OPINIONS

NOT OK boomer: Πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να λέτε σε millennials και Gen Z

Αν η επικοινωνία ανάμεσα σε boomers, millenials και Gen Z ήταν τίτλος ταινίας, θα ήταν «Χαμένοι στη μετάφραση». Η κάθε γενιά έχει μεγαλώσει και ζήσει με εντελώς διαφορετικά ερεθίσματα και σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, οπότε τα επικοινωνιακά βραχυκυκλώματα τα λες και αναμενόμενα. Ως εδώ καλά. Ωστόσο υπάρχει μια λεπτή γραμμή, που όταν και αν ξεπεραστεί μπορεί να δοκιμάσει τα όρια τόσο των μεν όσο και των δε.

Από τους boomers στους millenials και την Gen Z

Τεχνικά, οι αποκαλούμενοι boomers, είναι όσοι γεννήθηκαν στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, εποχή που στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση γεννήσεων, το λεγόμενο «baby boom» και μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’60. Μια γενιά επαναστατική, η οποία αμφισβητεί το παραδοσιακό κατεστημένο και επιζητεί καινοτομίες και αλλαγές. Η γενιά των Χίπηδων, του Μάη του 68’ του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα εκείνη που έζησε την κορύφωση του «Ψυχρού Πολέμου». Αυτοπροσδιορίζεται ως ξεχωριστή σε σχέση με τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει τους προγόνους της, δημιουργώντας μια νέα ισχυρή μεσαία τάξη, ενώ ακόμα και σήμερα κρατά στα χέρια της την κοινωνικοπολιτική, οικονομική, επιστημονική και καλλιτεχνική ζωή.

Η επόμενη γενιά, δηλαδή η Generation X περιλαμβάνει τους γεννημένους μεταξύ 1965-1980. Θεωρείται η «Τυχερή Γενιά» καθώς γνώρισε μια εποχή μεγάλης οικονομικής άνθησης. Οι γονείς των ανθρώπων αυτών ήταν λιγότερο καταπιεστικοί, ενώ οι περισσότερες μητέρες τους είχαν βγει στην αγορά εργασίας. Είναι η γενιά που από μικρή ηλικία παρακολουθεί τηλεόραση (MTV Generation), ενώ επηρεάστηκε από την κουλτούρα του hip hop και τις υπερπαραγωγές του Hollywood, όπως τα Star Wars. Θεωρείται μια γενιά που στην ηλικία της πνευματικής της ωρίμανσης κατάφερε να ζήσει μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή,  ενώ τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκε έντονα από παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008.

Σκυτάλη από την Generation X παίρνουν οι Millennials. Η αποκαλούμενη επίσης Generation Y ή τα παιδιά της χιλιετίας, -οι γεννημένοι από το 1982 και μετά- ενηλικιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βίωσαν στο πετσί τους την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2008, και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα της παγκοσμιοποίησης. Από πολλούς θεωρείται η γενιά με τα περισσότερα προσόντα που έχει εισαχθεί ποτέ στον επαγγελματικό στίβο. Είναι οι high-tech νέοι που με διορατικότητα, ενθουσιασμό και ρεαλισμό, έδωσαν το δικό τους στίγμα στην επαγγελματική, αλλά και προσωπική τους εξέλιξη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στον εργασιακό ορίζοντα.

Πράγματα που οι boomers ΔΕΝ πρέπει να λένε στους millennials και στην Gen Z

Τα παιδιά της Gen Z γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012. Μια γενιά εξίσου δημοφιλής με τους millennials. Μια ελπιδοφόρα γενιά µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν θεωρείται απλώς εξοικειωμένη µε το διαδίκτυο, αλλά ταυτίζεται µε αυτό. Πρόκειται για την πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε µε smart phones και δεν γνωρίζει τον κόσμο χωρίς social media. Για όλα τα παραπάνω, μάλιστα, ονομάζεται συχνά και iGen.

Φράσεις που οι boomers πρέπει να σταματήσουν να λένε σε millennials και Gen Z

Γνωρίζοντας το who is who και έχοντας ξεκαθαρίσει ποια γενιά αντιπροσωπεύει τι, μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν και οι διαφορές ανάμεσα σε boomers, millenials και Gen Z είναι σαφείς, δημιουργούνται συχνά συγκρούσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης. Και κουβέντα στην κουβέντα, τα κυριακάτικα τραπέζια ή ο χώρος εργασίας, μετατρέπονται σε dt μεταξύ των μεν και των δε σε πολεμικό σκηνικό αλά De Palma. Ακολουθούν μερικές από τις αγαπημένες boomer φράσεις που πυροδοτούν για πλάκα millenials και Gen Ζ.

