Η Madonna στο μπάνιο της κι εγώ στο δυάρι του Παγκρατίου είμαστε ίσοι. Δεν νομίζω Madonna μου
- 23 ΜΑΡ 2020
Ημερολόγιο καραντίνας, ημέρα δεν θυμάμαι πια. Βγήκες για δουλειά; Έχεις μαζί τα χαρτιά σου; Σούπερ μάρκετ ποιος θα πάει; Τέλειωσαν οι προμήθειες. Κάποιος πήγε και πήρε όλο το χαρτί υγείας, πήραμε λίγο την τελευταία φορά. Οπότε αναγκαστικά κάποιος πρέπει να βγει. Πού στέλνεις sms θυμάσαι; Να πάρεις τα γάντια σου. Να περπατάς τηρώντας τις αποστάσεις. Αν μπεις στο αυτοκίνητο μην ξεχάσεις να καθαρίσεις το τιμόνι, το λεβιέ των ταχυτήτων, τα φλας, το κουμπί του αλάρμ. Να, πάρε λίγο οινόπνευμα, μας τελειώνουν τα αντισηπτικά μαντιλάκια. Όταν γυρίσεις πλύνε τα χέρια σου. Ξαναπλύν’ τα. Θα απολυμάνω εγώ τα πόμολα και τα πράγματα από το σούπερ μάρκετ. Πάρε τη μαμά σου τηλέφωνο. Πάει τόσος καιρός που έχεις να τη δεις, να την αγγίξεις. Έλα μέσα. Επέστρεψες. Είσαι ασφαλής, ελπίζω. Θα μείνουμε εδώ.
Τα παραπάνω δεν είναι η αρχή μυθιστορήματος. Είναι η πραγματικότητα που ζούμε τον τελευταίο καιρό. Είναι η πραγματικότητα που θα ζούμε και στο άμεσο μέλλον. Είναι ένα κουβάρι συναισθήματα, που εκφράζονται με αφετηρία την αγάπη μας για τους άλλους, τη φροντίδα για τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Σε αυτό είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Στο πόσο μας μαθαίνει να νοιαζόμαστε ουσιαστικά για εμάς και τους άλλους.
Ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια απειλή. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Και πράγματι, έχει καταφέρει να αποκτήσει «ξενιστές» σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Από εκεί και πέρα όμως, το να ισχυρίζεται κανείς ότι ο κορονοϊός είναι «ο μεγάλος εξισωτής» είναι μάλλον υπερβολικά ρομαντικό. Αυτό υποστήριξε η Madonna.
Η Madonna σε ένα video που ανέβασε στο Instagram βρίσκεται μέσα στην αστραφτερή μπανιέρα της, και παίρνει το μπάνιο της, γυμνή εκτός από τα κοσμήματά της, σε ένα γαλακτώδες υγρό, με αναμμένα κεριά στο πλάι της και ατάκτως ροδοπέταλα πίσω της. Μέσα από αυτή τη μπανιέρα, λέει: «Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του COVID-19. Δεν τον νοιάζει πόσο πλούσιος είσαι, πόσο διάσημος είσαι, πόσο αστείος είσαι. Πόσο έξυπνος είσαι, πού μένεις, πόσων ετών είσαι, τι φοβερές ιστορίες μπορείς να διηγηθείς. Είναι ο μεγάλος εξισωτής κι αυτό που είναι φριχτό με εκείνον είναι και αυτό που είναι σπουδαίο».
Η ίδια συμπλήρωσε αμέσως μετά. «Αυτό που είναι φριχτό για εκείνον είναι ότι μας έκανε ίσους με πολλούς τρόπους και αυτό που είναι σπουδαίο γι’ αυτόν είναι ότι μας έκανε ίσους με πολλούς τρόπους».
«Όπως έχω ξαναπεί, αν το πλοίο βυθιστεί, όλοι θα βυθιστούμε μαζί του», κατέληξε η Madonna. Κι όσο ρομαντικό κι αν το βρίσκει κανείς το γεγονός ότι η 61χρονη σταρ σκέφτεται έτσι, οι δηλώσεις της κρύβουν κάποια σοβαρή άγνοια. Γιατί ναι, ο κορονοϊός μπορεί να μη ζητάει καμία φορολογική δήλωση πριν σε προσβάλλει, αλλά το τεστ για τον κορονοϊό και άρα οι πιθανότητες να διαγνωστείς έγκαιρα και σωστά, ζητούν χρήματα. Το να βρεθείς οικειοθελώς σε καραντίνα για να προστατευτείς είναι στο χέρι σου, αν το όνομά σου είναι συνυφασμένο με μία τεράστια περιουσία. Δεν είναι στο χέρι σου ακριβώς αν βιοπορίζεσαι από μία εργασία που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι. Ούτε αν βλέπεις τους κόπους σου να χάνονται επειδή έκλεισες την επιχείρησή σου βάζοντας μπροστά το κοινό καλό.
