Μήπως πιστεύεις κι εσύ ότι υγιές σώμα σημαίνει αδύνατο σώμα;
- 28 ΙΑΝ 2015
Θα σας πω μία ιστορία για ένα κορίτσι που σιχαινόταν πάντοτε οτιδήποτε είχε να κάνει με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, κυρίως επειδή πίστευε ότι δεν είναι καλή. Και η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ποτέ της καλή στη γυμναστική και αυτό, σίγουρα, δεν ήταν το δυνατό της σημείο.
Από την Κατερίνα Νανοπούλου
Όταν μεγάλωσε, αποφάσισε να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να αρχίσει να γυμνάζεται χωρίς να σκέφτεται ότι δεν είναι καλή. Στην αρχή δεν ήθελε να πηγαίνει ποτέ μόνη της στο γυμναστήριο γιατί φοβόταν ότι αν δεν έκανε κάτι καλά, θα ήταν εκτεθειμένη στα βλέμματα των υπολοίπων (λες και όποιος ήταν μαζί της θα μπορούσε με κάποιο μαγικό τρόπο να την προστατεύσει). Σιγά σιγά, άρχισε να νιώθει πιο σίγουρη και να πηγαίνει μόνη της. Ταυτόχρονα, άρχισε να παρατηρεί όλα τα υπόλοιπα κορίτσια που γυμνάζονταν μαζί της. Κορίτσια κανονικά, της διπλανής πόρτας, πολλές φορές με χειρότερο σώμα (όπως θα έλεγε κανείς) από εκείνη που όμως μπορούσαν να κάνουν τόσα πολλά περισσότερα. Άρχισε να αναρωτιέται… «Μα πως είναι δυνατόν, να έχει αυτή περισσότερη αντοχή από εμένα, αφού εγώ είμαι πιο αδύνατη». Δεν άργησε να καταλάβει πόσο αφελής ήταν…
Υγιές σώμα Vs Αδύνατο σώμα
Περιττό να πω ποιο ήταν αυτό το κορίτσι (όχι εγώ, μια φίλη μου…)! Παρ’ ολ’ αυτά πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που έχει στο μυαλό της παρεξηγημένες τις έννοιες «υγιές σώμα» και «αδύνατο σώμα». Για κάποιον άγνωστο λόγο νόμιζα ότι μόνο αν είσαι αδύνατη, έχεις δικαίωμα να φοράς το κολάν σου και να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου γιατί φυσικά υπάρχει ρατσισμός. Εσύ, δεν έχεις δει ποτέ αυτή την κοπέλα που έρχεται στο γυμναστήριο με τα παραπανίσια της κιλά και, ενδόμυχα, την έχεις κρίνει; Εγώ το έχω κάνει, πάντως, και ντρέπομαι που το ομολογώ.
Αφορμή για αυτόν τον προβληματισμό μου αποτέλεσε αυτό το βίντεο με γυναίκες με απόλυτα φυσιολογικά σώματα, γυναίκες σαν εμένα κι εσένα που απολαμβάνουν να κάνουν κολύμβηση, να παίζουν μπάλα και να τρέχουν.
Αυτό το κορίτσι μπορεί! Για την ακρίβεια «κάθε κορίτσι μπορεί»!
Για πολύ καιρό πίστευα ότι αυτό που έφταιγε για το γεγονός ότι δεν είμαι καλή στα αθλήματα είναι το γεγονός ότι δεν είμαι 50 κιλά. Ότι αυτό που ευθύνεται που δεν μπορώ να τρέξω 1 χιλιόμετρο χωρίς να λαχανιάσω είναι ότι το σώμα μου δεν είναι αυτό που θα «έπρεπε» να είναι
Δεν είναι το σώμα των μοντέλων που έβλεπα σε περιοδικά και εξώφυλλα. Έχοντας αυτό στο μυαλό μου θεωρούσα και μάταιο να προσπαθήσω να κάνω οτιδήποτε είχε να κάνει με σωματική άσκηση και προτιμούσα να μένω στη γωνίτσα μου, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι απλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα!
Μετά από 3 χρόνια που πίεσα πολύ τον εαυτό μου για να ξεκινήσω να γυμνάζομαι κατάλαβα πόσο χαζό ήταν αυτό που σκεφτόμουν. Φυσικά δεν έφταιγαν ούτε τα κιλά μου, ούτε το σώμα μου. Το μόνο που έφταιγε ήταν το μυαλό μου και αυτή η φωνούλα μέσα μου που μου έλεγε συνεχώς ότι δεν θα τα καταφέρω. Καμία γυναίκα δεν χρειάζεται να μοιάζει όπως τα μοντέλα στα περιοδικά για να έχει τη χαρά να γυμνάζεται και να είναι υγιής και είναι μονάχα ελάχιστες οι γυναίκες που μπορούν να είναι 1,80 και 50 κιλά χωρίς να στερούνται το φαγητό (γιατί υπάρχουν κάποιες ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις). Οι υπόλοιπες γυναίκες, πρέπει να απολαύσουμε το σώμα που μας έδωσε η φύση, να μην προσπαθούμε να το «χωρέσουμε» σε κανένα άλλο καλούπι ή «στολή» που επιβάλλει το κοινωνικό γίγνεσθαι και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το διατηρήσουμε υγιές.
Και αυτό σημαίνει να τρώμε σωστά (και όλο μας το φαγητό), να γυμναζόμαστε, χωρίς να κάνουμε υπερβολές που καταπονούν και τραυματίζουν το σώμα μας, και να απολαμβάνουμε και την παραμικρή ατέλεια που έχουμε.
Οι ραγάδες, η κυτταρίτιδα μου κι εγώ, πάντως, νιώθουμε υπέροχα κάθε φορά που καταφέρνουμε να τρέξουμε 5χλμ, να σηκώσουμε βάρη, να κάνουμε έλξεις και ολοκληρώσουμε μίας ώρας σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο!
Διάβασε ακόμα στο Ladylike:
15 τρικ για να μην παρατήσεις και φέτος τη γυμναστική