OPINIONS

«Μην παχαίνετε, μην είστε απεριποίητες. Μαγειρέψτε για τους άνδρες». Επίσημες συμβουλές προς εγκύους και πώς να μην γίνει της Κορέας; 

Emrata/Instagram

Θα μπορούσε να είναι τρολ ή fake news. Τι να τα κάνεις όμως τα παραπλανητικά όταν υπάρχει μια πραγματικότητα ικανή να περάσει και την πιο νοσηρή φαντασία; Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας εξέδωσε μέσα από επίσημη σελίδα της μια σειρά από δυστοπικές συμβουλές προς τις εγκύους της χώρας που σε κάνουν να ξύνεις το κεφάλι σου με απορία μέχρι να φτάσεις στο σημείο να το ματώσεις από οργή. Οι παράλογες νουθεσίες της Σεούλ είναι βγαλμένες από άλλη εποχή. Τη γνωστή παλιά ανεπιθύμητη εποχή που κάποιοι επιμένουν να αναβιώνουν με κάθε ευκαιρία σε βάρος των γυναικών. Λες και η οριστική ενδυνάμωσή μας, είναι η πιο μεγάλη τους απειλή.

 

 

«Μην τρώτε, κάντε δουλειές»

Οι μέλλουσες μαμάδες σύμφωνα με την επίσημη γραμμή του κράτους της Νοτίου Κορέας οφείλουν να μην παχύνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο βασικός λόγος δεν είναι υγείας. Τίποτα δεν δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Γενικά η κάθε σύσταση δίνεται στην πιο λάθος βάση. Σύμφωνα με την οδηγία οι γυναίκες οφείλουν να συνεχίσουν να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού και πάνω απ’ όλα «το μαγείρεμα για τους συζύγους που δεν είναι μαθημένοι να μπαίνουν στην κουζίνα». Είναι υποχρεωμένες να έχουν εξασφαλίσει καθαρά ρούχα και τροφή για τον άντρα τους όσο εκείνες θα βρίσκονται στο νοσοκομείο για να γεννήσουν.

Τα εξοργιστικά tips έχουν προνοήσει για κάθε στάδιο της κύησης. Για παράδειγμα κατά τους πρώτους μήνες- όταν δηλαδή ο κίνδυνος για αποκόλληση και αποβολή είναι σαφώς μεγαλύτερος-  προτείνεται οι έγκυες να μην αποφεύγουν τις δουλειές του σπιτιού καθώς το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Γιατί ποιος άντρας θέλει μια χοντρή γυναίκα για σύζυγο; Κι αν θεωρείς πως αυτό που μόλις έγραψα είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά, ακολουθεί η οδηγία «κρατήστε τα ρούχα που φορούσατε πριν μείνετε έγκυες σε σημείο ορατό καθώς θα σας δίνει κίνητρο να συντηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο και να επιστρέψετε στα κιλά σας. Αν έχετε λιγούρες ή δεν θέλετε να κινηθείτε, ρίχτε μια ματιά στα ρούχα σας».

Οδεύοντας προς τη γέννα πρέπει να σκεφτούν μια ακόμα φορά τον σύζυγό τους. Τι θα απογίνει ο άνθρωπος όσο εκείνες θα λείπουν; «Ετοιμάστε 3 με 4 γεύματα, όπως σούπα με κάρι για τον άντρα σας», πραγματάκια δηλαδή που ο άλλος μπορεί να ζεστάνει εύκολα, δεν θα τον δυσκολέψουν όσο η διατροφή του θα είναι δική του υπόθεση, μην μας πάθει και τίποτα. Καμία δεν πρέπει να φύγει χωρίς να εξασφαλίσει πρώτα καθαρά ρούχα για 3-4 μέρες για τα παιδιά που μένουν πίσω και για τον σύζυγο.

«Κι αγοράστε και ένα αξεσουάρ για τα μαλλιά για να μην δείχνετε ατημελείς μετά τη γέννα» γιατί πάνω απ’ όλα, ελκυστικές γυναίκες, ακόμα και την ώρα που έχεις σπάσει στα δύο από τους πόνους φέρνοντας στη ζωή έναν άνθρωπο. Οι εξευτελιστικές αυτές προς το γυναικείο φύλο οδηγίες δεν εκδόθηκαν από την κυρά μας τη μαμή, αλλά από το Κέντρο Πληροφοριών για την Εγκυμοσύνη και τον Τοκετό της Σεούλ στις 5 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Korea Herald, το περιεχόμενό τους εποπτεύθηκε από την Κορεατική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας, δηλαδή τον αρμόδιο φορέα για την υγεία των γυναικών στη Νότιο Κορέα από το 1947. To ότι δηλαδή η Κορεάτισσα εγκυμονούσα οφείλει να είναι ένα υβρίδιο υπάκουης, χαρωπής νοικοκυράς με σέξι περίβλημα Emily Ratajkowsky είναι μία επίσημη τοποθέτηση.

Η αντίδραση ήρθε και πάλι μέσω social media

Το ότι πλέον ένα πρόβλημα της δημόσιας σφαίρας πρέπει να προκαλέσει χλαπαταγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσης για να αποκτήσει υπόσταση και λύση, σίγουρα μαρτυρά κάτι πολύ αρνητικό για την κοινωνία μας και τον κόσμο γενικά. Για μια ακόμα φορά λοιπόν κάτι τόσο σκανδαλώδες όπως η επίσημη απαξίωση της θέσης της γυναίκας- και ειδικότερα της εγκύου- από την κυβέρνηση ενός κράτους γίνεται ζήτημα αφού πρώτα μπει στην εμβέλεια του Twitter και κατόπιν των μέσων ενημέρωσης. Οι αντιδράσεις οδήγησαν τη Νότιο Κορέα να αποσύρει το εν λόγω manual από τον ιστότοπό του και η ζωή συνεχίζεται.

 

Νότιος Κορέα, αλλή μια χώρα όπου η γυναικεία χειραφέτηση είναι άπιαστο όνειρο

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η νοτιοκορεάτικη κοινωνία επικαλείται πως κάνει προσπάθειες ώστε να βγάλει από πάνω της τον σφιχτό κορσέ του σεξισμού, η νοοτροπία παραμένει ίδια και η ποθητή αλλαγή στα σπάργανα. Η χώρα τερματίζει στη θέση 108 σε σύνολο 153 χωρών- για να καταλάβεις η Ελλάδα βρίσκεται στην 84η θέση- σε ό,τι αφορά το έμφυλο μισθολογικό χάσμα. Το 2018 η κυβέρνηση της χώρας παραχώρησε για άλλη μια φορά αντίστοιχες οδηγίες που αναπαρήγαγαν τα πιο σκληροπυρηνικά στερεότυπα. Αποδέκτες τότε ήταν οι μαθητές του λυκείου και το δόγμα της ντροπής υπαγόρευε πως «οι γυναίκες πρέπει να εστιάζουν στην εμφάνισή τους και οι άνδρες στο πώς θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους» ή το ακόμα πιο κατάπτυστο «οι άνδρες που ξοδεύουν πολλά λεφτά στα ραντεβού θα πρέπει να περιμένουν να ανταμειφθούν (σ.σ. σε είδος)». Όλα αυτά συμβαίνουν στον κόσμο μας. Στον ίδιο όπου ο Άντων Τσέχοφ έγραψε κάποτε «να συμβουλεύεις σημαίνει να μην εξαναγκάζεις». Εκεί που όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.