Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου
- 14 ΙΑΝ 2015
Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια όταν παντρεύεται ο καλύτερός σου φίλος; Και τι κάνεις εσύ γι’ αυτό; H Ναταλί Σαϊτάκη αναρωτιέται. Είναι αυτός που καθόταν στο πίσω θρανίο από σένα για αρκετά χρόνια. Αυτός που έμενε στο διπλανό σπίτι και, όσο ήσασταν μικροί, κάθε απόγευμα σού φώναζε να βγεις έξω να παίξετε. Αυτός που σ’ έπαιρνε τηλέφωνο νυχτιάτικα για να σε ρωτήσει αν όντως έχετε διαγώνισμα στη γεωμετρία την επόμενη. Αυτός που σου έδινε χαρτομάντιλα όταν έκλαιγες και σου συμπαραστεκόταν κάθε φορά που χώριζες. Αυτός με το οποίο μιλούσατε ώρες ολόκληρες για μουσική, ταινίες και κάθε άλλο κοινό σας ενδιαφέρον, χωρίς ποτέ να υπάρχει κάποια ερωτική σπίθα ανάμεσά σας.
Ο καλύτερός σου φίλος
Αυτός ο άνθρωπος, αυτός
Έχετε περάσει, λοιπόν, όλα τα πιο πάνω. Λύπες και χαρές ανάμικτες. Για λίγα ή πολλά χρόνια, δεν έχει σημασία. Είστε σαν αδέρφια. Κι ένα πρωί χτυπάει το τηλέφωνό σου, απαντάς ανυποψίαστη κι ακούς το μαντάτο απότομα: ο καλύτερός σου φίλος παντρεύεται. Και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Εδώ υπεισέρχεται το γνωστό ερώτημα «να κλάψω, να γελάσω ή να κάνω μια ευχή». Η στατιστική έχει αποδείξει πως κάνεις και τα τρία μαζί, χωρίς μάλιστα να μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τις αντιδράσεις του εαυτού σου.
Και κλάμα η κυρία …
Πρώτα κλαις. Συνήθως από συγκίνηση. Ο άτιμος, σου φύλαγε τη βόμβα για το πρωινό της Δευτέρας. Φυσικά και το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι τα διαδικαστικά και η βόλτα στα μαγαζιά. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι ετοιμασίες. Να τρέξετε για κοστούμια, γραβάτες και παπούτσια. Έχετε πολλές δουλειές, μέχρι να μπορέσεις να τον καμαρώσεις γαμπρό. Ενίοτε – πράγμα που απεύχομαι – κλαις από τα νεύρα σου. Αυτό συμβαίνει όταν δε συμπαθείς τη νύφη. Στην περίπτωση δηλαδή που, όσο καιρό ήταν ένα απλό ζευγάρι και δε διαφαινόταν η προοπτική του γάμου, ήλπιζες μέσα σου ότι κάποια στιγμή θα χώριζαν και θα έβρισκε μια άλλη κοπέλα, να του ταιριάζει περισσότερο. Στη χειρότερη περίπτωση, κλαις όταν ζηλεύεις, για οποιονδήποτε λόγο. Επειδή εσύ επιθυμείς διακαώς να παντρευτείς (για το πάρτι ή για να κάνεις οικογένεια, δεν έχει σημασία) κι αυτός πρόλαβε να το πετύχει νωρίτερα από σένα. Ή, χωρίς να μπουν οι χρονικές προτεραιότητες στη μέση, απλά το πέτυχε. Κι εσύ σιγοβράζεις από μέσα σου, γιατί η ζωή τα έφερε έτσι.
Φυσικά και θα κλάψεις, αν αυτό σου βγαίνει. Τη συγκίνηση την καταλαβαίνω απόλυτα. Είναι ένας δικός σου άνθρωπος, ο οποίος κάνει ένα μεγάλο βήμα στη ζωή του. Τώρα, αν δε συμπαθείς τη νύφη, θα στο πω όσο πιο κομψά γίνεται: είναι ένα θέμα που πλέον δε σε αφορά.
Με πονάει που σου το λέω έτσι ωμά, αλλά δε μπορείς να επιλέγεις εσύ τη σύντροφο του καλύτερού σου φίλου, απλά και μόνο επειδή αυτός έχει τη συγκεκριμένη ιδιότητα.
Αν αισθάνεσαι ότι η γνώμη σου δε μετράει για τον ίδιο, στην περίπτωση που του είχες εκφράσει τις ενστάσεις σου για τη σχέση αυτή, να σκέφτεσαι ότι, καλώς ή κακώς, η αγάπη και ο έρωτας ανάμεσα στο ζευγάρι είναι πιο σημαντικά από τη γνώμη σου. Κι ας έχεις σοβαρούς λόγους να πιστεύεις, σαν κακή πεθερά, ότι «αυτή η κοπέλα δεν κάνει για εκείνον».
