Η Τατιάνα, το ελεύθερο βλέμμα του Λιγνάδη, τα fake news και οι χορηγοί που έφυγαν τρέχοντας
- 3 ΜΑΡ 2021
Ένα ή μάλλον δύο- μπορεί και περισσότερα- σχόλια της Τατιάνας Στεφανίδου στην εκπομπή “TLive” ήταν αρκετά για να θεωρηθεί ότι με τη στάση της δεν στέκεται 100% υποστηρικτικά απέναντι στο ελληνικό #MeToo. Μια εξέλιξη που δεν επεδίωξε ποτέ συνειδητά η παρουσιάστρια, αλλά τι να κάνεις που συνέβη. Η ίδια κάνει λόγο για διασπορά “fake news” από συγκεκριμένες ιστοσελίδες του παραδιαδικτύου που δημιούργησαν κλίμα εναντίον της. Το πανταχού παρόν και τα πάντα πληρόν Twitter έχει άλλη άποψη.
Όταν η Τατιάνα Στεφανίδου είδε την απόγνωση στο βλέμμα του Δημήτρη Λιγνάδη
Για την Τατιάνα ο «εχθρός» που επιχειρεί τη διαπόμπευσή της είναι ιστοσελίδες με σκοπιμότητες και θα κινηθεί αναλόγως με καταγγελίες όπου χρειαστεί. Την ίδια ώρα όμως ένα μεγάλο μέρος «απλών» χρηστών του Twitter διεκδικεί με το σπαθί του την ανάδειξη της είδησης. Ποια είναι αυτή; ότι τα όσα είπε η παρουσιάστρια σχολιάζοντας την εικόνα του συλληφθέντος Δημήτρη Λιγνάδη κατά την έξοδό του από τη ΓΑΔΑ με χειροπέδες ήταν ευνοϊκά απέναντί του. Πως τα λόγια της ήταν επιφορτισμένα με έναν αχρείαστο συναισθηματισμό. Από σκέτο χάδι μέχρι απόπειρα «ξεπλύματος». Χαρακτηριστικά είπε: «Πάντως, οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές. Η μάσκα κρύβει το πρόσωπο. Ο σκούφος κρύβει τα μαλλιά. Το βλέμμα, όμως, είναι ελεύθερο. Αυτό το βλέμμα είναι ένα βλέμμα που μιλάει. Είναι το βλέμμα του φόβου, της ανησυχίας, της απόγνωσης».
Η αλήθεια είναι πως το να διακρίνεις σε κατηγορούμενο για παιδεραστία και κατά συρροή βιασμούς, βλέμματα ελευθερίας και απόγνωσης είναι μία το λιγότερο ενοχλητική επισήμανση. Τι να πρωτοπούμε για την απόγνωση στο βλέμμα των θυμάτων δηλαδή ε;
Το δεύτερο σχόλιο που πυροδότησε το ήδη καυτό φυτίλι έγινε με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΣΕΗ, Σπύρου Μπιμπίλα για την πρώτη του γνωριμία με τον Δημήτρη Λιγνάδη στα «Στρουμφάκια» της ΕΡΤ, όπου «έγραφαν δίπλα δίπλα». «Τι είναι χειρότερο για τον Λιγνάδη, η προφυλάκιση ή ότι τον γνώρισε ο Μπιμπίλας στα Στρουμφάκια της ΕΡΤ» αναρωτήθηκε η Τατιάνα Στεφανίδου, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι έκανε μπλακ χιούμορ. Κατράμι πες καλύτερα Τατιάνα μου. Αχρείαστη και άδικη η ειρωνεία για τον Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος έχει σταθεί στο θεόρατο ύψος των περιστάσεων με τρόπο σπουδαίο. Και η κοινή γνώμη, που μάτια έχει και βλέπει, τον έχει πάρει πλέον υπό την προστασία της και ορμάει δικαίως όταν ο καλός Μπιμπίλας βάλλεται από χαρακτηρισμούς περί μετρίων ηθοποιών και ούτω καθεξής.
Η ίδια κοινή γνώμη είναι αυτή που βλέπει τηλεόραση και που διαχειρίζεται τα social media. Είναι οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων που μεγάλωσαν σε σπίτια με μονίμως ανοιχτές τηλεοράσεις. Που μιλούσαν για χρόνια στο γυαλί της, σε παρουσιαστές όπως η Τατιάνα, αλλά κανείς δεν τους άκουγε. Τα χρόνια πέρασαν όμως, και τώρα ακούγονται. Η αμεσότητα των social media είναι συχνά κατάρα αλλά κι ευλογία. Ο άμεσος ρόλος που διαδραματίζουν οι πλατφόρμες στην εξέλιξη σοβαρών ζητημάτων όπως είναι το ελληνικό #metoo είναι πιο χρήσιμος παρά αποπροσανατολιστικός. Οι άνθρωποι των media αντιλαμβάνονται πλέον την παρουσία του κοινού. Όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι στιγμές αν έχουμε πλησιάσει πιο πολύ από ποτέ σε ό,τι ορίζεται ως άμεση δημοκρατία.
Τα social media με ανοιχτές κεραίες και πρωτοστάτη το Twitter για άλλη μια φορά διαταράσσουν το κατεστημένο οικοσύστημα. Κάνουν τη δουλειά του ΕΣΡ απλά και μόνο εκφράζοντας την κοινή λογική, παρακάμπτοντας πολλά από τα εμπόδια που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε απροσπέλαστα σαν τηλεθεατές και σαν πολίτες.
Η αντίδραση των χορηγών
Από τον σάλο που προκλήθηκε πολύ γρήγορα στον χορό σύρθηκαν και οι χορηγοί της εκπομπής “TLive”. Οι γνωστοί άγνωστοι χρήστες των social media, κάτω από post της NAK Shoes ζήτησαν από την εταιρεία να πάρει θέση συμβολική και ουσιαστική- σταματώντας το σπονσοράρισμα στο εν λόγω τηλεοπτικό προϊόν-. Όπερ και εγένετο. Με συνοπτικές διαδικασίες και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 3 μέχρι πρότινος εμπορικοί συνεργάτες της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου έχουν ανακοινώσει ότι αποσύρουν τη χορηγία τους γιατί διαφωνούν με την πολιτική του TLive, όπως αυτή εκφράζεται απέναντι στο κίνημα του #MeToo. Μια αντίδραση που αποδεικνύει πως το κύμα αγανάκτησης δεν σκάει πάνω στον βράχο σαν στιγμιαίο μπουρίνι αλλά ως μια τρικυμιώδη στάση που επιφέρει και υλικές απώλειες.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει καλύτερη Τατιάνα. Και τη θέλουμε.