«Έτσι είναι τα πράγματα» ή «έτσι λειτουργεί ο κόσμος»

Οι millennials ενηλικιώθηκαν, με φόντο ιστορικά γεγονότα όπως η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους τη 11ης Σεπτεμβρίου, οι ατελείωτοι πόλεμοι στο εξωτερικό και η οικονομική κρίση, που έκαναν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές και την ένταξη στο εργατικό δυναμικό να φαίνονται τουλάχιστον άστοχες. Η κλιματική καταστροφή, η τοξική πολιτική, η φυλετική βία και οι ανισότητες, μια εξαντλητική οικονομία και μια παγκόσμια πανδημία έδωσαν στους millennials, ένα πρώτο τραπέζι-πίστα σε συστημικές αποτυχίες που δεν γνώρισαν ποτέ, πολλοί boomers. Ίσως λοιπόν, είναι οι millennials που βλέπουν τους boomers να έχουν μια μη ρεαλιστική άποψη για τον κόσμο. Από την άλλη οι εκπρόσωποι της generation Z ταράζουν τα νερά της σύγχρονης πραγματικότητας γιατί είναι γρήγοροι, ευέλικτοι και µάλλον ανυπόμονοι. Αυτό που κυρίως τους χαρακτηρίζει είναι η υψηλή –υπερβολική ίσως– εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους. Ωστόσο θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο και έχουν όλα τα μέσα και τα φόντα για να το πετύχουν.

«Βρες μια δουλίτσα να βολευτείς» ή «κάνε όποια δουλειά μπορείς»

Με το υψηλό κόστος ζωής στο επίκεντρο του μυαλού τους, το γεγονός ότι οι millennials ψάχνουν ενεργά για δουλειές με υψηλότερες αμοιβές, ενδέχεται να βραχυκυκλώνει boomers και εκπροσώπους της Generation X, που γνώρισαν μια εντελώς διαφορετική αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα ειδικά η «γενιά του ΠΑΣΟΚ», ήταν αυτή που διανύοντας τη δεκαετία των 30 είχε δουλειά, σπίτι, οικογένεια και ζούσε μια άνετη αν όχι γλυκιά ζωή. Ωστόσο, οι millenials ξεκίνησαν να δημιουργούν και να εργάζονται στη νέα χιλιετία, η οποία επεφύλασσε τις δικές της δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις. Η γενιά Ζ από την άλλη, προτιμά την απόκτηση προϋπηρεσίας, παρά την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία #overqualified. Ταυτόχρονα είναι μέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις και την πληροφορική, εργάζεται από τα smartphones, συνομιλεί µε emoticons και δεν μπορεί να φανταστεί δουλειά σε ένα µη ψηφιακό περιβάλλον.

«Γιατί είσαι στο νοίκι;» ή «Να κοιτάξεις να πάρεις ένα σπιτάκι»

Όπως ήδη μπορεί να έχετε καταλάβει από τα παραπάνω, η προοπτική για μια άνετη ζωή και η αγορά ενός σπιτιού στα 20 ή στα 30 δεν είναι ρεαλιστική για τους millennials. Μελέτη του 2017 που διεξήχθη από τους Young Invincibles διαπίστωσε ότι οι millennials στις ΗΠΑ,  έχουν μέσο εισόδημα νοικοκυριού 40,581 δολάρια και ότι κερδίζουν 20% λιγότερο από ό, τι είχαν οι boomers στην ίδια φάση της ζωής τους, παρά την καλύτερη μόρφωση τους. Και αυτό δεν θίγει καν ​​την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κατοικιών είτε πρόκειται για πώληση, είτε για ενοικίαση. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς (τι όχι;) ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εξοικονομήσει κανείς χρήματα για την αγορά κατοικίας, τη στιγμή που και δεν πληρώνεται καλά και δεν έχει εναλλακτικές. Οπότε ναι, νοίκι και πάλι νοίκι, έστω και αν ακόμα και αυτά αγγίζουν γελοία υψηλές τιμές.

«Πρέπει να αποκτήσεις πιο γερό στομάχι» ή «μην είσαι κακομαθημέν@»

Για κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, πολλοί είναι οι boomers που θεωρούν ότι οι millenials ή γενιά Z είναι «κακομαθημένα» τα οποία μεγάλωσαν στα πούπουλα, τα είχαν όλα στο χέρι και επειδή δεν έζησαν παγκόσμιο πόλεμο, εμφύλιο, Χούντα, είναι ευαίσθητα παιδάκια, που καταρρέουν μπροστά στην παραμικρή αντιξοότητα ή κριτική. Hold my beer. Σχετική επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανήκουν στη γενιά του baby boom, είναι γενικά πιο ευαίσθητα από ορισμένες νεότερες γενιές – συμπεριλαμβανομένων των millennials. Και δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με την επιστήμη. Σωστά; (Δεν απευθύνομαι σε αντιεμβολιστές).

