Ο Γιώργος Λιάγκας απαντά σε Πετράκο – Παπαθωμά και ω του θαύματος, συμφωνώ μαζί του
- 19 ΟΚΤ 2021
Η συνέντευξη που έδωσε ο Γρηγόρης Πετράκος στο Πρωινό που παρουσιάζουν η Φαίη Σκορδά και ο Γιώργος Λιάγκας, έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει μία νέα κόντρα στην ελληνική τηλεόραση. Από τη μία πλευρά ο Γιώργος Λιάγκας, από την άλλη ο Γρηγόρης Πετράκος και η σύζυγός του Θεοφανία Παπαθωμά. Το πλαίσιο της κόντρας, η τηλεοπτική συνέντευξη, τα όρια και οι ηθικοί κανόνες της. Κι ακόμα κι αν δεν περίμενα να συμβεί αυτό στη ζωή μου, ήρθε η ώρα που συμφωνώ με τον Γιώργο Λιάγκα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γρηγόρης Πετράκος βρέθηκε στο Πρωινό και ρωτήθηκε για τις απόψεις που έχει εκφράσει όλο το διάστημα της πανδημίας, για την έναρξη των εμφανίσεών του σε κέντρο όπου επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, αλλά και για ένα ξέσπασμα που είχε κατά των δημοσιογράφων γι’ αυτό το θέμα. Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Γρηγόρης Πετράκος που είχε καταφερθεί κατά του Πάνου Κιάμου όταν εκείνος επέλεξε να πει ότι θα εμφανίζεται σε ένα Covid Free κατάστημα, ξέσπασε κατά των δημοσιογράφων που επεσήμαναν την ανακολουθία όταν και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα εμφανίζεται σε χώρο διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους. Ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά τον ρώτησαν γι’ αυτό το ξέσπασμα.
«Εγώ δεν έχω επιλογή, μην ρίχνετε πάνω μου αυτή την επιλογή. Ο Πετράκος θα τραγουδήσει μόνο για εμβολιασμένους; Αλήθεια; Κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτό που είπατε. Αν είχα επιλογή δεν φαντάζεστε που θα πέταγα αυτή την απόφαση. Αλλά τι ζητάτε από εμένα; Να κλείσω το μαγαζί που δουλεύω; Να μην επιβιώσω; Να μη συντηρήσω την οικογένεια μου;», είχε πει μεταξύ άλλων τότε ο Γρηγόρης Πετράκος.
Επανερχόμενος στο θέμα, ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στο Πρωινό: «Ήταν λίγο ακραίο αυτό. Ήταν ένα δεκάλεπτο βίντεο που έγραψα πολύ αγανακτισμένος. Γενικώς δεν είμαι αγανακτισμένος. Αυτό το είπα γιατί αν έχεις κάνει έναν αγώνα κατά του διαχωρισμού εδώ και ενάμιση χρόνο, αυτό ήταν σαν μαχαιριά για μένα να μου πεις ότι διαχωρίζω. Αν μου το έλεγες τώρα, ψύχραιμα, δεν θα το έλεγα».
Ο Γιώργος Λιάγκας πήρε στη συνέχεια τον λόγο λίγο πριν το κλείσιμο της συνέντευξης του Γρηγόρη Πετράκου. «Νιώθω ότι έτσι όπως το εκφράζεις είναι πιο φασιστικό από τους ανθρώπους που κατηγορείς για φασίστες που φιμώνουν τους ανθρώπους που είναι εναντίον των εμβολιασμών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λιάγκας. «Το είπε και η σύζυγός σου, η εξαιρετική ηθοποιός, Θεοφανία Παπαθωμά, ότι ο Γρηγόρης προσπαθεί να αφυπνίσει τον κόσμο. Εκλαμβάνεις τον εαυτό σου ως έναν αυτόκλητο σωτήρα; Αισθάνεσαι ότι είσαι Δον Κιχώτης, Ρομπέν των Δασών; Λες την άποψή σου κι είναι σεβαστή. Νομίζω ότι αισθάνεσαι ότι κάποιος σε έχει ορίσει να έχεις μία άποψη και το πήρες περισσότερο σοβαρά από ό,τι θα έπρεπε», σημείωσε ο παρουσιαστής. «Το εξετάζω αυτό που λες», σχολίασε ο Γρηγόρης Πετράκος. «Τα κίνητρα είναι αγαθά, αλλά νομίζω με αγάπη το λέω, ότι το πήρες σοβαρά», πρόσθεσε ο Γιώργος Λιάγκας. «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει πόλεμος. Υπάρχει πόλεμος. Όχι τον υγειονομικό», είπε ο Γρηγόρης Πετράκος.
