Η Kate Beckinsale τόλμησε να ντύσει με μπικίνι την κρίση μέσης ηλικίας της
- 5 ΔΕΚ 2019
Είναι κάποια πράγματα ανεπίτρεπτα μετά από κάποια ηλικία. Όπως το να κάνεις τα μαλλιά σου κοτσιδάκια αν έχεις περάσει το δημοτικό. Όπως το να ανεβάζεις φωτογραφίες με μπικίνι στα 46 σου. Βρες το λάθος στις παραπάνω προτάσεις. Αν δεν το βρίσκεις ευτυχώς υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ντρέπονται ούτε να φορέσουν το μπικίνι τους, ούτε να φωτογραφηθούν με αυτό αλλά ούτε και να σου υποδείξουν το πρόβλημα. Άνθρωποι όπως η Kate Beckinsale.
Η ηθοποιός επέδειξε τις τρομερές ικανότητές της στο να βάζει κάτω τα troll του διαδικτύου και μπορούμε όλοι να πάρουμε μαθήματα από αυτήν. Πρόσφατα η Kate Beckinsale απόλαυσε τις διακοπές της στο Μεξικό. Κατά τη διάρκειά τους ανέβασε μια σειρά από φωτογραφίες της με μπικίνι. Οι περισσότεροι από τους followers της εκθείαζαν το γεγονός ότι η Kate φροντίζει το σώμα της και ξέρει να διαλέγει τα μαγιό που την κολακεύουν. Κάποιος όμως βρήκε την αφορμή να πει το δικό του ανάρμοστο σχόλιο.
«Νιώθω ότι περνάς κρίση μέσης ηλικίας ή κάτι τέτοιο», έγραψε ο χρήστης του Instagram. Πίσω από αυτό το σχόλιο εκτός από την γνωστή αγένεια που βλέπει κανείς συχνά στα σχόλια σε φωτογραφίες διασήμων κρύβεται μια άλλη πληγή της κοινωνίας μας. Αυτή που στην ουσία αποτελεί μια μεγάλη, μαύρη σακούλα με στερεότυπα. Οι γυναίκες και οι άνδρες μετά τα 40 ή τα 50 τους πρέπει να είναι σοβαροί. Μάλλον πρέπει να είναι σοβαροφανείς.
Δεν μπορούν να δείχνουν πια το κορμί τους στην παραλία ή δεν μπορούν πια να οδηγούν μια μεγάλου κυβισμού μηχανή. Δεν μπορούν να ντύνονται σύμφωνα με τα trends της εποχής, δεν γίνεται να έχουν κούρεμα που μοιάζει με αυτό του παιδιού ή του ανιψιού τους, δεν πρέπει να κάνουν εφήμερες σχέσεις και γενικώς δεν μπορούν να ζουν «νεανικά». Αν το κάνουν τότε κάτι δεν πάει καλά με αυτούς, κάποιος παλιμπαιδισμός τους έχει χτυπήσει κατακούτελα. Κάποια κρίση μέσης ηλικίας περνάνε.
Κρίση μέσης ηλικίας
Η κρίση μέσης ηλικίας έχει να κάνει όμως με εντελώς διαφορετικά πράγματα από το τι γουστάρεις να φορέσεις και με ποιον (ποιους, ποιες) επιθυμείς σφόδρα να κοιμηθείς. Ο όρος δημιουργήθηκε από τον Elliott Jaques το 1965. Και παρόλο που οι μοντέρνες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι μία περίοδος που περνούν οι περισσότεροι μεσήλικες και εκφράζουν αμφιβολίες για την ύπαρξη του φαινομένου, για αρκετούς ανθρώπους, ιδιαιτέρως μέλη της δυτικής κουλτούρας, είναι κάτι υπαρκτό.
Είναι μια περίοδος μετάβασης που αφορά στην ταυτότητά μας και στην αυτοπεποίθησή μας. Είναι μια φάση ωρίμανσης στην οποία μπαίνουμε αντιμετωπίζοντας κάθε μέρα κοινωνικές πιέσεις και άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Μοιάζει γενικά με οποιαδήποτε διαδικασία ενηλικίωσης. Οποιαδήποτε διαδικασία χρειάζεται να περάσεις σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι μέχρι να καταλήξεις στο αυτονόητο.
