OPINIONS

Ο εξοργισμένος Παύλος Χαϊκάλης, το κιλοτάκι της καταγγέλουσας και η ελπίδα που αργοπεθαίνει σε μία γωνιά

Papadakis Press Εξωτερικός συνεργάτης

Στην εκπομπή «Ευτυχείτε» θέλησε να μιλήσει ο Παύλος Χαϊκάλης για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την εμφάνισή του στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα», όπου παραδέχτηκε δημόσια πώς είναι ο ίδιος που κατήγγειλε η ηθοποιός Ηλιάνα Αραβή. Σύμφωνα με την ηθοποιό ένας γνωστός κωμικός και καθηγητής της στη δραματική σχολή, την παρενόχλησε σεξουαλικά, όταν την πήρε τηλέφωνο και αυτοϊκανοποιούνταν. Ο Παύλος Χαϊκάλης παραδέχτηκε ότι αναφερόταν στον ίδιο ωστόσο αρνήθηκε ότι έφτασε στο «σημείο της πράξης», όπως σημείωσε.

«Μπορεί να ξέφυγα. Αν αυτό το σημείο ήταν κάτι που, κατανοώ απόλυτα ότι, μπορεί να την έχει πειράξει, της ζητάω δημόσια συγγνώμη και σε εκείνη και στους γονείς της», δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Παύλος Χαϊκάλης. Μια σύγγνώμη που συνοδεύτηκε με αν. «Ήξερε το ενδιαφέρον μου, δεν το αποδέχθηκε με πολύ εύσχημο τρόπο. Επειδή είμαι αρσενικό παλιάς κοπής, από τη μια πιστεύω ότι ξέρω να φέρομαι σε μία γυναίκα και από την άλλη όταν μου λέει μια γυναίκα το όχι, όταν θέλω και με ενδιαφέρει δεν τα παρατάω εύκολα», τόνισε στην ίδια εμφάνιση ο ηθοποιός κι αυτό το άρσενικό παλιάς κοπής έγινε αφορμή για να γραφτούν αρκετά κείμενα και σχόλια στα social media και διόλου άδικα. Αυτές οι αντιλήψεις είναι που θολώνουν εσκεμμένα τα νερά της συναίνεσης. Αυτές οι «παλιές κοπές» είναι εκείνες από τις οποίες η σύγχρονη κοινωνία πασχίζει να απαλλαγεί.

Στη νέα του τηλεοπτική εμφάνιση ο Παύλος Χαϊκάλης ήταν εξοργισμένος με την αδικία που αντιλαμβάνεται να συμβαίνει εις βάρος του. Δήλωσε ότι εμφανίστηκε από μόνος του να παραδεχτεί ότι η καταγγελία τον αφορά γιατί δεν φοβάται. Ζήτησε από την καταγγέλουσα να απευθυνθεί στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για να μπορέσει να εξηγήσει τη θέση του στους αρμόδιους. Απάντησε στο σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για τους «άντρες παλιάς ντροπής» στο Facebook. Κι ανάμεσα σε όλα όσα είπε, ανέφερε και μία φράση – ορισμό του victim blaming.

«Πρέπει να απαντήσω για μία κυρία που έχει ανεβάσει φωτογραφία με το κιλοτάκι της στο μπάνιο; Και πρέπει να απολογηθώ εγώ;», σημείωσε ο Παύλος Χαϊκάλης. Προσπερνώντας πλήρως ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να φοράει ό,τι θέλει, να φωτογραφίζεται όπως θέλει και να ζει όπως θέλει. Προσπερνώντας το γεγονός ότι το πώς είναι και παρουσιάζεται ένας άνθρωπος δεν τον κάνει «άξιο» ή λιγότερο «άξιο» θύμα. Αρνούμενος να πιστέψει πως την ευθύνη του εαυτού μας την έχουμε αποκλειστικά εμείς και αυτή βαραίνει εμάς όταν παραβιάζουμε τα όρια κάποιου άλλου. Δεν φταίει η φούστα, που κάποιος μας παρενοχλεί ή μας κακοποιεί. Δεν φταίει το βάψιμο, ούτε η selfie μας. Φταίει ο οποιοσδήποτε κακοποιητής. Κι εκεί πρέπει να μπαίνει η τελεία.