Όσο για τις αναρτήσεις του σχετικά με τον κορονοϊό και το εμβόλιο, ο Γρηγόρης Πετράκος νωρίτερα είχε πει ότι ο ίδιος δεν χρειάζεται το εμβόλιο, ενώ αρνείται τον όρο αντιεμβολιαστής και αρνητής. «Εγώ δεν το χρειάζομαι το εμβόλιο. Μου το έχουν πει τρεις καθηγητές πανεπιστημίου. Επειδή έχω τον ψευδάργυρο και την D3 στα 80, εμένα μου έχει πει καθηγητής πανεπιστημίου ότι από το βλεννογόνο της μύτης μου δεν περνάει όχι κοροναϊός, ούτε ο τιτανικός. Αυτά είναι πράγματα γνωστά στην ιατρική. Εγώ δεν προσπαθώ να παρασύρω κάποιον άλλο. Αυτή είναι προσωπική μου επιλογή. Εγώ δεν έχω αρρωστήσει ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν παίρνω φάρμακα. Κάνω μια άλλη ζωή. Εγώ έκανα τον δημοσιογράφο, γιατί στα δελτία δεν είδα να τον κάνει κάποιος άλλος. Αρνούμαι τον όρο αντιεμβολιαστής και αρνητής. Δεν αρνούμαι τον ιό, αρνούμαι τη σοβαρότητα και τα μέτρα. Έχω κάνει όλα τα εμβόλια. Θέλω το εμβόλιο να είναι ασφαλές και να έχω την επιλογή. Παλεύω για τα δικαιώματα», είχε σημειώσει ο Γρηγόρης Πετράκος.
«Εγώ δεν έκανα ποτέ τον επιστήμονα. Έκανα τον δημοσιογράφο. Έπαθα μια συμφόρηση με αυτά που έβλεπα το πρώτο εξάμηνο. Άρχισα να ψάχνω πάρα πολύ. Έβλεπα συνεντεύξεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Κάτι δεν μου κολλούσε εσωτερικά. Όταν άρχισα να βλέπω δεκάδες ξένους επιστήμονες να λένε άλλα πράγματα, είπα πως αυτό που λένε αυτοί εμένα μου κολλούσε περισσότερο από αυτό που ακούω από το επίσημο αφήγημα. Όταν μάζεψα πολλές τέτοιες γνώμες, άρχισα να τις δημοσιεύω. Όχι δικές μου, των επιστημόνων», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Η εκπομπή τελείωσε κι όλοι πήγαν σπίτι τους. Ο Γρηγόρης Πετράκος όταν πήρε στα χέρια του το video της συνέντευξής του, θέλησε να το μοιραστεί με τους διαδικτυακούς του φίλους. Αναφέροντας ότι αυτή είναι η «πρώτη συνέντευξη στο άνδρο», ο Γρηγόρης Πετράκος προσκάλεσε τους φίλους του να τη δουν και να τη σχολιάσουν. Τη σχολίασε και ο ίδιος, όπως και η συζύγος του, Θεοφανία Παπαθωμά.
«Αν ξαναδείς το βίντεο για δεκαπέντε λεπτά τους πήρα μονότερμα και έλεγα μόνος μου κάποια πράγματα που ήθελα να ακουστούν χωρίς καν να με ρωτήσουν. Στο τέλος επειδή η κουβέντα δεν εξελισσόταν όπως ήθελαν, έκανε ένα μονόλογο ο Λιάγκας προσπαθώντας να με κοροϊδέψει και να το κλείσει έχοντας πει την τελευταία κουβέντα. Πιστεύω όμως ότι πρόλαβα να διευκρινίσω κάποια πράγματα που ήθελα», ανέφερε ο Γρηγόρης Πετράκος σχολιάζοντας τη συνέντευξη.
