OPINIONS

MasterChef 5: Σε έναν κόσμο γεμάτο γκρίνια και κακία, γίνε Μαργαρίτα

Star

Πόσες φορές έχουμε πανηγυρίσει, ενωμένοι ως έθνος, για κάτι; Εδώ είμαστε να θυμίσετε άλλες περιπτώσεις, πέραν της πρώτης θέσης της Εθνικής στο Eurobasket 87, της πρωτιάς της Έλενας Παπαρίζου στη Eurovision και την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης, από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Euro2004. Ιδιαίτερα στα social media, δεν πρέπει να έχει υπάρξει έστω μια φορά που να συνταχθούμε, ως Έλληνες. Για τον όποιον λόγο, με τα ‘ναι, αλλά’ να είναι περισσότερα από όλες τις απόπειρες σύμπραξης, μαζί. Και ξαφνικά, βρέθηκε στο δρόμο μας η Μαργαρίτα. Δηλαδή, στην τηλεόραση μας, μέσω του MasterChef 5.

Mπορείς να προσπαθείς με όλο σου το ‘είναι’ να πείσεις πως είσαι ευγενικός, ευσεβής και αυθεντικός, αλλά αν δεν τα ‘έχεις’ αυτά τα στοιχεία (αν δεν υπάρχουν στο λειτουργικό σου) νομοτελειακά θα έλθει η ημέρα της αποκάλυψης. Και της έκθεσης. Φαντάζομαι έχεις υπ’ όψιν σου πως η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από επάνω. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη Μαργαρίτα του MasterChef 5.

Άνθρωποι σαν τη Μαργαρίτα του MasterChef 5

Όπως είχε πει ο Mahatma Gandhi και έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν όσοι «βάζουν» τη δουλειά για να «φτιάξουν» τον εαυτό τους, όπου εκείνοι κρίνουν πως χρειάζονται επιδιορθώσεις προκειμένου να ζήσουν πιο ουσιαστικά «η ευτυχία έρχεται όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις βρίσκονται σε αρμονία». Προφανώς και είναι ευλογημένοι όσοι έχουν κατακτήσει αυτήν την αρμονία από νωρίς. Δηλαδή, άνθρωποι σαν τη Μαργαρίτα του MasterChef 5. Την οποία ξεκάθαρα ζηλεύω, με την καλύτερη των εννοιών.

Το 27χρονο κορίτσι από την Καλλονή της Μυτιλήνης είναι περίπτωση εγγενούς αγνότητας και καλοσύνης από αυτές που δεν χρειάζονται λούσα, αλλά την ικανότητα να μπορείς να είσαι συνεπής με τον εαυτό σου, χωρίς να προσβάλλεις κάποιον. Ανεξάρτητα από τη συναισθηματική ή την ψυχολογική σου κατάσταση. Και αυτό δεν το ‘χουν πολλοί που δεν έχουν «καβατζώσει» την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Γιατί προκύπτει από τις εμπειρίες που αποκτάς κυρίως μέσω λανθασμένων χειρισμών -που συνηθέστερα έχουν κόστος στη ψυχή σου.

Η φίλη όλων στα social media

Η Μαργαρίτα που λες, έγινε η φίλη όλων μας στα social media (πράγμα εξόχως σπάνιο, αφού ο θεμελιώδης λόγος της ύπαρξης τους είναι να βρίσκουμε κάτι να βρίσουμε -να ξεσπάσουμε-, και εκεί όπου δεν υπάρχει), γιατί όπως αποδεικνύεται όσο σκατά και αν έχει γίνει η κοινωνία και οι σχέσεις, η ειλικρινής αυθεντικότητα θα εκτιμάται πάντα. Το μου αρέσει, το δεν μου αρέσει, το ντρέπομαι, το χαίρομαι, το φταίω, το με ενοχλεί και άλλα ρήματα που αφορούν όσα νιώθουμε ή αυτά που θα έπρεπε να νιώθουμε, αν δεν είχαμε χάσει τον δρόμο μας. Όπως φαίνεται, θα εκτιμάται πάντα και ο πραγματικός αυθορμητισμός που μπορούν να εκδηλώσουν μόνο όσοι έχουν μάθει να σέβονται.

Δεν ξέρω σε τι περιβάλλον μεγάλωσε η Μαργαρίτα του MasterChef 5, αλλά νιώθω την ανάγκη να πω ένα μπράβο σε όσους της επέτρεψαν να είναι αυτό που είναι σήμερα, ως άνθρωπος. Να τη χαίρονται και να τους χαίρεται.