 

 

 

«Εγώ δεν έκανα ποτέ ψυχοθεραπεία και βγήκα μια χαρά»

Σοβαρά debatable φράση, την οποία κάθε boomer που σέβεται τον εαυτό του, φυλάει στο οπλοστάσιο του για να την εξαπολύσει κάποια στιγμή, χρειάζεται – δεν χρειάζεται. Σχετική μελέτη του Sanford Health διαπίστωσε ότι το 53% των millennials παραδέχτηκε ότι η υγεία και η ευεξία είναι βασική προτεραιότητα στη ζωή τους. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει, δεδομένου ότι αυτή είναι η γενιά που μεγάλωσε βλέποντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής, του υπερβολικού καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Οι millennials μεγάλωσαν επίσης μαθαίνοντας για τις συνέπειες των άλυτων συναισθηματικών τραυμάτων και των συνθηκών ψυχικής υγείας, οπότε ναι, η ψυχική υγεία είναι προτεραιότητα.

O δυναμίτης για millenials και Gen Z –  «(Θα κάνεις) Αυτό που σου λέω/θέλω ΕΓΩ»

Το τέλος της λογικής και ένα σκοτεινό μακροβούτι στο υποσυνείδητο κάθε boomer. Ίσως να φταίει που δεν εκτιμήσατε ποτέ τα οφέλη της ψυχοθεραπείας. Ίσως απλά να έχετε μάθει να επιβάλλεστε ετσιθελικά και αδιαπραγμάτευτα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε πως αυτό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα πρωτεύοντα θηλαστικά, είναι ο λόγος και η δυνατότητα να εκφράζουμε τις σκέψεις μας, με προτάσεις και επιχειρήματα και όχι πετώντας πράγματα και βγάζοντας άναρχες κραυγές. Οι διαφωνίες είναι και αυτές μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναπολείτε την καταγωγή μας και να ακυρώνετε τον Δαρβίνο, με εκφράσεις όπως αυτή.

«Όλα αυτά με τις διακρίσεις φύλου και τις αντωνυμίες είναι γελοία πράγματα»

Θα μπορούσαμε να πείσουμε πιο εύκολα τον ίδιο τον Θεό, για το ότι το φύλο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κοινωνική κατασκευή, αλλά ας είμαστε σύντομοι και ευγενικοί: Αν προσδιορίζετε τον εαυτό σας, σύμφωνα με το φύλο της γέννησή σας και αισθάνεστε ότι αυτό σας αντιπροσωπεύει απόλυτα, θερμά συγχαρητήρια και πολλά μπράβο. Ωστόσο, δεν μπορείτε να υπαγορεύετε πώς θα αισθάνεται κάποιος άλλος για το φύλο του και τις αντωνυμίες που χρησιμοποιεί για τον εαυτό του. Οπότε δείξτε τον κατάλληλο σεβασμό και χρησιμοποιήστε τις προτιμώμενες αντωνυμίες.

Μillenials και Gen Z δεν έχουν απάντηση για όλα – «Τι είναι επιτέλους αυτά τα κρυπτονομίσματα και τα NFT;»

Καταλαβαίνουμε ότι οι millennials είναι η γενιά που εισήγαγε την εποχή της τεχνολογίας, αλλά η έννοια του κρυπτονομίσματος και των NFT είναι πολύ περίπλοκη και ξεπερνάει ακόμη και τον πιο εξοικειωμένο με την τεχνολογία millenial. Τα παιδιά της χιλιετίας πρόλαβαν τη σύνδεση (με χρονοχρέωση) στο internet που έκανε σκρουτσου-σκρουτσου στο σταθερό τηλέφωνο, είχαν φίλο τον Tom Anderson στο Myspace και κατέβαζαν μουσική από το Lime Wire, οπότε σταματήστε να ρωτάτε. Πραγματικά δεν έχουμε απάντηση. Κι αν βιάζεστε να απευθυνθείτε σε εκπρόσωπο της generation Z να σας ενημερώσουμε, ότι επειδή κάποιος είναι νέος δεν σημαίνει σώνει και ντε, ότι ασχολείται με οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνολογία. Just saying…

 «Αμάν πια με αυτό το σκυλί/γάτα σου»

Πρώτα απ ‘όλα, μιλάτε για τα παιδιά μας, οπότε μην είστε αγενείς. Δεύτερον, δεδομένου millenials και Gen Z παίρνουν τον χρόνο τους γύρω από το ζήτημα «απόκτηση παιδιών», οι σκύλοι και οι γάτες είναι επόμενη καλύτερη επιλογή, εάν η ενασχόληση με τα φυτά και την κηπουρική δεν σου πάνε και πολύ.

 

Exit mobile version