«Τώρα για τα επιστημονικά στοιχεία που λες, δεν υπήρχε περίπτωση να με αφήσουν να πάω προς τα εκεί για αυτό και δεν το επιχείρησα. Αν άρχιζα να λέω για τις ΜΕΘ θα πέφτανε διαφημίσεις σε δέκα δευτερόλεπτα και δε θα προλάβαινα να πω τίποτα άλλο. Έπαιζα εντός της έδρας τους και αυτό έχει κάποια όρια. Όμως θεώρησα χρήσιμο να ακουστούν έστω κάποια πιο γενικά πράγματα στο κοινό που βλέπει τηλεόραση», πρόσθεσε.
Η Θεοφανία Παπαθωμά στάθηκε σε αυτό το «Δον Κιχώτης» που είπε ο Γιώργος Λιάγκας και έκανε το δικό της ξέσπασμα εναντίον του παρουσιαστή. «Ο Λιάγκας πονηρά δεν μιλούσε όση ώρα μιλούσες γιατί ξέρει να χειρίζεται το ανήθικο παιχνίδι της ζωντανής συνέντευξης και την εξουσία του οικοδεσπότη και κράτησε τα τελευταία λεπτά για το λογύδριό του για να δημιουργήσει ανυπόστατες εντυπώσεις με ευτελή επιχειρήματα βασιζόμενα σε φράσεις όπως “είσαι λάθος πάρ’ το αλλιώς, τι νομίζεις ότι είσαι ο Δον Κιχώτης” και άλλες χαζομάρες. Στα τελευταία λεπτά και κλείνει στερώντας σου το δικαίωμα να τοποθετηθείς. Πάγια τακτική προπαγάνδας. Το ήθος όμως φαίνεται κι αλήθεια λάμπει. Μπράβο σου!», έγραψε η ηθοποιός.
Άλλη μία μέρα ξημέρωσε στην ελληνική τηλεόραση και σήκωνε απαντήσεις εκ μέρους του Γιώργου Λιάγκα. Ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 τοποθετήθηκε για τους χαρακτηρισμούς περί ανηθικότητας της ζωντανής συνέντευξης και του παιχνιδιού το οποίο γνωρίζει.
«Εγώ μέχρι τώρα ακολουθούσα μια πάγια τακτική να μην απαντάω πουθενά. Από σήμερα θα αλλάξω γιατί έχω δύο παιδιά και επειδή οι γιοι μου είναι σε μια ηλικία που διαβάζουν και ξέρουν και θέλω να είναι περήφανοι για τον πατέρα τους και το ήθος του. Δεν επιτρέπω σε κανέναν είτε λέγεται Παπαθωμά – δεν με ενδιαφέρει πού δουλεύει ή οτιδήποτε- όταν εγώ με ήθος κάνω τόσα χρόνια αυτή τη δουλειά να βγαίνει ο καθένας και να λέει τη βλακεία του», είπε αρχικά ο Γιώργος Λιάγκας.
«Το κύριο Πετράκο δεν βλέπω να τον φιλοξενούν πολλές εκπομπές και να του δίνουν πρόσφορο έδαφος να μιλήσει. Επειδή εγώ είμαι της λογικής ότι στη δημοκρατία όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται και να κρίνονται τον φωνάξαμε τον κύριο Πετράκο εδώ. Του δώσαμε παραπάνω χρόνο από ό,τι είχαμε δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη που διεκδικούσε την προεδρία στη ΝΔ και την τελευταία συνέντευξη την είχε δώσει σε εμάς», είπε ο Γιώργος Λιάγκας και συνέχισε:
«Ήθελε τις πρώτες ερωτήσεις να τις κάνει η Φαίη, δεν μίλησα και αφήσαμε τον κύριο Πετράκο επί 12 λεπτά να λέει την άποψή του μόνος του, χωρίς να τον διακόπτει κανένας. Αν σε αυτά τα 12 λεπτά δεν είναι ικανοποιημένος από τον εαυτό του γι’ αυτά που είπε, είναι δικό του θέμα. Ο κύριος Πετράκος έφυγε ευχαριστώντας μας και εμένα προσωπικά 100 φορές. Και από εκεί και πέρα βγήκε και λέει ότι ήρθε στο άντρο και μας είπε η κυρία Παπαθωμά ότι είμαστε ανήθικοι. Τελικά, ανήθικοι είναι αυτοί που διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δεν με ενδιαφέρει αν είναι ψεκασμένος ή δεν είναι ψεκασμένος.