Ενώ έχουμε χαθεί σε έναν κόσμο που το φαίνεσθαι σπάνια ανταποκρίνεται και στο είναι, ένα κορίτσι δείχνει κάθε συναισθηματική του κατάσταση, δεν κρύβει ό,τι την ενοχλεί ή ό,τι της αρέσει και δεν ασχολείται με ίντριγκες, αλλά μόνο με την ουσία των σχέσεων (για ένα χαμόγελο ζούμε, για έναν καλό λόγο, για λίγο φως που θα μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο). Και εμείς οι τηλεθεατές μένουμε αποσβολωμένοι, να απολαμβάνουμε -μέχρι τα μύχια της ψυχής μας- πόσο απλά μπορούν να είναι τα πιο ουσιαστικά πράγματα, αν απαλλαγούμε από το «εγώ» και τους φόβους μας. Αν τολμήσουμε να ξεφορτωθούμε όσα δεν μας επιτρέπουν να συμπεριφερόμαστε σαν τη Μαργαρίτα.

Α, και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ γύρω της έχει στηθεί ένας τρελός χορός από 20something παιδιά που -αν κρίνουμε από τα λεγόμενα και τις πράξεις τους- δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα συγκεκριμένες προσωπικότητες. Σίγουρα δεν έχουν «χτίσει» βιογραφικά που να δικαιολογούν την έπαρση τους. Και στην τελική, δεν θα ήθελα να μπερδευόμαστε. Δεν ερευνούν το φάρμακο για τον καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η έπαρση και οι τεράστιες ποσότητες χολής που ρίχνουν καθημερινά συγκεκριμένοι παίκτες, κάνουν το contrast της Μαργαρίτας με τους συνομηλίκους της ακόμα πιο έντονο.

Εν πολλοίς, κάνουν τη Μαργαρίτα του MasterChef 5 κοινωνικό φαινόμενο, καθώς όποιος βλέπει το παιχνίδι μάλλον θα προτιμήσει να γίνει Μαργαρίτα. Αυτό θα είναι συνολικό κέρδος για την κοινωνία. Ποιος δεν θέλει να δει περισσότερους 20ρηδες να είναι ειλικρινείς, αυθεντικοί και να χαμογελούν ό,τι και αν συμβαίνει, όντες έτοιμοι να συνεχίσουν να διεκδικούν τα όνειρα τους.

ΟΚ, ο εγκλεισμός κάνει πολύ πιο έντονα τα πάντα. Εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα. Επίσης, αποκαλύπτει πιο ξεκάθαρα ποιος είναι πραγματικά ο καθένας, με τον ανταγωνισμό να είναι το κερασάκι στην τούρτα. Πάντα δε, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

Θυμάμαι ακόμα πως σε ένα από τα πρώτα επεισόδια είχα δει τον παίκτη Διονύση να εξηγεί με το -χαρακτηριστικό, βαρύγδουπο- στιλ του, πως ως αρχηγός ομάδας θα έπαιρνε την ευθύνη σε ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα.

Το αρνητικό αποτέλεσμα ήλθε, εκείνος όμως, την ευθύνη δεν την ανέλαβε και διεκδίκησε την ασυλία. Αυτό ήταν κάτι που δεν έκανε η Μαργαρίτα στο MasterChef 5, μολονότι δεν είχε την πλήρη ευθύνη της ήττας της ομάδας της. Ως αρχηγός ανέλαβε την ευθύνη όλων -ήταν η μόνη που το έχει κάνει αυτό μέχρι σήμερα. Και τελικά τέθηκε εκτός παιχνιδιού.

Την ημέρα της αποχώρησης της από το MasterChef 5 «σπάραξε» το Twitter, με περισσότερα από 12.000 tweets σε διάστημα τριών ωρών. Τη Δευτέρα 12/4 η Μαργαρίτα trendαρισε ξανά, αυτήν τη φορά με τους πανηγυρισμούς της επιστροφής της στο παιχνίδι. Χιλιάδες τοποθετήθηκαν. Μεταξύ τους και ο Άκης Πετρετζίκης. Σημείωσε δε, πως για το ταλέντο της κοπέλας αυτής έχουν πει τα καλύτερα και οι τρεις κριτές του παιχνιδιού. Για την ακρίβεια, έχουν πει λόγια που δεν έχουν ξανακουστεί σε MasterChef.

Η αγάπη του κόσμου είναι ομόθυμη και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε reality. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που θα σε βρίσουν στα social media, ακόμα και αν προβαίνουν σε αυτήν την τακτική για να κάνουν τη διαφορά και να κερδίσουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Στην περίπτωση της Μαργαρίτας υπάρχουν μόνο φαν. Αν δεν κάνει αυτό το στοιχείο κάποιον κοινωνικό φαινόμενο, τότε τι μπορεί να τον κάνει;

ΥΓ: Για να είμαι ακριβοδίκαιη, ξεχωριστές περιπτώσεις ανθρώπων έχουν φανεί να είναι και ο Παύλος με τον Τζιοβάνι. Θα επανέλθουμε σε αυτούς, με την πρώτη ευκαιρία.

Exit mobile version