Η κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία, στάχτες κι αναλγησία: Μια ακόμα προδιαγεγραμμένη καταστροφή
- 23 ΑΥΓ 2023
Άγχος, κατάθλιψη και συλλογικό τραύμα είναι οι κυριότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Αλήθεια.
Αν οι πρόσφατες φωτιές που πλήττουν τη χώρα, έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία σου, δεν είσαι μόνη. Στην πραγματικότητα, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο ορατές, με τους επιστήμονες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για τα όσα επιφέρει στην σωματική υγεία, αλλά και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Στην ουσία πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, μέσα στον οποίο το στρες και το άγχος βρίσκουν εύφορο έδαφος να αναπτυχθούν: Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί συνθήκες απειλής, γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας.
Σχετική έρευνα μάλιστα, κατέδειξε ότι πάνω από 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 70% αισθάνεται ψυχολογική δυσφορία με τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων νιώθει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προσθέτουν περαιτέρω άγχος στην καθημερινή μας ζωή. Ιδιαίτερη επιβάρυνση στην ψυχική υγεία, έχουν όσοι έχουν βιώσει άμεσα τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και έχουν βρεθεί όπου αυτές έχουν συμβεί.
Το κλιματικό άγχος (eco-anxiety), ουσιαστικά περιγράφει το φόβο για το τι θα συμβεί στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής κι αν θα μπορούμε να ζήσουμε στον πλανήτη ομαλά. Η κλιματική κρίση ψυχικής υγείας πλήττει ήδη όσους έχουν χάσει τα πάντα σε επιδεινούμενες κλιματικές κολάσεις. Χτυπά τους γονείς, που αισθάνονται ανίκανοι να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Και φυσικά χτυπά πιο δυνατά, όσους μένουν απροστάτευτοι.
Φωτιές στην Ελλάδα: Στο ίδιο έργο θεατές
Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, καθώς και της έκτασης των καμένων εκτάσεων είναι η πιο άμεση και ραγδαία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έδειξε ότι αναμένεται να αλλάξει δραματικά ο χάρτης της χώρας, μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση μας να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες σε σχέση με σήμερα. Όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια.
Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να είναι και άλλοθι. Με τον ακριβώς ίδιο τρόπο, το «παντού συμβαίνουν αυτά», ακούγεται τουλάχιστον ανεπαρκές.
Οι καταστροφικές φωτιές που καίνε για ακόμα ένα καλοκαίρι στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, καταστραμμένες περιουσίες και δασικές εκτάσεις, είναι επίσης το πιο πρόσφατο τραυματικό γεγονός από φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Οι φετινές πυρκαγιές, έρχονται να επιστεγάσουν για ακόμα μια φορά και με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελληνικές παθογένειες.
Μια εκκωφαντική αποτυχία του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη επάρκεια τις καταστροφικές πυρκαγιές, μέσα από έναν κυκεώνα ελλείψεων και χρόνιων ανεπίλυτων προβλημάτων. Με νομοτελειακή ακρίβεια, κάθε καλοκαίρι γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, μάρτυρες της πύρινης καταστροφής, αλλά και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού.
Το γεγονός ότι βιώνουμε μια ακόμα τραγωδία ως κοινωνία δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουμε μάθει να ζούμε μέσα σ’ αυτή. Ούτε ότι θα ‘πρεπε. Ακριβώς όπως δεν πρέπει να ζούμε ή να πεθαίνουμε από τύχη.
Βρες το λάθος
Reality check: «Το πρώτο μας μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος» δήλωνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες τον Ιούλιο, ενώ φωτιές έκαιγαν στην Αττική, την Βοιωτία και την Κορινθία. Ο ίδιος, φρόντισε επίσης να επισημάνει:
«Φωτιές είχαμε και θα έχουμε, είναι και αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημα είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές τις οποίες θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες».
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επικαλέστηκε την κλιματική κρίση ως δικαιολογία για την έκταση των πυρκαγιών. Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε συγκεκριμένα:
«Ποτέ ξανά δεν ήταν τόσες πολλές μέρες κι ακόμα είμαστε λίγο πριν το τέλος Αυγούστου. Βλέπουμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, είδαμε τι συνέβη στη Χαβάη, είδαμε τι συνέβη στον Καναδά, στην Ισπανία, στη Γαλλία. Αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, και στη χώρα μας. Είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε».
Τα συμπεράσματα δικά σου.