Το να διατηρήσεις μία ποιότητα ζωής που δεν θα βασίζεται στη διατροφή σχεδόν αποκλειστικά με κονσέρβες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου, είναι κάτι που χρειάζεται χρήματα. Το να μπορείς να προμηθεύεσαι όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία σου, επίσης. Υπό αυτή την έννοια, όχι ο κορονοϊός δεν είναι μεγάλος εξισωτής για κανέναν. Είναι αυτός που ενόψει της δύσκολης ισότητας που προσφέρει, τονίζει ακόμα περισσότερο τις διαφορές μας.
Δεν είμαι άνθρωπος που λειτουργεί μη ενωτικά. Η αλήθεια είναι ότι η ένωση είναι ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Μένοντας ενωμένοι στην απόφασή μας να μείνουμε σπίτι. Αλλά το να κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά στους λιγότερο προνομιούχους της σύγχρονης κοινωνίας, τους αστέγους, τη γιαγιά που κι ας ανήκει σε ευπαθή ομάδα, πρέπει να βγει από το σπίτι για να πάρει το σισσύτιο, την εργαζόμενη που κάνει σερφ προσπαθώντας να μην αγγίξει τίποτα μέσα στον προαστιακό, είναι αφελές. Η καραντίνα, η κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι μια κατάσταση δύσκολη και ασυνήθιστη για όλους μας. Αλλά είναι μία πραγματικότητα απέναντι στην οποία δεν στεκόμαστε όλοι ίσοι. Κάποιοι χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια, κι αυτό ίσως το παραβλέψουμε αν συνεχίσουμε να τονίζουμε πόσο ίσοι έχουμε γίνει επιτέλους.
Την αντίφαση ανάμεσα στα λεγόμενά της και τα ροδοπέταλα του μπάνιου της Madonna εντόπισαν και οι fan της στο Instagram. Με κάθε σεβασμό προς το είδωλο της pop εξέφρασαν τις εύλογες αντιρρήσεις τους. «Λυπάμαι βασίλισσά μου, σε αγαπώ πολύ, αλλά δεν είμαστε ίσοι. Μπορούμε να πεθάνουμε από τις ίδιες ασθένειες, αλλά οι φτωχοί είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο. Μην δίνεις ρομαντικές διαστάσεις σε τίποτα σε αυτή την τραγωδία», έγραψε κάποια. «Είσαι σίγουρη γι’ αυτό; Το τεστ του κορονοϊού οι πλούσιοι και οι διάσημοι μοιάζει να το κάνουν χωρίς καμία καθυστέρηση», είπε κάποια άλλοι. «Κάποιοι εκεί έξω έχουν σχεδόν τα βασικά αγαθά κι εκείνη αναρτά το στήθος της καλυμμένο με ροδοπέταλα. Σταμάτα Madonna. Σε αγαπώ κορίτσι μου αλλά σταμάτα», ήταν ένα ακόμα σχόλιο.
«Η ζωή είναι ένα μυστήριο. Κάποιοι μπορούν να είναι ασφαλείς στο σπίτι τους, άλλοι πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους», έγραψε κάποιος ακόμα.
«Αν το πλοίο βυθιστεί, στα αλήθεια πιστεύεις ότι θα βυθιστούμε μαζί ενώ είσαι στην μπανιέρα σου και άλλοι εργάζονται για να βρίσκεσαι εκεί; Σε αγαπώ, βασίλισσά μου», είπε κάποιος άλλος και αυτό είναι η αλήθεια. Η Madonna μπορεί και να πιστεύει κάτι τέτοιο, όπως η Μαρία Αντουανέτα πίστευε ότι το παντεσπάνι ήταν μια καλή λύση στην περίπτωση των φτωχών Γάλλων υπηκόων της. Δεν ήταν. Όπως ο κορονοϊός δεν είναι «μεγάλος εξισωτής», τουλάχιστον όχι σε ό,τι αφορά το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προστατευτούμε από αυτόν. Θα μπορούσε όμως να είναι ο μεγάλος εξισωτής στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Με αφετηρία τον ρεαλισμό και την αγάπη για τη ζωή, το μεγαλύτερο μας αγαθό που απειλείται. Με αφετηρία την πρόθεση όταν όλα αυτά τελειώσουν να γίνει ο κόσμος μας, όντως, λίγο πιο ίσος για όλους.