Η Kamila Valieva, η πιο άβολη στιγμή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων κι ένα μετάλλιο που φαντάζει κάλπικο
- 22 ΦΕΒ 2022
Η Kamila Valieva βρέθηκε στους πρώτους τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο στα 15 της χρόνια. Η εμπειρία της τα είχε σίγουρα όλα. Από την αποθέωση για το γεγονός ότι έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε τετραπλή περιστροφή σε άλμα της στον πάγο, στην αγωνία για το γεγονός ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ κι έπρεπε να περιμένει να δει αν θα αγωνιστεί, μέχρι τις πτώσεις στο άθλημα στο οποίο ήταν φαβορί, που την έφεραν τελικά εκτός βάθρου και αντιμέτωπη με την σκληρότητα της προπονήτριάς της, Eteri Tutberidze.
Η Kamila Valieva εμφανίστηκε στον πάγο για τον τελικό του καλλιτεχνικού πατινάζ την περασμένη εβδομάδα. Επηρεασμένη προφανώς από το σκάνδαλο ντόπινγκ, που είχε ξεσπάσει γύρω από το όνομά της, η Kamila Valieva σημείωσε αρκετές πτώσεις στο 4 λεπτών προγραμμά της και τελικά τερμάτισε στην 4η θέση. Με το που βρέθηκε στον πάγκο, ανάμεσα στους προπονητές της, ξέσπασε σε κλάματα.
Σύμφωνα με τους New York Times καθώς η Kamila Valieva προσπαθούσε να βγει από το παγοδρόμιο η προπονήτριά της, Eteri Tutberidze τη ρωτούσε αυστηρά: «Γιατί τα παράτησες; Γιατί σταμάτησες να αγωνίζεσαι; Εξήγησέ μου. Γιατί; Τα παράτησες μετά από αυτό το axel. Γιατί;», τη ρωτούσε η φανερά δυσαρεστημένη προπονήτριά της, ενώ εκείνη έκλαιγε.
Μαζί με τον προπονητή Daniil Gleikhengauz, την αγκάλιασαν αργότερα, ενώ η Valieva περίμενε τη βαθμολογία της χωρίς να σταματήσει να κλαίει.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach ήταν εκείνος που ανέλαβε να βάλει σε λόγια το συναίσθημα όποιου είδε τη σκηνή να εκτυλίσσεται μπροστά στην οθόνη του. Ο Bach ένιωσε «φοβερά άβολα» παρακολουθώντας την «τρομακτική ψυχρότητα» των προπονητών της Kamila Valieva.
Οι αντιδράσεις στις ψυχρές και σκληρές ερωτήσεις της Eteri Tutberidze στην Kamila Valieva
«Όταν έπειτα είδα πώς την υποδέχτηκαν οι πιο στενοί συνεργάτες της, με μία όπως φαινόταν απίστευτη ψυχρότητα, ανατρίχιασα που το έβλεπα», σημείωσε ο Thomas Bach. «Αντί να την παρηγορήσουν, αντί να την βοηθήσουν, μπορούσες να νιώσεις αυτή την ψυχρή ατμόσφαιρα, αυτή την απόσταση. Μπορούσες να διαβάσεις στη γλώσσα του σώματός τους τις χειρονομίες απόρριψης», πρόσθεσε.
Η Kamila Valieva έφυγε μόνη της από τον χώρο, καθώς η προπονήτριά της, Eteri Tutberidze και το υπόλοιπο team είχαν να πανηγυρίσουν τα δύο μετάλλια των αθλητριών τους Anna Shcherbakova και Alexandra Trusova.
Η δύο φορές Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Kattarina Witt δάκρυσε στη γερμανική τηλεόραση μιλώντας για το πώς της φάνηκε η αντιμετώπιση της Kamila Valieva από τους προπονητές της. «Είναι πραγματικά αβάσταχτο. Είναι ένα 15χρονο παιδί και την έχει τσακίσει αυτό. Είναι σαν να την έριξαν στους λύκους. Ήταν σκιά του εαυτού της όταν βγήκε να αγωνιστεί. Δεν θα μπορούσε να νικήσει», σημείωσε στο ARD.
Η παλαίμαχη πατινέρ Ashley Wagner τόνισε: «Αυτό αποδεικνύει ότι αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε μία θέση που είναι τόσο άγρια βλαβερή για εκείνα και μη υγιής. Με πιάνει το στομάχι μου».
«Οι αθλητές είναι πρώτα απ’ όλα άνθρωποι και δευτερευόντως άνθρωποι των sports. Όταν ένας νεαρός άνθρωπος δεν ανταπεξέρχεται στις προσδοκίες που υποθέτουν ότι έχουν οι άλλοι από αυτόν, τότε εμείς – ο καθένας που έχει σχέση με το άθλημα- πρέπει πραγματικά να τους φροντίσουμε», σημείωσε σε αυστραλιανή ιστοσελίδα ο υπεύθυνος της αυστραλιανής αποστολής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Geoff Lipshut.