Το γεγονός και μόνο ότι μεγαλώνεις σε καθιστά τυχερό, σημαίνει ότι ζεις. Και όπως έχει πει και η συγγραφέας του “There are no grown – ups”, Pamela Druckerman: “Ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσω είναι να γίνομαι όλο και περισσότερο ο εαυτός μου”.
Το να είσαι καλά με τον εαυτό σου, το να συνειδητοποιείς ποια είσαι και να μπορείς να είσαι αληθινή με τον εαυτό σου, είναι το εισιτήριό σου για να ζήσεις με ουσιαστική ελευθερία. Το εισιτήριό σου για να φοράς ό,τι θες, να ζεις όπως θες και να μοιράζεσαι ό,τι εσύ θες στα social media. Και να το κάνεις γνωρίζοντας ακόμα και ότι θα επικριθείς, προσπαθώντας να συμβάλεις στην αποδυνάμωση αυτών των στερεοτύπων. Στο κάτω κάτω αν κανείς δεν τους έδινε πλέον σημασία, δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης.
Όχι ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα τα παραπάνω χωρίς να έχεις φτάσει σε ένα α επίπεδο αυτογνωσίας, αποδοχής και συνειδητότητας. Μπορείς. Απλά υπάρχει ο κίνδυνος μόλις τα troll εμφανιστούν -γιατί πάντα εμφανίζονται τα troll, ως φύλακες της καθεστηκυίας τάξης- να πέσεις στην παγίδα της αυτοαμφισβήτησης. Κάτι που δεν συνέβη στην Kate Beckinsale.
Η απάντηση της Beckinsale
Επιστρέφοντας στη Βρετανίδα ηθοποιό, λοιπόν, πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τις απαντήσεις της στον follower που της σχολίασε. «Ω! Νομίζω ότι φταίει που το πιστεύεις αυτό το ότι είσαι ένας ενοχλητικός μ@@@@ας», ήταν η πρώτη της απάντηση. «Τουλάχιστον έχω τα όμορφα πράσινα μάτια μου και τη νιότη μου» επανήλθε το troll. «Ναι αγάπη μου, τουλάχιστον έχεις αυτά», απάντησε ειρωνικά εκείνη.
Φυσικά οι fans της έσπευσαν να την επιδοκιμάσουν για τις απαντήσεις της, συνεχίζοντας τα κομπλιμέντα όχι μόνο για την εικόνα της αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε το περιστατικό. Με περισσότερη ψυχραιμία και πιο αναλυτικό λόγο απάντησε σε κάποιον άλλο που την κατηγόρησε ότι αναρτά τέτοιες φωτογραφίες γιατί επιζητά την προσοχή.
«Οι άνθρωποι μπορεί να περνούν χίλιες δυο δύσκολες καταστάσεις και να φορούν το γενναίο τους πρόσωπο και εσύ δεν το καταλαβαίνεις καν. Σου στέλνω αγάπη με την αληθινή ελπίδα να εκλάβεις αυτό το μήνυμα στο πνεύμα στο οποίο δημιουργήθηκε. Να ξέρεις ότι έχεις περισσότερα να δώσεις από ένα κακό σχόλιο που φανερώνει περισσότερα για εσένα από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται», έγραψε η Kate Beckinsale. Και έγραψε.
Τα social media και η κριτική
Περισσότερο από τις επιστημονικές μελέτες για την κρίση μέσης ηλικίας νομίζω ότι χρειαζόμαστε μελέτες για τον σχολιασμό στα social media. Χρειαζόμαστε τα φώτα της επιστήμης στο γιατί οι άνθρωποι νιώθουν υποχρεωμένοι να πουν την άποψη τους για πράγματα στα οποία δεν τους ζητείται. Πράγματα που δεν τους αφορούν στο ελάχιστο. Πράγματα που δεν αφορούν κανένα.
Είτε αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου είτε αυτά που επιλέγει να μοιράζεται στα social media, είτε ο τρόπος ζωής του. Όταν δεν βλάπτει κάποιον άλλο ο καθένας μας είναι ελεύθερος να δείχνει και να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αν και μοιάζει τόσο λογική η παραπάνω ιδέα είναι σχεδόν απαγορευμένη στη ζώνη των social media. Και ως τότε θα υπάρχουν πολλοί «ενοχλητικοί μ@@@@ες» που θα βγάζουν συμπεράσματα για τις κρίσεις ηλικίας μας, για τη ζωάρα μας, για τις ρυτίδες μας, για τις ραγάδες μας, για τα μαγιό μας.