Δεν τιμά μια πρόσκληση και την ελευθερία που του δώσαμε για 20 λεπτά να πει χωρίς αντίλογο επί της ουσίας τη γνώμη του. Τι περίμενε; Ότι θα έρθει εδώ και δεν θα πούμε και κουβέντα; Δεν θα πούμε τη δική μας γνώμη; Δεν θα κάνουμε μια ερώτηση; Έκανα τις λιγότερες ερωτήσεις και τοποθετήσεις από ό,τι κάνω με τον οποιονδήποτε για να μην παρεξηγηθώ. Δεν θα μας πει και ανήθικους η κυρία Παπαθωμά. Αιδώς Αργείοι! Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να ξέρουμε ποιοι είμαστε και να βάζουμε και μια τελεία. Έλεος πια», πρόσθεσε ο παρουσιαστής.
«Προφανώς είναι μιας λογικής βγαίνουμε και βρίζουμε και ρίχνουμε λάσπη παντού, κάνουμε εμετό, πάμε κάπου μας φιλοξενούν και μετά λέμε ότι είναι άντρο. Ο άνθρωπος προφανώς χρίζει άλλης παρακολούθησης, τι να λέμε τώρα; Στη ζωή κάποια πράγματα και κάποιες θέσεις δεν είναι τυχαίες από κάποιους ανθρώπους. Τι παγιδεύσαμε σε μια ζωντανή εκπομπή που μιλάει ο άλλος 12 λεπτά; Ο καθένας εκεί που του αξίζει τελικά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή τελικά, τίποτα. Γιατί να ασχοληθώ; Γιατί έχω παιδιά και πρέπει να ξέρουν τι γίνεται», σημείωσε και το ξέσπασμα κάπου εκεί ολοκληρώθηκε. Κι ενώ γνωρίζω τα ατοπήματα του Γιώργου Λιάγκα στο παρελθόν, δεν μπορώ να μη συμφωνήσω στη συγκεκριμένη περίσταση.
Η ηθική είναι μία λεπτή έννοια, αλλά οι συνεντεύξεις έχουν ορισμένους κανόνες. Ρωτάς, σου απαντούν. Ξαναρωτάς, σου απαντούν ξανά. Δίνεις χώρο να τοποθετηθεί κανείς κι αν νιώθεις ότι πρέπει, σίγουρα όχι απαραίτητα, τοποθετείσαι επί όσων ακούς. Ευχαριστείς, σε ευχαριστούν, χαιρετάς, σε χαιρετούν και η συνέντευξη ολοκληρώνεται. Δεν ξέρω σε ποιο σημείο ο Γρηγόρης Πετράκος ή η Θεοφανία Παπαθωμά βρήκαν τον Γιώργο Λιάγκα ανήθικο. Δεν ξέρω σε ποιο άλλο σημείο όφειλε ή δε όφειλε να τοποθετηθεί ο Γιώργος Λιάγκας. Οι κανόνες πάντως μοιάζουν να τηρήθηκαν.
Η ηθική είναι μία λεπτή έννοια, αλλά τα όρια της φιλοξενίας δεν είναι τόσο λεπτά. Και το Πρωινό φιλοξένησε τον Γρηγόρη Πετράκο δίνοντάς του βήμα να εξηγήσει όσα κατά καιρούς μοιράζεται στον προσωπικό του χώρο έκφρασης, το Facebook. Οι διαφωνίες είναι για να υπάρχουν και να διατυπώνονται. Ο διχασμός, που ο Γρηγόρης Πετράκος αναγνωρίζει ότι έχει έρθει ως «πόλεμος» ανάμεσά μας, ίσως να ήταν μικρότερος αν τις σεβόμασταν παραπάνω. Αν αναγνωρίζαμε το δικαίωμα στους άλλους να εκφράζουν τη διαφωνία τους χωρίς να τους κρίνουμε και χωρίς να προεξοφλούμε ότι οι δικές τους προθέσεις πηγάζουν από κάποια ανηθικότητα. Αν λέγαμε αυτό το «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές» και το εννοούσαμε.