OPINIONS

Κανένα debate εδώ. Νικήτρια ήταν η Ράνια Τζίμα

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24MEDIA

Το debate των πολιτικών αρχηγών διεξήχθη την Τετάρτη, 10 Μαΐου στο Στούντιο του Ραδιομέγαρου της ΕΡΤ. Εκεί ήταν που παρατάχθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, των επίσης παρατεταγμένων ο ένας δίπλα στον άλλο δημοσιογράφων της ελληνικής τηλεόρασης. Κι αν ήταν δύσκολο να πει κανείς ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς βγήκε περισσότερο ή λιγότερο χαμένος από το debate, η Ράνια Τζίμα μάλλον ήταν εκείνη που αναδείχθηκε αδιαφιλονίκητα νικήτρια.

Νικήτρια σε τι θα μου πεις; Διαγωνίζονταν σε κάτι οι δημοσιογράφοι; Το Twitter, όπου το hashtag #debate έγινε πρώτο trend είδε τη Ράνια Τζίμα και τις ερωτήσεις της προς τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ως την απόλυτη κερδισμένη, ακόμα κι αν άλλοι ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να κερδίσουν το τηλεοπτικό κοινό με τις θέσεις τους.

Η Ράνια Τζίμα με εμφανή βραχνάδα, με τον βήχα της πού και πού να ακούγεται ανάμεσα στα ερωτήματα, απλά ήταν εκεί και έκανε τη δουλειά της μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που είχε φτιάξει για το debate η διακομματική επιτροπή. Όπως έκαναν και οι συνάδελφοί της, άλλωστε. Απλώς εκείνη μάλλον κατάφερε μέσα στις ελάχιστες ερωτήσεις που είχε στη διάθεσή της να κάνει ερωτήματα που απασχολούσαν το κοινό, που στις 21 Μαΐου θα κληθεί να ψηφίσει και να μιλήσει στις καρδιές του. Τα παρακάτω tweets είναι η απόδειξη.

«Νομίζω ότι όλοι καταλάβαμε αυτό για το οποίο γκρινιάζαμε όταν μπαίναμε, ότι ήταν πολύ σφιχτό και όσον αφορά στα πολιτικά συμπεράσματα δεν είδα και πολλή διάθεση», είπε βγαίνοντας από το Ραδιομέγαρο η Ράνια Τζίμα σε συναδέλφους της που βρέθηκαν εκεί.

Η ίδια σημείωσε ότι αυτά θα είναι τα debate «Όσο οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποφασιστικά για τους όρους. Και αυτό ήθελαν οι πολιτικοί, διότι αν ήθελαν κάτι άλλο θα είχαμε ένα διαφορετικό debate. Νομίζω καταλάβατε ότι οι δημοσιογράφοι είχαμε διάθεση να κάνουμε τη δουλειά μας σε μετρημένα δευτερόλεπτα. Αυτό ήθελαν οι πολιτικοί, αυτό έγινε».

Η Ράνια Τζίμα και οι συνάδελφοί της έκαναν απλά τη δουλειά τους. Οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν τη δική τους, που ήταν να απαντούν τόσο όσο ήθελαν στην ερώτηση που τους τέθηκε και να εκμεταλλευτούν τον υπόλοιπο, περιορισμένο χρόνο για την δική τους προεκλογική εκστρατεία. Γιατί όμως να μας εντυπωσιάζει που κάποιος κάνει απλά τη δουλειά του;

Για κάποιο λόγο τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν έχουμε συνηθίσει να τίθενται ουσιαστικά ερωτήματα και με επιμονή στους πολιτικούς κι αυτό είναι που έχει κάνει ως τώρα η Ράνια Τζίμα παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Ρωτάει. Αναμένει απάντηση. Αν δεν την πάρει, επανέρχεται. Συνεχίζει.

Τις ερωτήσεις της και το γεγονός ότι επέμενε σε αυτές μέχρι να πάρει κάποιου είδους απάντηση τις προσέξαμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της τραγωδίας των Τεμπών. Τότε ήταν που με μία ερώτηση στον Μάκη Βορίδη και με μερικές αυθόρμητες εκφράσεις στο πρόσωπό της έγινε viral. Το πρόσωπό της έγινε αιτία αποθέωσης για κάποιους και αιτία να την ταυτίσουν με την αξιωματική αντιπολίτευση για κάποιους άλλους.

