OPINIONS

Mixed weight σχέσεις: Πόσα κιλά χονδροφοβίας κουβαλάς;

John Phillips/Getty Images

Η 3η σεζόν του Bridgerton στο Netflix έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει ακόμη μια αχρείαστη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα της ποπ κουλτούρας και τα mixed weight ζευγάρια. Ακόμη ένας όρος που μιλά για τα κιλά και το γυναικείο σώμα. Παρά το πρόσταγμα της τελευταίας δεκαετίας για το body positivity, μάς λένε για άλλη μια φορά ότι οι σωματότυποι είναι binary, αποκλειστικά καλοί ή κακοί, αδύνατοι ή χοντροί. Κι ότι μια γυναίκα που έχει το σώμα της Nicola Coughlan δεν μπορεί να θεωρείται σέξι, ποθητή και ελκυστική από έναν αδύνατο, πλούσιο άντρα. 

Τι είναι τα mixed weight ζευγάρια; 

Η σχέση του Colin Bridgerton (Luke Newton) και της Penelope Featherington (Nicola Coughlan) θεωρείται μια mixed weight σχέση, εξαιτίας των κιλών της Nicola Coughan. Και η όλη συζήτηση ξέσπασε από ένα προβοκατόρικο κείμενο στο Forbes με το ερώτημα «πόσο έτοιμοι είμαστε για ένα mixed weight ειδύλλιο στη μικρή οθόνη». Το αχρείαστο viral θέμα της εβδομάδας.

Κάποιοι θεατές είπαν ότι δεν το βρήκαν ρεαλιστικό αυτό το mixed weight ζευγάρι. Λες και υπάρχουν κοινωνικά αποδεκτά όρια επιθυμίας που υπαγορεύουν ότι θα ερωτεύονται άτομα με συμβατούς σωματότυπους. Η Zoe Strimpel έγραψε στο The Spectator ένα θέμα με τίτλο “Bridgerton’s Big Fantasy”. Λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η πρωταγωνίστρια δεν είναι σέξι. Και ότι απλά έβαλαν μια χοντρή γυναίκα ως πρωταγωνίστρια για να ριζοσπαστικοποιήσουν το ρομάντζο και να μιλήσουν για τη woke συμπερίληψη (είναι όλοι ψηφοφόροι Trump). Εννοούν την Penelope Featherington (Nicola Couglan) που θεωρούν ότι είναι απλά μια υπέρβαρη και δύστροπη ηρωίδα. Είναι τρομερά άβολη η προσήλωση στον σωματότυπο της Nicola Coughan. 

Ναι, είναι ο ορισμός της χονδροφοβίας 

@psychshe.hq Here at Psych-She, were not happy with the recent article published by The Spectator about #NicolaCoughlan 🫣 So much so, we have written them a letter… Head to our website to read more💕 #fyp #viral #understandwhy #bridgerton3 #bridgerton #penelopefeatherington #colinbridgerton #thespectator👀 #bodypositivity #fatshaming ♬ Bach unaccompanied cello suite “Prelude” – Jianteng

«Δεν είναι καθόλου ηθικό μειονέκτημα – αλλά η όρεξη για ισότητα και διαφορετικότητα δεν αρκεί για να μας πείσει ότι ένα χοντρό κορίτσι κερδίζει τον πρίγκιπα. Στη σκληρή οπτική σημασιολογία της οθόνης, η παχουλή Penelope Featherington  μπορεί να  κερδίσει τον άντρα της, αλλά θα κερδίσει το κοινό της;» γράφει η Zoe Strimpel. Τώρα πόσο delulu ή αλαζονική είναι η Zoe Strimpel που πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια για το πώς μετριέται το sexiness, είναι ένα θέμα. Αν θέλει αποκλειστικά αδύνατες γυναίκες στον τηλεοπτικό της ορίζοντα που ερωτεύονται καλογυμνασμένους άντρες, υπάρχει το Love Island στο Netflix. 

Τι ξέρουμε για τα χοντρά άτομα; Ότι βιώνουν διακρίσεις, λεκτική κακοποίηση, ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη, περιορισμένες επιλογές ρούχων, προβλήματα προσβασιμότητας και κουβαλούν ακούσια το κοινωνικό στίγμα της «χοντρής». H Strimpel είναι η απόδειξη και σαφέστατα θα προτιμούσε το στερεότυπο της χοντρής ηθοποιού στο ρόλο της sidekick, καλύτερης φίλης που παραμένει ασέξουαλ σε όλες τις σεζόν του Bridgerton. Γιατι μόνο οι αδύνατες γυναίκες πείθουν στα βιβλία, στις ταινίες, στις σειρές και στην πραγματική ζωή ως ερωμένες και σύζυγοι  ενός πλούσιου άντρα. Facepalm. 

Το χειρότερο είναι ότι ο Guardian απάντησε στον Spectator (είναι και ταξικό και κοινωνικό το θέμα) με επίσης χονδροφοβικό τίτλο. Κάτι πήγε πολύ λάθος με τον τίτλο “Nicola Coughlan is a little bit fat and a lot hot” (Η Nicola Couglan είναι λίγο χοντρή και πολύ σέξι).

Με ενοχλεί η δημόσια αντιπαράθεση 2 δημοσιογράφων για το σώμα μια γυναίκας και το πόσο σέξι είναι ο φανταστικός χαρακτήρας που υποδύεται. Τη θεωρώ 80% προσβλητική και 20% εντελώς γελοία.

mixed weight Netflix

Όπως και τον όρο mixed weight σχέση/ζευγάρι/ρομάντζο. Κάθε μέρα παρουσιάζεται ένας ολοκαίνουργιος τρόπος στις γυναίκες για να τις κάνει να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους και τις απόλυτα αποδεκτές επιθυμίες τους.

Γιατί στην πραγματική ζωή οι χοντρές γυναίκες είναι επιθυμητές, ερωτικές και φλερτάρουν με όποιον τους αρέσει. Δεν περιμένουν, δεν ζήτησαν την έγκριση κανενός για το ποιον θα ερωτευτούν. Ο «χοντρός τύπος και η λεπτή σύζυγος» είναι γνωστό τροπάριο mixed weight σχέσεων στα sitcoms εδώ και χρόνια.

Δεν έχω δει ποτέ να ξεκινάει μια τέτοια συζήτηση για τους μεγαλόσωμους και χοντρούς άντρες σε σειρές και ταινίες που είναι παντρεμένοι με μια αδύνατη γυναίκα.

Ξέρετε γιατί; Γιατί το θεωρούμε ρεαλιστικό. Πάντα οι γυναίκες πρέπει να είναι αδύνατες