Ο Αλέκος Συσσοβίτης μίλησε για το #MeToo και οι Σκορδά-Μαγγίρα αντιδρούν (με το δίκιο τους)
- 31 ΜΑΙ 2022
Δεν μου αρέσει να φτωχαίνει το ελληνικό λεξιλόγιο, αλλά νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να καταργήσουμε μία λέξη. Μία λέξη που κάποτε τραγούδησε ο Μιχάλης Ρακιντζής, μία λέξη που τώρα χρησιμοποίησε ο Αλέκος Συσσοβίτης και προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις από τις παρουσιάστριες της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης, Φαίη Σκορδά και Μπέττυ Μαγγίρα. Μία λέξη που χρησιμοποιείται συχνά σαν δικαιολογία για πολλά αδικαιολόγητα πράγματα (και τραύματα) στη ζωή μας. Τη λέξη «προκαλείς».
Ο Αλέκος Συσσοβίτης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον κι εκεί κλήθηκε να σχολιάσει το ελληνικό #MeToo και τις καταγγελίες, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε ποινικές διώξεις και δίκες, στο χώρο του ελληνικού θεάτρου. Η Φαίη Σκορδά και η Μπέττυ Μαγγίρα σχολίασαν την Τρίτη, 31 Μαΐου, όσα είπε ο Αλέκος Συσσοβίτης για τις γυναίκες που «συνειδητά ή εν αγνοία τους προκαλούν». Κι αν πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιήσει κανείς αυτό το ρήμα, τότε ήταν οι δηλώσεις του ηθοποιού που προκάλεσαν αντιδράσεις. Καμία άλλη πρόκληση δεν χωρά σε αυτή την κουβέντα.
Όσα δήλωσε ο Αλέκος Συσσοβίτης για το #MeToo
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι από όσα δήλωσε ο Αλέκος Συσσοβίτης δημιουργώντας απορίες στη Φαίη Σκορδά και κάποιον θυμό στη Μπέτυ Μαγγίρα. Καθισμένος απέναντι στη Μάριον Μιχελιδάκη, ο ηθοποιός κλήθηκε να απαντήσει για το αν είχε στην πορεία του αντιμετωπίσει συνεργασίες από τις οποίες δεν έχει μείνει ευχαριστημένος, στο πλαίσιο των όσων έχουν ακουστεί κατά τη διάρκεια του ελληνικού #MeToo.
«Όταν το άτομο προσπαθεί να ενταχθεί στην κοινωνία, σίγουρα θα υπάρχει ανταγωνισμός, ζήλια, ζήτηση, ένας ερωτισμός ο οποίος ερωτισμός δεν είναι πάντα θετικός, ούτε αντιμετωπίζεται ως έτσι, μπορεί να έχει και μια άλλου είδους ένταση, να διεκδικεί κάτι κάποιος από εσένα», είπε αρχικά ο Αλέκος Συσσοβίτης.
«Το ζητούμενο όμως είναι ότι αντί να δείχνουμε πάντα τους άλλους με το δάχτυλο, να καταλάβουμε και εμείς τι μέρος ευθύνης έχουμε σε αυτό που συμβαίνει και να καταλάβουμε επίσης ότι αν εμείς δεν θέλουμε κάτι, δεν θα συμβεί», εξήγησε στη συνέχεια ο Άλεκος Συσσοβίτης και κάπου εδώ η Φαίη Σκορδά και η Μπέττυ Μαγγίρα απέκτησαν τις πρώτες ενστάσεις τους.
«Στις γυναίκες είναι λίγο διαφορετικά, έως πολύ διαφορετικά», εξήγησε βέβαια ο Αλέκος Συσσοβίτης περί του «δεν μπορεί να συμβεί κάτι που δεν θες». «Κι εμένα μου έχουν γίνει προτάσεις που έβλεπα ότι υπήρχε σκοπιμότητα από πίσω. Αν δεν θέλεις, δεν το κάνεις. Πρέπει να υπολογίσεις και το κόστος. Οι γυναίκες είστε πιο εγκεφαλικές, είστε ίσως και πιο πανούργες και αυτό είναι πάλι αμφίσημο. Μην αγιοποιούμε το ένα φύλο και δαιμονοποιούμε το άλλο. Σημασία έχει πού είναι η ισχύς», πρόσθεσε ο Αλέκος Συσσοβίτης.
