OPINIONS

Μιχαήλ Ταμπακάκης: Τα σχόλια μίσους για την παράσταση όπου παίζει έναν γκέι ήρωα. Ομοφοβία ολούθε 

NDPPHOTO / NDP PHOTO

Υπάρχει κάτι βαθύτατα προβληματικό στην κοινωνία μας όταν η διαφήμιση μίας θεατρικής παράστασης αντιμετωπίζεται με τόσo μένος, απλά επειδή το θέμα της είναι η σχέση ενός γκέι ζευγαριού. Το Brokeback Mountain, η ταινία που γύρισε ο Ang Lee το 2006, έγινε θεατρική παράσταση από τον Κωνσταντίνο Ρήγο και θα ανέβει από το Θέατρο Νέου Κόσμου στο θέατρο Κνωσσός. Η ιστορία γνωστή και φυσικά δεν αρέσει σε κάποιους που νιώθουν η αρρενωπότητά τους προσβάλλεται ή απειλείται από μία παράσταση που μπορούν απλά να μην πάνε να δουν. Ο Μιχάλης Ταμπακάκης, ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, συγκέντρωσε τα σχόλια που έγιναν κάτω από post που αφορά το θεατρικό έργο που ξεκινά το ταξίδι του στη σκηνή στις 23 Οκτωβρίου και τα μοιράστηκε μέσω ενός Instagram Story.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί τους Μιχαήλ Ταμπακάκη και Δημήτρη Καπουράνη, αλλά και τον υπόλοιπο θίασο της παράστασης Brokeback Mountain, που βασίζεται στο γεμάτο ευαισθησία διήγημα της Άννι Πρου για την περίπλοκη αγάπη ανάμεσα σε 2 καουμπόηδες που κράτησε μια ζωή.

«Το έργο της έγινε παγκοσμίως γνωστό από την ομώνυμη κλασική πλέον κινηματογραφική ταινία και ακολούθησε η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον, που ανεβαίνει στη σκηνή για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι 20χρονοι Ένις ντελ Μαρ και Τζακ Τουίστ γνωρίζονται μέσα σε ένα γραφείο εύρεσης εργασίας, όταν πιάνουν εποχική δουλειά ως βοσκοί στα άγρια βουνά του Γουαϊόμινγκ. Μέσα στην απομόνωση του τοπίου, στα βοσκοτόπια και τις κορυφές όπου το καλοκαίρι δεν φτάνει ποτέ, τα 2 αγόρια αναπτύσσουν μια βαθιά και απροσδόκητη σύνδεση», αναφέρουν οι πληροφορίες για την παράσταση στην ιστοσελίδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Το promo της παράστασης ξεκίνησε και αντί για σχόλια όπως «Καλή επιτυχία» ή «Ανυπομονούμε», τα social media γέμισαν ομοφοβία και μίσος. Έχουμε κλείσει έναν μήνα που συζητάμε για το λόγο που σχολιάζεται αρνητικά η σάτιρα του Μάρκου Σεφερλή για το non binary νικητή της Eurovision, Nemo στην παράσταση του στο Δελφινάριο, για τα όρια της σάτιρας και για το πώς ο κακοποιητικός λόγος βαφτίζεται «σάτιρα» κανονικοποιώντας την ομοφοβία. Κι αυτή η ομοφοβία υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, όσο κι αν θεωρούμε ότι «προχωρήσαμε». Γίνεται φανερή σε ανύποπτες στιγμές όπως σε αυτή.

Τα εμετικά σχόλια δεν θα στα γράψω εδώ, μπορείς να τα δεις παρακάτω στη φωτογραφία, που μοιράστηκε μέσω Instagram ο Μιχαήλ Ταμπακάκης.

Μιχαήλ Ταμπακάκης Instagram.com/michail_tampakakis

«Ελλαδάρα 2024. Μερικά από τα σχόλια “συνανθρώπων” μας κάτω από το πρόμο της παράστασης», σχολίασε ο Μιχαήλ Ταμπακάκης αναρτώντας το story με τα ομοφοβικά σχόλια, που δέχτηκε η παράσταση Brokeback Mountain στο promo post της. Τα περισσότερα από αυτά ήταν από άντρες. Ξέρεις, από αυτούς του «παντενολάτους» άντρες, που τους θίγουν τα πάντα και κυριότερα όσα δεν τους αφορούν.

Σχόλια σαν τα παραπάνω μπορούν να γίνουν η απάντηση που χρειάζεσαι κάθε φορά όταν κάποιος σου λέει ότι τα Pride είναι περιττά, ότι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν κατακτήσει τα ίδια δικαιώματα με τον ετεροκανονικό πληθυσμό.

Σχόλια σαν τα παραπάνω, είναι η απάντηση σε όσους θεωρούν ότι το να ασκείται κριτική στη σάτιρα προς ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, είναι κάποια προσπάθεια φίμωσης. Η ελευθερία του λόγου υπάρχει ακόμα κι όταν ο λόγος είναι εμετικός κι αυτό φαίνεται στην ευκολία με την οποία γίνονται δημόσια σχόλια όπως τα παραπάνω.

Ωστόσο, για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα καλό είναι να θυμίσουμε σε όσους κάνουν τέτοια δημόσια σχόλια ότι η ρητορική μίσους διώκεται στη χώρα μας. «Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως, δημόσια και κατά τρόπο που έχει απειλητικό ή υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα προτρέπει σε ή υποκινεί, προφορικά ή διά του τύπου ή με γραπτά κείμενα ή εικονογραφήσεις ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται βάσει του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές», αναφέρει η σχετική νομοθεσία.