OPINIONS

Η Θεοφανία Παπαθωμά μόλις έκανε την πιο αναχρονιστική δήλωση για τη θέση της γυναίκας

Papadakis Press/Προκόπης Οικονομόπουλος

Εμπρός, πίσω. Το σύνθημα του δημάρχου Κολοκοτρωνιτσίου, Περίανδρου Πώποτα, πιο επίκαιρο από ποτέ. Πάρτε φόρα και πάμε να διασχίσουμε τις δεκαετίες αντίστροφα. Τι τα θέλεις τα μπροστά, τα σύγχρονα, τα προχωρημένα, τα αλλιώς και τα αλλιώτικα. Αναχρονισμός κυρία μου, αυτός θα μας σώσει. Γυναικεία ενδυνάμωση και κουραφέξαλα. Η Θεοφανία Παπαθωμά μίλησε στο περιοδικό Τηλέραμα με αφορμή τον ρόλο της στις Άγριες Μέλισσες.

Η Θεοφανία Παπαθωμά θέλησε να αποκωδικοποιήσει τη Βιολέτα και τη στάση της απέναντι στη ζωή, τους άνδρες αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό. Κι αφού τα είπε για τη Βιολέτα, σου λέει κάτσε να κάνω και μία αναγωγή στο σήμερα, να στείλω ένα μήνυμα, να πω μία αλήθεια βρε αδερφέ για τις γυναίκες του 2021.

«Είναι η Βιολέτα ένα πρότυπο για όλες τις γυναίκες; Να διεκδικούν τον έρωτα και την αγάπη, να μην το βάζουν κάτω, να μην υποτάσσονται στους άντρες;» ρωτά ο δημοσιογράφος.

«Το θέμα δεν είναι η υποταγή. Η Βιολέτα είναι πάντα αφοσιωμένη στη σχέση της και στον άνθρωπό της και αυτό πρέπει να κάνει μια γυναίκα: να αφοσιώνεται και να παραδίδεται στον άντρα της. Αυτός είναι ο ρόλος της. Αλλά δυστυχώς δεν πέφτεις πάντα σε καλά χέρια».

Το βασικό που πρέπει να συγκρατήσεις είναι πως δεν μιλάμε για θέμα υποταγής. Εντάξει; Άσε τη συνέχεια. Το θέμα δεν είναι η υποταγή. Κατά το «δεν είμαι ομοφοβικός, έχω πολλούς φίλους γκέι, αλλά να μην ενοχλούν».

Φυσικά, Θεοφανία Παπαθωμά το θέμα δεν είναι η υποταγή. Αλίμονο κι αν ήταν. Όμως, μία διευκρίνιση κάνε μου. Και καλά το «αφοσιώνεται» να το περάσω από το φίλτρο του ρομαντισμού, να το θεωρήσω ποιητικό και να το εντάξω στην αμοιβαία αφοσίωση ενός αγαπημένου και υγιούς ζευγαριού. Με το «παραδίδεται» τι κάνουμε; Πώς να το διαχειριστώ;

Πώς να βαφτίσω το κρέας, ψάρι; Πώς να πιστέψω πως παρά δέκα εξοβελίζουμε την υποταγή και ακριβώς μιλάμε για παράδοση της γυναίκας στον άντρα της.

Από πότε ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία είναι να «παραδίδεται στον άντρα της» και να επαφίεται στην τύχη για τα χέρια που είτε θα την αγκαλιάσουν, είτε θα την πνίξουν.

Οι γυναίκες σήμερα δεν έχουν ανάγκη να παραδοθούν στον άντρα τους. Παράδοση δεμάτων, ιδιαίτερων μαθημάτων, παράδοση πινακίδων. Μέχρι λαϊκή παράδοση φτάνω, βήμα παραπέρα δεν κάνω.

Επικίνδυνο να ακούγονται τέτοιες απόψεις δημόσια και μάλιστα να βγαίνουν από χείλη γυναικών. Μπορεί ο ρόλος της γυναίκας σήμερα να είναι πολυδιάστατος, σίγουρα πάντως δεν περιλαμβάνει την άνευ όρων παράδοση στον άντρα της.

Οφείλουμε να ταχθούμε εναντίον κάθε πατριαρχικής νοοτροπίας και να δηλώσουμε απερίφραστα πως οι γυναίκες είναι πλάσματα ανεξάρτητα που καθημερινά παλεύουν για να εκλείψουν οι αναχρονιστικές λογικές που τις επέτρεπαν να κινείται μεταξύ διπόλου δούλας και κυράς.

Η Θεοφανία Παπαθωμά, πάντως, συνέχισε απαντώντας στην ερώτηση: «τελευταία στην Ελλάδα είδαμε πολλές γυναίκες να δολοφονούνται από τους συντρόφους τους. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;»

Παραθέτω αυτούσια την απάντηση. «Πιστεύω ότι η ”τρέλα” που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η καραντίνα, η κλεισούρα και όλη αυτή η αποσταθεροποίηση, είναι ο λόγος που έχουν αυξηθεί η εγκληματικότητα, η τρέλα, η ψυχασθένεια, οι αυτοκτονίες. Ο κόσμος έχει δοκιμαστεί πολύ και κάποιοι δεν άντεξαν. Η ζωή που ζούμε δεν είναι φυσιολογική, οπότε είναι επόμενο να βλέπουμε και τέτοια φαινόμενα να έχουν αυξηθεί».

Πολλές γυναίκες δολοφονήθηκαν γιατί κάποιοι άντρες πίστεψαν πως οι γυναίκες αυτές τους ανήκουν. Γιατί γενιές αντρών γαλουχούνται ως απόλυτα αρσενικά που κάνουν κουμάντο στις ζωές των γυναικών τους. Πολλές γυναίκες δολοφονήθηκαν γιατί εναντιώθηκαν στην άποψη πως ο ρόλος τους είναι να αφοσιώνονται και να παραδίδονται στους άντρες τους.

Η Θεοφανία Παπαθωμά, έχει άλλη άποψη επί του θέματος κι εύχομαι την επόμενη φορά να την κρατήσει για τον εαυτό της.