«Είναι τεράστια κουβέντα. Ο καθένας θέλει κάτι. Η γυναίκα πολλές φορές προκαλεί και εν αγνοία της ή συνειδητά, αλλά είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα και υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούμε», κατέληξε ο Αλέκος Συσσοβίτης.
Οι αντιδράσεις στο Πρωινό και οι απορίες που μοιραζόμαστε με τη Φαίη Σκορδά
Η Φαίη Σκορδά την επομένη, σχολιάζοντας το θέμα στο Πρωινό, δεν έκρυψε την ενόχλησή της. Αφού σχολίασε το θέμα ο Γιώργος Λιάγκας εξηγώντας ότι διαφωνεί με όσα ακούστηκαν και τονίζοντας ότι για τον ίδιο είναι «αλήθεια» ότι σε έναν άνδρα θα γίνει πιο δύσκολα μία σεξουαλική πρόταση, αλλά και ότι είναι πιο εύκολο να πει «όχι», η Φαίη Σκορδά πήρε τον λόγο να σχολιάσει με τη σειρά της τα όσα είπε ο Αλέκος Συσσοβίτης.
«Ζούμε σε μία κοινωνία όπου τα θύματα είναι γυναίκες σε μεγαλύτερο βαθμό, ποσοστιαία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει κακοποίηση και σε άνδρες. Πρώτα απ’ όλα δεν ξέρω, ίσως ήταν οι ερωτήσεις, ίσως το απόσπασμα που είδαμε τώρα. Δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει», σημείωσε η Φαίη Σκορδά.
«Ξεκίνησε μία κουβέντα που έλεγε ότι πρέπει να αναλογιστούμε αν εμείς κάνουμε λάθη. Στο “εμείς” εγώ κατάλαβα την κοινωνία, οι παρατηρητές, οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία. Πραγματικά δεν μου έγινε κατανοητό τι ήθελε να πει ο Αλέκος Συσσοβίτης που κατά τα άλλα μέχρι στιγμής δεν έκανε ποτέ προκλητικές δηλώσεις. Αλλά το συνέχισε με μεγάλο πάθος. Προσπάθησε να δώσει κι επιχειρήματα που δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει», πρόσθεσε η Φαίη Σκορδά κι έπειτα ήρθε το κομμάτι της «πρόκλησης».
«Δηλαδή τι; Ότι οι γυναίκες είναι πολλές φορές προκλητικές ασυνείδητα; Δηλαδή ότι έχουμε μία γυναικεία φύση και ότι η θηλυκότητα πολλές φορές προκαλεί, που πρέπει να την καταπιέζουμε; Ωραία, να δούμε τι γίνεται τότε σε κάποιες χώρες που κάποιες παρουσιάστριες βγαίνουν με μπούρκα κι απαγορεύεται να φαίνεται το πρόσωπό τους γιατί αυτή η θηλυκότητα, ίσως μέσα από ένα βλέμμα, προκαλεί και έτσι καλά να πάθουν», σχολίασε με ένταση η Φαίη Σκορδά.
Οι απορίες της είναι και δικές μας. Είναι μία συνεχής απορία που όλο και γιγαντώνεται. Πώς προκαλούμε συνειδητά (λόγω αυτοκαταστροφικότητας; Ποιος ξέρει) ή ακόμα περισσότερο ασυνείδητα; Μήπως επειδή αναπνέουμε; Μήπως επειδή υπάρχουμε;
Μήπως η έννοια της «πρόκλησης» έχει εντυπωθεί στον εγκέφαλο των ανδρών επειδή η κοινωνία μάς έχει γαλουχήσει έτσι ώστε εκείνοι να νιώθουν ότι δικαιούνται να κάνουν ό,τι θέλουν στο σώμα μας, γιατί κατά βάθος κι εμείς όλες αυτό θέλουμε, κι όταν λέμε «όχι» εννοούμε τουλάχιστον «ίσως», μην σου πω και «ναι»; Μήπως η έννοια της «προκλησης» συνεχίζει να υπάρχει επειδή έχουμε γαλουχηθεί έτσι ώστε δεν γίνεται να εμπεδώσουν οι άνδρες ότι τα ρούχα μας δεν μιλάνε για εμάς, ότι το γέλιο μας δεν δίνει πράσινα φώτα, ότι το βλέμμα μας αν δεν είναι στα πόδια μας, δεν παρακαλάει για προσοχή και προς θεού ότι ακόμα κι αν φλέρτάρουμε, δεν μας αξίζει ό,τι κι αν μας συμβεί;
«Κι αν δεν κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω τότε είμαστε “ασφαλείς”;», θα ήθελα να ρωτήσω οποιονδήποτε εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει νόημα στη λέξη πρόκληση όταν μιλάμε για εγκλήματα κατά της γεννετήσιας ελευθερίας ή ακόμα και της ζωής κάποιου.
