OPINIONS

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μette Frederiksen, έκλαψε δημόσια για τις πανάκριβες χαμένες βιζόν. Όχι για τα μινκ

Getty Images Chesnot

Η Mette Frederiksen απολογήθηκε δημόσια για τον σκληρό τρόπο που η χώρα της αποφάσισε να σταματήσει την εξάπλωση του Cluster 5, ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από τα  συμπαθέστατα μινκ και να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη. Η πρωθυπουργός της Δανίας έκανε τη δήλωση μετάνοιας με δάκρυα στα μάτια, βγαίνοντας από μία φάρμα μινκ στην οποία είχαν ήδη θανατωθεί όλα τα γουνοφόρα ζωάκια. Αλλά η Mette, δεν έκλαιγε για τα μινκ.

Και τώρα, βρες το λάθος ή μάλλον τα λάθη. Στις αρχές Νοεμβρίου η Δανία, η μεγαλύτερη παραγωγός γούνας βιζόν στον πλανήτη ανακοίνωσε την εξόντωση 17 εκατομμυρίων μινκ, τα οποία εκτρέφονται στις περίπου 1.100 φάρμες της χώρας. Μιας χώρας με μόλις 5.8 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία στηρίζει ένα κομμάτι της οικονομίας της στο εμπόριο των μινκ. Η προφανής επισήμανση εδώ είναι πως για να γίνει το μινκ γούνα, σημαίνει ότι θα πρέπει να γδαρθεί ζωντανό. Μετά το μινκ δεν πάει βόλτα στην κοιλάδα, πεθαίνει από τον πόνο, εξοντώνεται. Δηλαδή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με στέλεχος κορονοϊού ή μη, τα μινκ, είναι καταδικασμένα να πεθάνουν. Τα όμορφα ζωάκια για τα οποία ξαφνικά μας έπιασε ολους ο πόνος αλλά και η μανία καταδίωξης, μεγαλώνουν κι εκτρέφονται με μοναδικό σκοπό να θανατωθούν για να γίνουν πανάκριβες γούνες.

Ο κόσμος το έτος 2020 εξακολουθεί να κρεμάει πάνω του δέρματα ζώων κι αυτό είναι μια σαφής ένδειξη πως είναι εντελώς μάταιο να ελπίζουμε για κάτι συγκλονιστικά καλό πάνω στη γη.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση κι ενώ η εξόντωση των μινκ έχει φτάσει πλέον στα 2/3 του στόχου (κοντά στα 11 εκατομμύρια) η κυβέρνηση της Mette Frederiksen πήρε πίσω την απόφαση αφού το νομικό πλαίσιο δεν ήταν επαρκές για την εξόντωση των ζώων. Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας παραιτήθηκε και η αντιπολίτευση ζήτησε και την παραίτηση της πρωθυπουργού. Όλοι οι προαναφερθέντες συνεχίζουν να εξαντλούν την αντιπαράθεσή τους στο γιατί καθυστέρησε η αποζημίωση των εργαζομένων και των ιδιοκτητών στις φάρμες, με τη συζήτηση να μην φτάνει ποτέ στην πηγή του προβλήματος που δεν είναι άλλο από την κτηνωδία στην οποία υποβάλλει ο άνθρωπος με το έτσι θέλω τη φύση και τα πλάσματά της. Αλλά ας μην πάμε μακριά, σε ευθανασία των μινκ προέβησαν εδώ και μερικές μέρες εκτροφείς και στην Κοζάνη, όπου γδέρνονται τα δικά μας, ντόπια βιζόν.

Η Mette Frederiksen δεν έκλαψε ποτέ για τα μινκ

Η Frederiksen βγήκε από τη φάρμα αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Με σπασμένη φωνή θρήνησε για τις απώλειες που μετρούν οι εκτροφείς στο Κόλντινγκ, οι οποίοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται καπνός. «Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό, διότι διαπράχθηκαν σφάλματα» είπε κι έσπευσε να τους υπερασπιστεί λέγοντας πως δεν φταίνε εκείνοι για ό,τι έγινε. «Συνέβη λόγω του κορονοϊού και ελπίζω ότι θα βρεθεί ένα μικρό φως στο σκοτάδι που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τους Δανούς εκτροφείς μινκ», είπε συντετριμμένη η Δανή πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, τα κουφάρια των μινκ, παρόλο που θάφτηκαν ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της γης, άρχισαν να αναδύονται από το έδαφος, σε μία στρατιωτική περιοχή στο Χόλστερμπο, στο δυτικό Τζούτλαντ της Δανίας, όπου είχε αποφασιστεί να ταφούν κατά χιλιάδες.

Η δυναμική Frederiksen είναι ορκισμένος αντίπαλος του sex trafficking και σύμφωνα με την προεκλογική της ατζέντα, βασική της δέσμευση είναι η προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ωστόσο η πρωθυπουργός της Δανίας δεν δείχνει να είδε την παραμικρή ευκαιρία για κλείσιμο των εκτροφείων βιζόν στη χώρα της, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της άλλης βορειοευρωπαϊκής χώρας, της Νορβηγίας, η οποία έχει ήδη αποφασίσει το κλείσιμο των εκτροφείων αλεπούς και μινκ έως το 2025 (περίμενε βέβαια να πέσουν οι πωλήσεις για να το κάνει αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

Η Mette Frederiksen δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της κι εκ πρώτης όψης δίνεται η εντύπωση πως αυτά χύνονται για τα ζώα που σφαγιάστηκαν γιατί η συγκυρία τα έβαλε μέσα στη δυσχερή εξίσωση του κορονοϊού. Η αλήθεια είναι όμως πως η λύπη και η «συγγνώμη» της περιφρονεί εξοργιστικά τον μαζικό χαμό αυτών των ταλαίπωρων ζώων και αφορά αποκλειστικά τους ανθρώπους που- δυστυχώς- έχασαν τις δουλειές τους λόγω της κατάστασης. Είναι εκδήλωση μετάνοιας για ένα λάθος που θα της επιφέρει πολιτικό κόστος. Είναι τύψεις για τους επαγγελματίες του κλάδου που αδιαμφισβήτητα θα μετρήσουν επώδυνες απώλειες. Κι αν είναι κάτι παραπάνω, τότε μιλάμε για υποκρισία. Και κάπου εδώ να πω πως για ένα παλτό μέχρι το γόνατο απαιτούνται περίπου 30 αρσενικά ή 50 με 60 θηλυκά μινκ.

Exit mobile version