την παρέα που ήμασταν και την προηγούμενη φορά, θα πάμε να τη γα@@@@@με στο ξύλο, να πεθάνει! Αλήθεια, θα πεθάνει, στο ορκίζομαι!».

«Αλήθεια δεν φοβάμαι καθόλου, γιατί όντως θα την γ@@@@σω. Αν δεν ήταν αλήθεια, δεν θα το έστελνα. Θα φέρουμε μέχρι και σπρέι, έχει πεθάνει, στα α@@@@ια μου αν κάποιοι πουν για φυλακή», φέρεται να λέει σε άλλο ηχητικό η δράστιδα, ενώ εξακολουθεί να φτιάχνει συνεχώς νέα προφίλ στο TikTok -καθώς τα προηγούμενα της τα «κατεβάζουν» μετά από αναφορές- στα οποία δημοσιεύει προκλητικό περιεχόμενο.

Για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης από μία ομάδα περίπου 25 ατόμων (ο οποίος σημειώθηκε το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου) συνελήφθησαν για συμμετοχή 2 14χρονα κορίτσια, για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία και στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθερες. Παράλληλα, έχει ταυτοποιηθεί και μία 16χρονη. Ο πατέρας της 14χρονης, που ξυλοκοπήθηκε άγρια στη Γλυφάδα, μίλησε στο Action24 και υποστήριξε ότι «επικήρυξαν την κόρη μου στο Instagram, τη βρήκαν και τη χτύπησαν».

 

Είναι η εφηβική βία ένα νέο φαινόμενο;

Όλοι ξέρουμε πώς δεν είναι θετική η απάντηση. Υπήρχε ανέκαθεν. Η αντικοινωνική συμπεριφορά δεν είναι ένα νέο σύμπτωμα της κοινωνίας μας. Η εφηβική παραβατικότητα είναι παγιωμένο φαινόμενο. Στις 3 Φεβρουαρίου 2006, ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι 5 παιδιά ηλικίας από 11 με 13 ετών παραδέχθηκαν ότι χτύπησαν και σκότωσαν τον 11χρονο Άλεξ Μεσχισβίλι , θάβοντας το πτώμα του σε υπαίθριο χώρο ιδιωτικού κτιρίου που ήταν έτοιμο να κατεδαφιστεί.

Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τη βία sτην Ελλάδα. Είναι συστημική η βία και παραμένει ατιμώρητη. That said,  αν το παιδί σου έχει λανθασμένους τρόπους ερμηνείας των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, αν δρα χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, αν δεν έχει κοινωνικές δεξιότητες, πηγαίνεις για οικογενειακή θεραπεία. Δεν κουκουλώνεις το πρόβλημα.

Το κατανοείς και το αντιμετωπίζεις. Δεν το δικαιολογείς.

Ξέρεις πού συναντώ βία; Παντού. Και στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά και στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια. Βία είναι να περνάς με κόκκινο και ως πεζή να κινδυνεύω με παράσυρση. Βία είναι να μην σέβεσαι τις ώρες κοινής ησυχίας επειδή έτσι γουστάρεις, βία είναι να με βρίζεις στον δρόμο, βία είναι τα δελτία ειδήσεων που υπερπροβάλλουν τα βίντεο με δολοφονίες και ξυλοδαρμούς και εθίζουν το κοινό σε ένα μοτίβο βίας. Βία είναι η δυσλειτουργική ελληνική οικογένεια, βία είναι η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο για ψύλλου πήδημα, βία είναι η απουσία οράματος και μέλλοντος σε μια κοινωνία με μισθό 800€ και ενοίκια 700€.

Εμείς τι κάνουμε; Δείχνουμε μια ψευδεπίγραφη ευαισθησία και περιμένουμε το επόμενο περιστατικό βίας για να πέσουμε από τα σύννεφα. 

υγ: O Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί η νέα πρωτοβουλία του Safe Youth – της εφαρμογής που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ανήλικοι και οι έφηβοι για να ειδοποιεί τις αρχές εκτός σχολείου όταν υπάρχει κίνδυνος. Δεν είναι η λύση του προβλήματος.

υγ: Πώς μπορούμε σαν γονείς να προστατέψουμε τα παιδιά μας από το να γίνουν θύτες ή θύματα βίας ανηλίκων; Η απάντηση εδώ.