Στο debate των πολιτικών αρχηγών η Ράνια Τζίμα απέδειξε ότι κάνει καίριες ερωτήσεις σε όποιον κι αν έχει απέναντί της. Μπορεί να ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν σκέφτηκε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά ρώτησε και τον Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία που δέχτηκαν συνταξιούχοι που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους επί των ημερών του. Κοινώς, η Ράνια Τζίμα έκανε τη δουλειά της, όπως κάνει εδώ και χρόνια.

«Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση που προκύπτει από μια στρέβλωση ετών που έχουμε προκαλέσει εμείς οι δημοσιογράφοι: μας ταυτίζουν με τα κόμματα», είχε πει η ίδια στο The Magazine του NEWS24/7.

«Αρχή μου είναι πως ο πρώτος που κάνεις έλεγχο και κριτική, είναι αυτός που έχει τα ηνία της χώρας, είναι η κυβέρνηση. Θα ελέγξεις και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πρώτη είναι η κυβέρνηση. Όταν ήμουν στον ALPHA υπήρχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ήταν τότε κυβέρνηση) που έλεγαν ”καλά αυτή η Τζίμα είναι τόσο Δεξιά όσο φαίνεται;” Όταν μπήκα στο κυβερνητικό ρεπορταζ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, πολύς κόσμος έλεγε πώς για να καλύπτει την κυβέρνηση θα είναι και Νέα Δημοκρατία. Τώρα που είμαι στο MEGA και έχουν υπάρξει στιγμές που έπρεπε να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, θεωρούν ότι επειδή αυτό συμβαίνει είμαι φιλοΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωνε.

Η αλήθεια είναι πως η κομματικοποιήση και η δημοσιογραφία είναι δύο έννοιες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Κι ίσως γι’ αυτό μας κάνει τελικά τόση εντύπωση όταν ένας συνάδελφος κάνει απλά τη δουλειά του. Ή όταν βλέπουμε τη διεξαγωγή πολιτικών συνεντεύξεων στο εξωτερικό, όπου οι δημοσιογράφοι κάνουν κι εκείνοι τη δική τους.

Η δημοσιογραφία δεν είναι μία δουλειά βοηθητική προς την εκάστοτε εξουσία. Είναι ένα επάγγελμα που έχει φτιαχτεί για να ασκεί έλεγχο σε αυτήν. Η Ράνια Τζίμα, ως φαίνεται, πιστεύει σε αυτή τη λογική. Κι εμείς δεν πιστεύουμε στα μάτια μας.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 107η θέση της λίστας που μετρά την ελευθερία του Τύπου σε κάθε χώρα. Τη λίστα έχει καταρτήσει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Η Ράνια Τζίμα έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει στη σημερινή τηλεόραση. Και αυτό συμβαίνει απλά επειδή κάνει τη δουλειά της. Όπως έκανε πάντα, χωρίς να νοιάζεται με ποιο κόμμα την ταυτίζουν εκείνοι που πάντα ψάχνουν κάποιου άλλου είδος συμφέρον πίσω από κάθε της ερώτηση.

«Αυτό που έγινε απόψε ήταν αυτό ακριβώς που ήθελαν τα κόμματα. Αν τα κόμματα ήθελαν κάτι άλλο, θα είχαμε ένα άλλο debate. Δεν ήθελαν οι πολιτικοί αρχηγοί έναν πιο ανοιχτό διάλογο», είπε η ίδια η Ράνια Τζίμα σχολιάζοντας το debate σε εκπομπή του Mega. Κι ελπίζουμε στο μέλλον να εισακουστεί, παρά τη βραχνάδα της. Γιατί το γεγονός ότι τα social media (και η δική μου καρδιά επίσης) ανέδειξαν ως νικήτρια ενός debate μία δημοσιογράφο, πρέπει κυρίως να θορυβήσει τα κόμματα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Exit mobile version