Ο Φοίβος μιλάει για την περίοδο, τη φωνή και τα νεύρα των γυναικών και η Ηλιάνα Παπαγεωργίου αντιδρά στον σεξισμό της ημέρας
- 19 ΑΠΡ 2021
Ας ξεκινήσω με μερικά βασικά πράγματα. Τη λέξη στονάρω την ακούσαμε πρώτη φορά όσοι δεν ασχοληθήκαμε με τη μουσική στη ζωή μας, στα reality της εποχής του καθενός. Άλλοι στο Fame Story και οι νεότεροι στο House of Fame. Στονάρω σημαίνει «αποδίδω μια νότα χαμηλότερα από το σωστό ύψος», σύμφωνα με το lexigram. Σύμφωνα με όσα είπε ο μουσικοσυνθέτης και κριτής της Ακαδημίας του House of Fame La Academia, Φοίβος, οι γυναίκες στονάρουν όταν είναι στις «μέρες» τους. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου ήταν η παρουσιάστρια που θέλησε να αντιδράσει σε αυτό που ακούστηκε.
«Είναι ορισμένες γυναίκες τραγουδίστριες που όταν έχουν περίοδο χάνουν πολύ στον τόνο. Δεν είμαι γιατρός να το εξηγήσω. Άσε την γκρίνια, αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά για τον τόνο λέω. Εγώ το είπα για αστείο αλλά έπεσα μέσα», είπε ο Φοίβος στο Live του House Of Fame κι όσο κι αν τον διαβεβαίωσαν και η Καίτη Γαρμπή και η Ελένη Φουρέιρα ότι και σ’ αυτές συμβαίνει, το «αστείο» περί γκρίνιας κατά τη διάρκεια της περιόδου καλό είναι να μην περάσει απαρατήρητο. Και όντως το σχόλιο δεν πέρασε απαρατήρητο από το Twitter αλλά και από την Ηλιάνα Παπαγεωργίου.
Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου τη Δευτέρα 19 Απριλίου θέλησε να σχολιάσει όσα είπε ο Φοίβος στο House Of Fame La Academia περί των «ημερών» της Χρύσας Μαλακόζη. «Αυτή η ατάκα δεν άρεσε καθόλου στον κόσμο και ξένισε και εμένα όταν την άκουσα. Επειδή έχουμε δει και τα παιδιά που είναι στο House of Fame, που είναι σε μια ακαδημία και μαθαίνουν πώς να τραγουδάνε, δεν είναι όλοι και τόσο ταλαντούχοι. Τα αγόρια τι μπορεί να έχουν και δεν πετυχαίνουν νότες; Πώς λες ότι μια γυναίκα δεν στονάρει γιατί είναι στις μέρες της; Και με ποιο δικαίωμα το σχολιάζεις;», είπε η Ηλιάνα Παπαγεωργίου.
Κι ενώ ο συνεργάτης της, Κωνσταντίνος Ντάφλος επιχείρησε να κάνει λίγο mansplaining, εξηγώντας στις γυναίκες του πάνελ ότι δεν θα έπρεπε να αντιδρούν τόσο έντονα σε όλο αυτό, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου του απάντησε καταλλήλως. «Εγώ δεν θα αντιδρούσα έτσι», σημείωσε σχολιάζοντας τον χαριτωμένο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το σχόλιο η παρουσιάστρια, Ελένη Φουρέιρα, οι παίκτες και η κριτική επιτροπή. «Να ζητήσουμε και συγγνώμη Κωνσταντίνε μου, να μας πεις εσύ για την περίοδό μας», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον συνεργάτη της.
Ο σεξισμός δεν βρίσκεται στο κομμάτι του προεμμηνορησιακού συνδρόμου και τις επιπτώσεις του στη φωνή, που ο αδιαμφισβήτητα γνώστης περί της μουσικής, Φοίβος επεσήμανε στο House Of Fame. Ο αληθινός σεξισμός βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Φοίβος, το είπε «για αστείο». Το διάνθισε και με μερικά «νεύρα» να μας βρίσκονται, μη χάσουμε την ευκαιρία.
Τα νεύρα μας, η φωνή μας, όλο μας το είναι για το σύστημα στο οποίο ζούμε, είναι για τον κόσμο μας όλα θέμα περιόδου.
Οι αντιδράσεις μας όμως, σε αυτή τη χονδροειδή αντιμετώπιση όλων των στιγμών μας που οι άλλοι κρίνουν ως «ατυχείς» ή «άσχημες» ή «υπερβολικής» δεν είναι θέμα περιόδου, είναι θέμα ανοχής στον σεξισμό. Και μαντέψτε, δεν μας έχει μείνει καθόλου.
Έχουμε κουραστεί να ακούμε «αστεία» για την περίοδό μας από την εποχή που πηγαίναμε ακόμα σχολείο. Τότε που η έγνοια μας ήταν μη λερωθούν τα ρούχα μας, γιατί η περίοδος ήταν για κάποιο λόγο μια βιολογική λειτουργία που έπρεπε πάση θυσία να μείνει κρυφή, πιο κρυφή από μια μύτη που έτρεψε ή από κάποια μάτια που δάκρυσαν, πιο κρυφή από τον βήχα, το φτάρνισμα ή τον λόξυγγα. Αυτό που δεν έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε, γιατί δεν υπάρχουν και τόσες, είναι ιατρικές έρευνες για το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο.
Το γεγονός ότι η τελευταία έρευνα που αποδεικνύει, αυτό που είπε ο Φοίβος στο House Of Fame, μέσα από παρατήρηση στα επιχρίσματα του λάρυγγα και του τραχήλου χρονολογείται το 1989 αναδεικνύει το πρόβλημα του χάσματος στην ιατρική έρευνα για τα θέματα που αφορούν το φύλο μας σε σχέση με το ανδρικό. Αλλά ο κόσμος στον οποίο ζούμε, είναι φτιαγμένος από άνδρες για άνδρες, οπότε το PMS που επηρεάζει το 90% των γυναικών περίπου, είναι 5 φορές λιγότερο ερευνημένο ιατρικά σύνδρομο από αυτό της στητικής δυσλειτουργίας που αφορά το 19% των ανδρών.
Τι ζητάω κι εγώ τώρα; Να ερευνηθεί περαιτέρω η περίοδος για την οποία δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε καν ανοιχτά; Η περίοδος η οποία στερεί ακόμα από κορίτσια την εκπαίδευσή τους; Η περίοδος που σύμφωνα με έρευνες μας προκαλεί πόνο που μπορεί να συγκριθεί με εκείνον του εμφράγματος; Ναι, την έχουμε. Υπάρχουν οι «μέρες» μας και δεν είναι ταμπού. Μήπως τα σεξιστικά στοναρίσματα περί γκρίνιας, να εκλείψουν και να πάμε παρακάτω;