Μία προπονήτρια «κλειδί» για την επιτυχία των αθλητών και μία μέθοδος που βασίζεται στην ενοχή των αθλητών της
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitry Chernyshenko χαρακτήρισε τα σχόλια του Thomas Bach «ακατάλληλα και λανθασμένα», εξηγώντας ότι η Eteri Tutberidze είναι «κλειδί» για τους αθλητές και τις νίκες τους. Η ίδια η προπονήτρια μέσω των social media σχολίασε ότι τα συμπεράσματα του Bach για την δουλειά της, την άφησαν μπερδεμένη.
Η Eteri Tutberidze άλλωστε, σε συνέντευξή της στο Russia Chanel One το 2018 ισχυριζόταν ότι δημιουργεί πρωταθλητές «μέσω της αγάπης κι όχι της αυστηρότητας». Επίσης σημείωνε ότι «δεν απαιτεί πράγματα», αλλά ότι θέλει να κάνει τους αθλητές της να «νιώθουν ανικανοποίητοι με την αποτυχία να ολοκληρώσουν κάποιο task», έτσι ώστε «να νιώθουν αηδιασμένοι μέσα τους».
Για ποια «αγάπη» μπορεί να μιλά η Eteri Tutberidze, όταν καλλιεργεί την αηδία προς τον εαυτό εντός των αθλητών της και το παραδέχεται δημόσια;
Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Evgenia Medvedeva είχε πει πέρσι ότι οι μέθοδοι της Tutberidze «δουλεύουν, αλλά καθώς μεγαλώνεις είναι πιο δύσκολο να τους ανεχτείς», ενώ τόνισε ότι ανά διαστήματα «σχεδόν λιμοκτονούσε» εξαιτίας αυτών των μεθόδων.
Όταν η πρώην αθλήτριά της Yulia Lipnitskaya αποσύρθηκε στην ηλικία των 17 ετών, ξεκίνησε θεραπεία για ανορεξία, ενώ η Medvedeva που δήλωνε ότι η «σκληρότητα» του προπονητικού στιλ της Tutberidze ήταν απαραίτητη για την επιτυχία της, αποσύρθηκε με μόνιμους τραυματισμούς στην πλάτη.
Η Kamila Valieva υπερασπίζεται τους προπονητές της
Η ίδια η Kamila Valieva πάντως στην πρώτη της εμφάνιση στα social media μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, υπερασπίστηκε τους προπονητές της, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε αυτούς.
«Οι πρώτοι Ολυμπιακοί μου τέλειωσαν και θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την καριέρα μίας αθλήτριας. Τους προπονητές μου Eteri Georgievna [Tutberidze], Sergey Viktorovich [Davydov], Daniil Markovich [Gleikhengauz]. Είστε κορυφαίοι σε αυτό που κάνετε! Δεν προπονείτε απλά, αλλά διδάσκετε πώς να ξεπερνάμε τον εαυτό μας, πράγμα που βοηθάει όχι μόνο στο άθλημα, αλλά και στη ζωή. Με εσάς στο πλευρό μου, νιώθω προστατευμένη κι ικανή να ξεπεράσω τα εμπόδια. Σας ευχαριστώ που με βοηθάτε να είμαι τόσο δυνατή», έγραψε μεταξύ άλλων η Kamila Valieva.
«Ευχαριστώ τους fans μου, την οικογένειά και τους φίλους μου, τους προπονητές μου, όλη τη ROC ομάδα, την χώρα μου και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων. Θα το θυμάμαι πάντα αυτό, θα είμαι ευγνώμων σε εσάς και θα κάνω πατινάζ για εσάς», πρόσθεσε στα αγγλικά η Kamila Valieva.
Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τα όρια ηλικίας των αθλητών;
Στην ανάρτησή της ψάχνω να βρω τον εαυτό της. Το 15χρονο κορίτσι που ήρθε αντιμέτωπο με τόσα συναισθήματα και διακυμάνσεις. Με την αποθέωση και την έρευνα για ένα τεστ που δεν είχε καταφέρει να περάσει. Με την απειλή να μην πραγματοποιηθεί τελετή απονομής αν κατάφερνε να βρεθεί στις θέσεις των μεταλλίων. Με τα γιατί της προπονήτριάς της. Ένα 15χρονο παιδί που έχει μάθει «να αηδιάζει με την αποτυχία» κάθε φορά που αυτή έρχεται στον δρόμο της.
Τα θέματα της ψυχικής υγείας των αθλητών έχουν έρθει στο προσκήνιο ήδη από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μήπως πλέον πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και το όριο ηλικίας των συμμετεχόντων σε αυτούς;
Τα 15 χρόνια μοιάζουν τόσο λίγα για τόση πίεση, για ένα τόσο μεγάλο τίμημα που καλείται να πληρώσει για ένα μετάλλιο. Μοιάζουν λίγα για να μπορεί να διαχωρίζει κανείς την αγάπη από τη συναισθηματική κακοποίηση. Μοιάζουν λίγα για να απαιτούμε να είναι οτιδήποτε άλλο πέρα από ένα πολύ ταλαντούχο παιδί.