Η Μπέττυ Μαγγίρα, ο Δημήτρης Μακαλιάς και τα αυτονόητα που πρέπει ακόμα να διευκρινίζουμε
Η Μπέττυ Μαγγίρα πήρε τη σκυτάλη και σχολίασε κι εκείνη τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέκος Συσσοβίτης. Και βρέθηκε κι εκείνη να απορεί για το θέμα των «προκλήσεων». «Εγώ, να σας πω την αλήθεια, θύμωσα λίγο και με τον Αλέκο Συσσοβίτη με αυτό που είπε, την ατάκα. Όταν βλέπεις όλες αυτές τις γυναικοκτονίες, όταν βλέπεις βιασμούς. Δηλαδή, όλες αυτές οι γυναίκες το προκάλεσαν μόνες τους;», απόρησε η Μπέττυ Μαγγίρα.
Ο Δημήτρης Μακαλιάς στάθηκε αλλού. «Να μείνουμε λίγο στην πρώτη φράση, που είπε ότι δεν είναι σωστό να αγιοποιούμε το ένα φύλο και να δαιμονοποιούμε το άλλο, σε αυτό θα συμφωνήσουμε; Μέσα από αυτή τη διαδικασία να περάσουμε και λίγο από την άλλη πλευρά, στο άλλο άκρο. Απλά σου λέει μη φτάσουμε στο άλλο άκρο. Μη δαιμονοποιήσουμε τελείως το ένα φύλο και πούμε ότι για όλα φταίει το άλλο φύλο», σημείωσε ο ηθοποιός και παρουσιαστής, αλλά η Μπέττυ Μαγγίρα επανήλθε στο θέμα της πρόκλησης: «Ναι, αλλά είπε ότι πολλές φορές η γυναίκα το προκαλεί. Δηλαδή, κάτσε ρε συ Δημήτρη, τι προκαλεί;», αναρωτήθηκε ξανά.
Η γυναίκα δεν προκαλεί τίποτα. Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε ευθύνες στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, πόσο μάλλον όταν αυτή η πρόκληση μεταφράζεται απλά σε ύπαρξη σε έναν χώρο. Το μόνο που προκαλείται από δηλώσεις σαν αυτές που πραγματοποίησε ο Αλέκος Συσσοβίτης, είναι αντιδράσεις και μάλιστα δίκαιες.
Κι ακόμα κι αν ο Αλέκος Συσσοβίτης «ψυχανεμίστηκε» το γεγονός ότι αυτό είναι ένα θέμα ευαίσθητο και παραδέχθηκε ότι αυτολογοκρίνεται κάποιες φορές προσπαθώντας να αποφύγει τις παρεξηγήσεις, ακόμα κι αν όλα όσα είπε, που έφεραν αντιδράσεις από τη Φαίη Σκορδά και τη Μπέττυ Μαγγίρα, τα είπε με καλή πρόθεση για την αποφυγή των «άκρων» όπως διέκρινε ο Δημήτρης Μακαλιάς, δεν σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να επισημαίνουμε το λάθος. Κι αυτό δεν ισούται με δαιμονοποίηση των ανδρών ή αγιοποίηση των γυναικών. Απλά εξηγούμε γιατί η λέξη «πρόκληση» σε τέτοιες υποθέσεις είναι απλά ένα ακόμα κατάλοιπο του εντελώς σεξιστικού παρελθόντος μας. Και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Ελπίζουμε να μη χρειάζεται για πάντα.