Στην περίπτωση που ζηλεύεις, θα στο πω ακόμα πιο σκληρά: περίμενα καλύτερα από την καλύτερη φίλη του «καλύτερού σου φίλου». Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να έχεις μεγάλο καημό να παντρευτείς ή – αν είσαι μόνη σου – να βρεις ένα σύντροφο, αλλά το να ζηλεύεις τη χαρά του άλλου, είναι κάτι ανεπίτρεπτο. Και μάλλον σού φούντωσε το συγκεκριμένο συναίσθημα, διότι αισθάνεσαι ανταγωνιστικά απέναντί του και, ενδεχομένως, απέναντι στη μέλλουσα νύφη.
Γέλα κυρία μου, γέλα καλή μου
Μετά το κλάμα, έρχεται το γέλιο. Για όποιον από τους παραπάνω λόγους κι αν έκλαψες, θα γρήγορα θα συνέλθεις και θα σκεφτείς πιο ψύχραιμα. Δεν είπε ο άνθρωπος ότι πάει φαντάρος στο μέτωπο. Στην εκκλησία πάει ή στο δημαρχείο ή στον συμβολαιογράφο. Ένα συμβόλαιο με το κράτος θα υπογράψει, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις. Το ότι το Ληξιαρχείο θα πληροφορηθεί για τη νέα οικογενειακή κατάσταση του καλύτερού σου φίλου, δε σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του κόσμου.
Φυσικά και ένας γάμος συνεπάγεται αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου. Οι υποχρεώσεις αυξάνονται διαρκώς και ορισμένες ισορροπίες και σχέσεις επαναπροσδιορίζονται. Όμως, ο αναγκαστικός επαναπροσδιορισμός των όρων μιας σχέσης, δε σημαίνει απαραίτητα ότι χειροτερεύει την ποιότητά της.
Δες το σαν ένα τεστ: αν πράγματι είστε οι καλύτεροι φίλοι, ένας γάμος δε θα μπει ανάμεσά σας. Δεν πρόκειται να χαλάσει τη σχέση σας. Ακόμα και στην άλλη άκρη της Ελλάδας να μετακομίσει με τη μέλλουσα σύζυγο, εφόσον θέλετε να διατηρήσετε τη φιλία σας, θα το καταφέρετε.
Πέραν αυτού, χαμογέλα και για όσα πρόκειται να έρθουν. Για τις ετοιμασίες, που λέγαμε πιο πάνω, για το πάρτι του γάμου, για τη στιγμή που ο καλύτερός σου φίλος θα γίνει μπαμπάς. Τόσα όμορφα πράγματα έρχονται. Γιατί να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο;
Κάνω μιαν ευχή, ξανά να ‘ρθεις
Ας πάρουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ότι δε συμπαθείς τη νύφη και τα συναισθήματα είναι αμοιβαία, ότι ζηλεύεις, ότι έχεις σκάσει από το κακό σου, ότι τέλος πάντων έχεις μπει φουλ σε mode κακιάς πεθεράς και δε θέλεις να δεις αυτό το γάμο να συμβαίνει.
Προτού ξεκινήσεις μαθήματα πιάνου και κάνεις πρόβες για να παίξεις το FollowYour Heart στον χορό του Ησαΐα, προτού γίνεις ρεζίλι σε έναν άνθρωπο που σε έχει αγαπήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σκέψου ότι του χρωστάς πολλά. Κι ευχήσου να θέλει να προσπαθήσει και ο ίδιος για τη σχέση σας. Λέω «ευχήσου», γιατί αν ο ίδιος δε σκεφτεί ότι πρέπει να δουλέψει εξίσου μ’ εσένα τη σχέση αυτή – πράγμα δύσκολο, αλλά όχι απίθανο – ή αν ο ίδιος για οποιονδήποτε λόγο (βλέπε λήμμα «απαίτηση ζηλιάρας συζύγου») παραμελήσει τη φιλία σας, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν στ’ αλήθεια.
Πάντα να σκέφτεσαι ότι εσύ ήσουν αυτή που καθόταν στο μπροστά θρανίο από εκείνον τόσα χρόνια, αυτή που τον έπαιρνες τηλέφωνο νυχτιάτικα να τον ρωτήσεις αν έχετε διαγώνισμα την επόμενη, αυτή που του έδινες χαρτομάντιλα κάθε φορά που χώριζε με τη Μαιρούλα από το Γ2, αυτή που τον παρηγορούσε και τον στήριζε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του. Είσαι τόσο «καλύτερή του φίλη» όσο και αυτός «καλύτερός σου φίλος». Οι φιλίες δε χαλάνε για τα πολιτικά, θα χαλάσουν για ένα γάμο;