Κάτι άλλο που μάλλον αποφεύγει να δει ο Παύλος Χαϊκάλης είναι η σχέση του με την καταγγέλουσα, η οποία οριζόταν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο ίδιος διαχωρίζει τη σχέση καθηγητή – σπουδάστριας και άνδρα – γυναίκας. Όσο όμως προσπερνάμε την εξουσία και τις ευθύνες που φέρει η θέση ενός δασκάλου και το πώς αυτή μπορεί να ορίσει το πλαίσιο του «εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου», όπως είπε και ο Παύλος Χαϊκάλης, και την ανταπόκριση σε αυτό, είμαστε σε λάθος μονοπάτι.

«Μίλησα ξεκάθαρα και δεν εκτιμήθηκε τίποτα απ’ όλα αυτά που είπα και παρουσιάστηκα ότι έχω τελέσει την πράξη από το τηλέφωνο, ενώ έχω δώσει άλλες διευκρινίσεις, οι οποίες δεν έγιναν κατανοητές. Ας γίνει καταγγελία στο σωματείο. Εγώ μέχρι στιγμής σταυρώνομαι για πράγματα που δεν είμαι κατηγορούμενος. Σταυρώνομαι και διασύρομαι για κάτι το οποίο δεν μπορώ να το διαχειριστώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Χαϊκάλης.

Αναφερόμενος στο σχόλιο της Έλενας Ακρίτα στο Facebook ο ίδιος απάντησε: «Ευχαριστώ την κυρία Ακρίτα, την οποία την ξέρω τόσα χρόνια που τώρα που είμαι σε μια δύσκολη φάση μου δίνει μια κλωτσιά για να πάω ακόμα παρακάτω. Την ευχαριστώ πολύ και δεν της κρατάω καμία κακία. Τη σέβομαι, την εκτιμώ και την αγαπώ πολύ, απλά κρατάω μια πίκρα μέσα μου. Ένας άντρας παλαιάς κοπής σημαίνει ότι ξέρει πώς φέρεται στις γυναίκες, ξέρει τα όριά του και επίσης ξέρει και τα όρια που του αφήνουν οι άλλοι».

Να τες πάλι οι κοπές. Η ελπίδα αργοπεθαίνει σε μία γωνιά καθώς αναρωτιόμαστε όλοι πόσα πρέπει να γίνουν για να αντιληφθούν κάποιοι άνθρωποι ότι η κοινωνία απαιτεί αλλαγές. Απαιτεί να αφήνουμε πράγματα πίσω μας. Απαιτεί να αφήνουμε πίσω τα αρσενικά και τα θηλυκά και να λεγόμαστε όλοι άνθρωποι. Να νιώθουμε όλοι άνθρωποι. Εκεί θα αναγνωρίζουμε καλύτερα τα όρια μας. Εκεί δεν θα βρίσκουμε λόγο να αναφερθούμε στο κιλοτάκι του διπλανού μας, πόσο μάλλον να το ερμηνεύουμε ως προσωπική, ατομική πρόσκληση να εκφραστούμε με πάθος γι’ αυτό και όσα μας προσκαλεί.

Κλείνοντας, ο Παύλος Χαϊκάλης, σημείωσε: «Δεν με καταλαβαίνετε. Κάνετε δικαστήριο. Γι’ αυτή, λοιπόν, την πράξη, ότι σαν άνδρας φλέρταρα μία γυναίκα 19 χρονών, ζήτησα δημόσια συγγνώμη κι ούτε αυτό έγινε κατανοητό, ούτε αυτό έγινε δεκτό. Η καταγγέλουσα πρέπει να κάνει καταγγελία και βεβαίως θα απαντήσω εκεί. Είμαι ένας ηθοποιός σαράντα χρόνια στο σανίδι που μπορώ να κοιτάζω τους συναδέλφους μου στα μάτια. Ήθελα να εξηγήσω την ουσία των πραγμάτων. Παρεξηγήθηκα, δεν έγινα κατανοητός, δεν πειράζει». Κατανοητός έγινε ο Παύλος Χαϊκάλης, όπως τόνισε πολλές φορές και η Κατερίνα Καινούργιου. Το ότι διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα αντίληψης. Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι διαφωνούμε.

Exit mobile version