OPINIONS

Η Κατερίνα Βρανά αστειεύτηκε με τη θρυλική «χωριάτισσα» και η Τζένη Μπότση τα «άκουσε». Αλλού είναι η ουσία

Instagram.com/jennybotsi

Όσο θρυλική είναι η ατάκα που είχε πει η ηρωίδα που υποδυόταν η Τζένη Μπότση στη σειρά «Το σημάδι του έρωτα»: «Τι έγινε Κωστάκη; Σε γουστάρει η χωριάτισσα», τόσο χρήσιμη αποδεικνύεται και η ατάκα από διαφήμιση της ίδιας περίπου εποχής που μας πληροφορούσε ότι «Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς», σε κάποιες περιστάσεις. Μια τέτοια περίσταση ήταν αυτή που αφορά το black humor που διακρίνει την Κατερίνα Βρανά και για το οποίο βρέθηκε «υπόλογη» στα social media η Τζένη Μπότση.

H Τζένη Μπότση και η Κατερίνα Βρανά βρέθηκαν καλεσμένες στην εκπομπή «Στην Υγειά μας» του ΣΚΑΪ, όπου τραγουδούσε ο Κώστας Μακεδόνας. Όπως καταλαβαίνεις, ένας Κώστας και η Τζένη Μπότση είναι αρκετοί για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα αστείο με την θρυλική «χωριάτισσα». Η Κατερίνα Βρανά ποζάροντας ανάμεσά τους για ένα Instagram Story εκμεταλλεύτηκε τη συνθήκη και ως stand up comedian, επιστράτευσε το χιούμορ της και σχολίασε τη φωτογραφία τους με την ατάκα «Τι έγινε Κωστάκη; Σε γουστάρει η ανάπηρη;». Το αθώο repost της Τζένης Μπότση ακολούθησαν σχόλια όπως το παρακάτω στο Twitter.

Η Κατερίνα Βρανά έσπευσε να διευκρινίσει ότι ήταν η ίδια, κι όχι η Τζένη Μπότση, που αποκάλεσε τον εαυτό της ανάπηρη γιατί όπως επανέλαβε «Είμαι ανάπηρη και μ’ αρέσει να αυτοσαρκάζομαι. Μην προσβάλλεστε εκ μέρους μου γι’ αυτά. Αν θέλετε να προσβληθείτε εκ μέρους μου για κάτι, να προσβληθείτε με την έλλειψη πρόσβασης για ανάπηρους στην Ελλάδα». Τη διευκρίνισή της ανάρτησε σε νέο Instagram Story και η Τζένη Μπότση.

Τζένη Μπότση Κατερίνα Βρανά

Η Κατερίνα Βρανά δεν έπεισε το Twitter για το δικαίωμά της στον αυτοσαρκασμό, που η Τζένη Μπότση κατάλαβε

Ακόμα και μετά τη διευκρίνιση της Κατερίνας Βρανά για το αστείο της, που μοιράστηκε και η Τζένη Μπότση, στο Twitter συνέχιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους σχόλια όπως τα παρακάτω:

Άλλοι βέβαια είχαν άλλες ενστάσεις για να πουν με τη σειρά τους «ντροπή».

Ποιος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος θα αναφερθεί στον εαυτό του; Γιατί πρέπει να έχουμε γνώμη για όλα; Γιατί ακόμα κι όταν μας εξηγείται μία θέση, εμμένουμε στην προηγούμενη υπό τον κίνδυνο να χρειαστεί να πούμε: «Συγγνώμη, λάθος μου, ας μάθω κάτι παραπάνω για την αναπηρία αντί να ψέγω την ίδια τη λέξη»; Αυτά αναρωτήθηκα μέσα από όλο αυτό το αστείο που κάποιοι πήραν τόσο στραβά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Συνήγορος του Πολίτη κατέγραψε για πρώτη φορά το 2019 τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Αυτά τα προβλήματα αφορούν την πρόσβαση τους σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτίρια και μέσα μεταφοράς αλλά και διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, περιορισμό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, αδυναμία ένταξης των παιδιών στη σχολική εκπαίδευση και πολλά άλλα. Μήπως όπως είπε η Κατερίνα Βρανά να επικεντρωθούμε καλύτερα σε αυτά τα ζητήματα περί αναπηρίας;

Το θέμα είναι τι κάνεις για τον συνάνθρωπό σου, ώστε να εξασφαλίσεις ότι άτομα με αναπηρία και μη είναι ίσα, έχουν ίσες ευκαιρίες και προσβάσεις στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση σε μια βόλτα στην πόλη. Αυτό είναι το αληθινό πρόβλημα κι όχι ο τρόπος που επιλέγουμε κάθε φορά να ερμηνεύσουμε μια λέξη. Γιατί η λέξη ανάπηρος δηλώνει σίγουρα την έλλειψη αρτιμέλειας, αλλά χρωματισμένη ακόμα από την κοινωνική ανισότητα μεταξύ ατόμων με αναπηρία και μη, παίρνει για κάποιους αρνητική χροιά. Το πρόβλημά μας δεν είναι η λέξη, είναι η ανισότητα.

Κι αν αναρωτιέσαι ακόμα πώς είναι σωστό να αποκαλείς τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα σου έχει τη λύση. Σύμφωνα με το γλωσσάρι για την αναπηρία λοιπόν:

Δεν λέμε:

People with special needs – handicapped – disabledperson = άτομα με ειδικές ανάγκες – ανίκανος, ανήμπορος – ανάπηρος
A spastic = σπαστικό άτομο
Wheelchair bound = καθηλωμένος/η σε αναπηρική καρέκλα
Person with a mental handicap, mentally retarded = άτομο με νοητική καθυστέρηση, διανοητικά καθυστερημένος/η
Deaf and dump /troubles with hearing = κωφάλαλος / προβλήματα ακοής
Handicapped psychiatrically = ψυχιατρικά ανάπηρος/ασθενής
Handicapped visually = οπτικά ανάπηρος

Αλλά λέμε:

People with disabilities / person with disability = άτομα με αναπηρία / άτομο με αναπηρία
Peoplewithcerebralpalsy = άτομα με εγκεφαλική παράλυση
Wheelchair user= χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου
People with learning difficulties = άτομα με μαθησιακές δυσκολίες
Person/s with mental disability = άτομο/α με νοητική αναπηρία
Deaf and hard of hearing persons = κωφά και βαρήκοα άτομα
People with mental health problems, a person with a psycho-social disability = άτομα με ψυχική αναπηρία
A blind person or a person with a visual impairment = τυφλός ή άτομο με προβλήματα όρασης
People with sever disabilities and/or and complex dependency needs = άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης.

Και σε αφήνω με τη μόνη λογική απορία επί του θέματος και την απάντηση της Κατερίνας Βρανά σε αυτήν.

Exit mobile version